Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPodtrzymanie pamieci w radiu samochodowym
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Mam taki problem mianowicie: Zakupiłem radio samochodowe które ma oddzielne zasilanie na całe radio i oddzielne na samą pamięc i gdy zapalam samochód napięcie w całym zasilaniu jest tak niskie że radio traci pamięc i zerują sie wszystkie ustawienia. Pomyślałem że dobrym pomysłem byłoby wstawienie kondensatora z diodą aby w czasie zapłonu samochodu net podtrzymał napięcie na pamięci radia ale niestety nie wiem jakich parametrów kondensator użyc i jaka diodę (bo mało znam sie na elektornice). Jeśli mógłby mi ktos poradzić to bardzo bym prosił o odpowiedż. Z góry dziękuje
witam, pamiec potrzebuje bardzo malego napiecia aby podtrzymac dane, bardziej prawdopodobne jest, ze podlaczyles to w obwod, ktory jest odcinany podczas rozruchu, robi sie tak (odcina inne obwody np. swiatla, klima) aby zmniejszyc pobor produ podczas rozruchu i cala energie przekazac do rozrusznika
sprawdz to jeszcze raz
sprawdz to jeszcze raz
Sprawdzałem to i jest podłączony dobrze, problem polega na tym że mam słaby akumulator ponieważ gdy go naładuje przez jakiś czas radio nie gubi pamięci, a trudno jest uttrzymać go w dobrym stanie przy polskich temperaturach. Chodzi mi tylko o to czy ktoś mógłby mi poradzić jak połączyć i jaki kondensator użyć aby napięcie nie spadało poniżej 12 V, wystarczyło by to na około 1 - 2 sekund ponieważ samochód dobrze zapala nawet przy prawie rozładowanym akumulatorze.
Pojemnośkondensatora, który chcesz zastosowa zależna jest od mocy pobieranej przez urządzenie Jeżeli masz oddzielne zasilanie na podtrzymanie pamięci to myślę, że pamięc nie potrzebuje zbyt dużo prądu Tak więc z dużym zapasem możesz zastosowac popularne kondensatory 2200uF/16V lub 3300uF/16V jednak nie zdziwię się, jeżli w tej roli spełniłby się niewielki 220uF lub nawet mniejszy Co do wartości diody również z dużym zapasem możesz zastosowac diodę 1N4001