Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Podtrzymanie pamieci w radiu samochodowym

klysss
-
-
Podtrzymanie pamieci w radiu samochodowym

Postautor: klysss » 20 mar 2006, o 23:01

Mam taki problem mianowicie: Zakupiłem radio samochodowe które ma oddzielne zasilanie na całe radio i oddzielne na samą pamięc i gdy zapalam samochód napięcie w całym zasilaniu jest tak niskie że radio traci pamięc i zerują sie wszystkie ustawienia. Pomyślałem że dobrym pomysłem byłoby wstawienie kondensatora z diodą aby w czasie zapłonu samochodu net podtrzymał napięcie na pamięci radia ale niestety nie wiem jakich parametrów kondensator użyc i jaka diodę (bo mało znam sie na elektornice). Jeśli mógłby mi ktos poradzić to bardzo bym prosił o odpowiedż. Z góry dziękuje :)

jostak
-
-

Postautor: jostak » 21 mar 2006, o 08:51

witam, pamiec potrzebuje bardzo malego napiecia aby podtrzymac dane, bardziej prawdopodobne jest, ze podlaczyles to w obwod, ktory jest odcinany podczas rozruchu, robi sie tak (odcina inne obwody np. swiatla, klima) aby zmniejszyc pobor produ podczas rozruchu i cala energie przekazac do rozrusznika
sprawdz to jeszcze raz

klysss
-
-

Postautor: klysss » 21 mar 2006, o 19:13

Sprawdzałem to i jest podłączony dobrze, problem polega na tym że mam słaby akumulator ponieważ gdy go naładuje przez jakiś czas radio nie gubi pamięci, a trudno jest uttrzymać go w dobrym stanie przy polskich temperaturach. Chodzi mi tylko o to czy ktoś mógłby mi poradzić jak połączyć i jaki kondensator użyć aby napięcie nie spadało poniżej 12 V, wystarczyło by to na około 1 - 2 sekund ponieważ samochód dobrze zapala nawet przy prawie rozładowanym akumulatorze.

Awatar użytkownika
jarek200
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: jarek200 » 24 mar 2006, o 17:10

Pojemnośkondensatora, który chcesz zastosowa zależna jest od mocy pobieranej przez urządzenie Jeżeli masz oddzielne zasilanie na podtrzymanie pamięci to myślę, że pamięc nie potrzebuje zbyt dużo prądu Tak więc z dużym zapasem możesz zastosowac popularne kondensatory 2200uF/16V lub 3300uF/16V jednak nie zdziwię się, jeżli w tej roli spełniłby się niewielki 220uF lub nawet mniejszy Co do wartości diody również z dużym zapasem możesz zastosowac diodę 1N4001

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”