Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWindows Vista
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Czy ktoś już instalował wersje beta tego windowsa, jeśli tak to jak sprawdza się on w praktyce ?
Witam, właśnie pobieram wersję Beta 5270 (ponoć najlepsza)
Co do wymagań z tym ramem, to minimum 512MB - 400MB zjada przy starcie.
Plik ściągnął mi się jako 43 archiwa RAR czy może mi ktoś podpowiedzieć jak zrobić z tego plytę samobootującą ?
Czy może dlatego tak to wygląda, bo nie wszytskie pliki są kompletne jeszcze ?
Co do wymagań z tym ramem, to minimum 512MB - 400MB zjada przy starcie.
Plik ściągnął mi się jako 43 archiwa RAR czy może mi ktoś podpowiedzieć jak zrobić z tego plytę samobootującą ?
Czy może dlatego tak to wygląda, bo nie wszytskie pliki są kompletne jeszcze ?
- Załączniki
-
- vista.JPG (58.5KiB)Przejrzano 8091 razy
Sciagnij wszystkie archiwa (wszystkie rownej wielkosci, ew. ostatni mniejszy). Odpal z pierwszego (*.rar) i rozpakuj... wypakuje Ci wowczas z wszystkich (o ile nie bedzie bledow).
Wowczas powiesz co wyszlo, czy jakies iso, czy poprostu katalog z instalka.
Takie dzielenie to standard na warezach... czyzbys jakos tak dorwal ??
Wowczas powiesz co wyszlo, czy jakies iso, czy poprostu katalog z instalka.
Takie dzielenie to standard na warezach... czyzbys jakos tak dorwal ??
Zrobiłem tak jak napisałeś właśnie i rozpakował się plik ISO 1.9GB, nagrałem na DVD i podczas bootowania z CD odpala się ianstalator Visty
Ale dziwne, bo jak chcę zainstalowac i klikam "Install" to powracam do "Install" spowrotem.
Odpaliłem w poziomu XP - zamontowałem obraz w wirtualnym napędzie CD/DVD i instalka idzie normalnie, tzn. jeszcze nie wiem, bo musze zgrać trochę rzeczy na DVD (miejsca brak na dysku) a Vista tam gdzie XP nie chce się instalować, tylko dysku D ale to chyba dlatego, że Vista nie może się nakładać na XP.
Mam mało ramu, więc nie skorzystam z niej zbytnio ale mam w planie kupić kośc 256MB i na początek powinno styknąć...
Jak uda się zainstalować poprawnie, to dam znać jak to pracuje u mnie.[/i]
Ale dziwne, bo jak chcę zainstalowac i klikam "Install" to powracam do "Install" spowrotem.
Odpaliłem w poziomu XP - zamontowałem obraz w wirtualnym napędzie CD/DVD i instalka idzie normalnie, tzn. jeszcze nie wiem, bo musze zgrać trochę rzeczy na DVD (miejsca brak na dysku) a Vista tam gdzie XP nie chce się instalować, tylko dysku D ale to chyba dlatego, że Vista nie może się nakładać na XP.
Mam mało ramu, więc nie skorzystam z niej zbytnio ale mam w planie kupić kośc 256MB i na początek powinno styknąć...
Jak uda się zainstalować poprawnie, to dam znać jak to pracuje u mnie.[/i]
A to Cię przede wszystkim zapewne interesuje... Coż, ja nie wiem, czy to dobry pomysł, aby stworzyć takie międzymordzie systemu, żeby zajmowało 50% (albo i więcej) zasobów całkowitych. Czy pulpit 3D + full wypas qfx będzie się sprawdzał w życiu codziennym? Nie sądzę... To raczej dobre jest jako "tuning" (dla dzieci ), a normalnie do pracy to to, co oferuje Windows 98 całkowicie mi starcza. No chyba, że kogoś interesują jedynie ikonki itd. i to, czy ma lepszy kopmuter od kolegi - Vista może mu się spodobać...Bo o graniu nawet nie mysle.
Pozdr.
ta a urzytkownikowi wytarczy 640kb pamieci...A to Cię przede wszystkim zapewne interesuje... Coż, ja nie wiem, czy to dobry pomysł, aby stworzyć takie międzymordzie systemu, żeby zajmowało 50% (albo i więcej) zasobów całkowitych. Czy pulpit 3D + full wypas qfx będzie się sprawdzał w życiu codziennym? Nie sądzę... To raczej dobre jest jako "tuning" (dla dzieci ), a normalnie do pracy to to, co oferuje Windows 98 całkowicie mi starcza. No chyba, że kogoś interesują jedynie ikonki itd. i to, czy ma lepszy kopmuter od kolegi - Vista może mu się spodobać...Bo o graniu nawet nie mysle.
Pozdr.
ww text traktuje jako legende ludowa to ze system obecnie zzera 50% zasobow sredniego komputera.. to za 2 lata to moze byc 10% ... dziwi kogos dzisaj komputer z 2gb ramu ? (ja mam 1,5) albo z dyskami 510gb ? wyobraz sobie co bys powiedzal na taka kofgiruacje sprzetowa 6 lat temu .... pewnie bym usylasz od ciebie a mi starczy pentium 100 i 0,8gb dysk
Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi... Co Ci da wypasiona grafika, pulpit 3D itd. przy normalnej pracy (np. rysowanie, symulowanie układów, programowanie etc.) czy nawet przy graniu? Zauważ również, że nie każdy ma 1.5GB RAMu (256, 512 to norma w Polsce jakbyś nie zauważył) i wcale nie uważam, że ktoś taki jest "gorszy" i nie ma możliwości...ta a urzytkownikowi (hmmm... użytkownikowi - jak na kogoś, kto się (tak mniemam) interesuje informatyką... ) wytarczy 640kb pamieci...
ww text traktuje jako legende ludowa to ze system obecnie zzera 50% zasobow sredniego komputera.. to za 2 lata to moze byc 10% ... dziwi kogos dzisaj komputer z 2gb ramu ? (ja mam 1,5) albo z dyskami 510gb ? wyobraz sobie co bys powiedzal na taka kofgiruacje sprzetowa 6 lat temu .... pewnie bym usylasz od ciebie a mi starczy pentium 100 i 0,8gb dysk
Pomyśl sobię, gdyby ktoś zainstalował Viste na takim komputerze, czy dałoby się coś robić... ?
Pozdr.
hej endzik
hej endzik jak idzie zabawa z nawymi okienkami? Sam jestem ciekaw czy rzeczywiście zrobili coś z zabezpieczeniami - bo chwalili się iż ta wersja głównie na to stawia!
Czekam na relacje- ja niestety mam za lichy komputerek....
Czekam na relacje- ja niestety mam za lichy komputerek....
Sprawa wygląda tak, instalacja trwała około 4h przynajmiej na moim kompie (z wirtualnego napędu DVD)
Winda odpala ale nic nie można zrobić zbytnio, bo przy 256MB ramu nawet kursor myszki tnie
Myślę, że jak wyjdzie ostateczna wersja to zainstaluję sobie ten system, tylko muszę kupić sobie 1GB pamiecia operacyjnej, bo przecież zjadłbym połowę nerwów...
Zainstalowałem to, bo chcaiełm zobaczyć co i jak tam jest i musze przyznać, że trzeba zobaczyć żeby można było ocenić...
System przy samym starcie zjada 400MB pamięci...
Teraz mam problem, bo systemu nie da się odinstalować - chyba, ze format partycji D na której miałem to zainstalowane.
Powywalałem ręcznie cześć plików, niestety zostały trzy foldery w tym jeden 2,1GB w ktorym znajdyją się jakieś programy .exe...
Niby windows używa tych programów... i nie mogę tego usunąć.
Próbowałem w trybie awaryjnym, wiersz polecenia i nic...
Macie jakiś pomysl żeby to wywalić ?
Ekran wybory systemu można wywalić usuwajac pliki boot z partycji C, wtedy ekran wyboru systemu zniknie.
Winda odpala ale nic nie można zrobić zbytnio, bo przy 256MB ramu nawet kursor myszki tnie
Myślę, że jak wyjdzie ostateczna wersja to zainstaluję sobie ten system, tylko muszę kupić sobie 1GB pamiecia operacyjnej, bo przecież zjadłbym połowę nerwów...
Zainstalowałem to, bo chcaiełm zobaczyć co i jak tam jest i musze przyznać, że trzeba zobaczyć żeby można było ocenić...
System przy samym starcie zjada 400MB pamięci...
Teraz mam problem, bo systemu nie da się odinstalować - chyba, ze format partycji D na której miałem to zainstalowane.
Powywalałem ręcznie cześć plików, niestety zostały trzy foldery w tym jeden 2,1GB w ktorym znajdyją się jakieś programy .exe...
Ekran wybory systemu można wywalić usuwajac pliki boot z partycji C, wtedy ekran wyboru systemu zniknie.
radze zainstalować linuxa, wersja ubuntu. Przy starcie bierze 90MB z ramu(mam 512) po włączeniu paru programów, wzrasta do 150-200. Osobiście znam podstawowe komendy do linuxa, a dałem rady wszystko zainstalować i skonfigurować. Informacji jest naprawdę wiele, więc zachecam. Tym bardziej wytrwalym gwarantuje, że się nie zawiodą.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Masz jakiegos linuxa ?? chocby instalke ??Teraz mam problem, bo systemu nie da się odinstalować - chyba, ze format partycji D na której miałem to zainstalowane.
Mozesz sprobowac usunac podmontowujac ta partycje, ale warunek ze w kernelu ktory masz (lub z ktorego odpali sie instalka) bedzie wlaczona obsluga ntfs (no chyba ze to na fat jest, to o jeden problem mniej byloby). Teraz nie pamietam gdzie ostatnio widzialem taka wersje, zreszta kompilacja kernela to jedna z pierwszych rzeczy jakie robie po zainstalowaniu
przecież zapis, czy usuwanie ntfs w linuxie jest dopiero w drodze doświadczalnej i nikt nie gwarantuje działania.
END
Jeśli jest to fat to odpal kompa z dyskietki startowej, w dosie na pewno usuniesz te foldery. Jeśli nie jest to jednak fat, to zainstaluj partition magic (on konwertuje z ntfs na fat bez straty danych) i po konwersji w dosie usuwasz foldery.
Pozdrawiam
END
Jeśli jest to fat to odpal kompa z dyskietki startowej, w dosie na pewno usuniesz te foldery. Jeśli nie jest to jednak fat, to zainstaluj partition magic (on konwertuje z ntfs na fat bez straty danych) i po konwersji w dosie usuwasz foldery.
Pozdrawiam
-
- -
- Kontaktowanie:
a jednak cos w tym jest, ze do tego, do czego kiedys wystarczyl Pentium 100, teraz potrzeba 1GHz. Z jednej strony jasne jest, ze nowe (w zalozeniu: lepsze) systemy operacyjne potrzebuja lepszego sprzetu, a w zamian oferuja nowe mozliwosci. Jednak, jak by nie patrzec, to co mozna uzytecznego zrobic na PC-cie nie rosnie proporcjonalnie z mozliwosciami sprzetu .ta a urzytkownikowi wytarczy 640kb pamieci...
ww text traktuje jako legende ludowa
Właśnie, to co można zrobić na PC nie zależy w głównej mierze od użytkownika, a nie od sprzętu . No ale spora część ludzi, mając wypasiony sprzęt, czuje się bardziej dowartościowana i myślą, że jak ktoś ma gorszy komputer, to może gówno zrobić - a przecież tak nie jest! W sumie mam PIII 450MHz, 224RAMu, GeForce'a 2 MX 400 i... nie narzekam. "Moje" gierki chodzą, ale przede wszystkim zajmuje się edycją kodu, przeglądaniem www, muzyką (w wielu aspektach ), symulacją schemacików... gdybym miał np. 2k+ PLN luzem (taaa... chyba w snach ), to nie kupiłbym nowego kompjutra, tylko fajowego elektryka (Ibanez) i wzmacholka CUBE-30 (Roland, zaj...), które dziś widziałem w muzycznych (i grałem) i przez to mam teraz depresję...a jednak cos w tym jest, ze do tego, do czego kiedys wystarczyl Pentium 100, teraz potrzeba 1GHz. Z jednej strony jasne jest, ze nowe (w zalozeniu: lepsze) systemy operacyjne potrzebuja lepszego sprzetu, a w zamian oferuja nowe mozliwosci. Jednak, jak by nie patrzec, to co mozna uzytecznego zrobic na PC-cie nie rosnie proporcjonalnie z mozliwosciami sprzetu .ta a urzytkownikowi wytarczy 640kb pamieci...
ww text traktuje jako legende ludowa
Pozdr.
Nie.. nikt nie gwarantuje ze nie narobisz sobie szkod, a nie ze nie dziala.przecież zapis, czy usuwanie ntfs w linuxie jest dopiero w drodze doświadczalnej i nikt nie gwarantuje działania.
A tak sie sklada ze przeoralem juz dziesiatki partycji ntfs pod linuxem.
Nie udalo sie inaczej odzyskac danych, to linux i do roboty...
cos sie nie chcialo dac usunac... linux...
tylko jeszcze kawy mi nie parzy co rano
Chcesz poznac w miare bezbolesnie, a jednoczesnie mozesz sobie pozwolic na sciagniecie 300-400M (chyba mozesz skoro sciagales Viste 2G )...System plików mam NTFS, sprobuję dysk wsadzić do innego kompa i wywalić, może mj XP tak się ryje.
Co do linux'a to nie mam Nawet nie wiem jak w ogóle ten system działa.
Nigdy go nie miałem a chyba warto poznać, pomyślę nad tym.
Pozdr.
1) sciagnij knopixa (albo cos podobnego),
2) wypal na CD,
3) zrestartuj komputer.
Dla pewnosci mozesz jeszcze wyjac dysk, zeby sobie nic nie spsuc
[ Dodano: 20-03-2006, 20:48 ]
Ooo... przy okazji szukania czegos innego, znalazlem takie haselko
Przy okazji moze rozwiaza to inne Twoje problemy z filmem, co to sie nie chce odpalicJusix to niewielka polska dystrybucja Linuksa uruchamiana z płyty CD. Dystrybucja ukierunkowana na odtwarzanie multimediów. Pliki wideo - avi, mpeg, divx, oraz muzyka - odtwarzanie plików mp3.
Autorem tej dystrybucji jest Rafał Broda.
Do prostej zabawy moze byc zamiast Knopixa (tez odpalanego z CD).