Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięDwie rury 18W pod jedne statecznik 40W?? Pomóżcie
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam wszystkich, jestem tutaj nowy i szukam odpowiedzi na bardzo wazne dla mnie pytanie, czy mogę podłączyć dwie świetlówi 18W pod jeden statecznik 40W i czy nic się świetlówkom nie stanie? Robię sobie oświetlenie do akwarium i mam własnie taki statecznik i oprawy (wszystko było na 120cm, ale przerobiłem na 60 cm). Nie chcę wydwać kasy na stateczniki no chyba że bede musiał, dzieki wielkie za pomoc. Pozdrawiam
Znaczy się takie startery o takim oznaczeniu 4-22W będą dobre? Jeszcze jedno, jak na tym moim stateczniku jest napisane napięcie 220V to nie przeszkadza żeby chodził normalnie w sieci? Bo spotkałem się z opinią, że one się już nie nadają i lepiej kupić nowy na 230V? Ale lapmy świeciłycały zcas bardzo dobrze, więc nie wiem teraz:( Dzięki za odpowiedź
Napięciem statecznika zupełnie się nie przejmuj,w układzie włączany jest w szereg i w czasie pracy utrzymuje się na nim napięcie znacznie niższe od zasilającego.Jego zadanie to wywolanie zapłonu rury a później ograniczenie prądu pracy.Pamiętaj ,że 2 świetlówki z takim pojedyńczym statecznikiem łączymy w szereg.Wadą tego rozwiązania są problemy z zapłonem przy obniżonym napięciu lub zużytych świetłowkach.
Czyli jak mam to rozumieć, jeśli napięcie w sieci jest obniżone to będzie miało problem z zapłonem tak? Bo świetlówki mam nówki Philips Aquarell 18W (jedna sztuka kosztowała mnie 26zł) Dlatego pytam bo nie chcę spracić świetlówek. Pozdtawiam i dziękuję za odpowiedźWadą tego rozwiązania są problemy z zapłonem przy obniżonym napięciu lub zużytych świetłowkach.
ortografia!
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
W takim razie dzięki bardzo, jeszcze tylko jedna sprawa, http://high1984.webpark.pl/sw.jpg na tyl linku znalazłem schemat tego podłaczenia, rozumiem, że jak zrobie wszystko tak jak tam to powinno świecić? DZieki za zainteresowanie i odpowiedzi. Pozdrawiam
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie: