Potrzebuje elementu optycznego który zwiększa swoją rezystancje pod wpływem światła
(natężenie światła rośnie rezystancja rośnie)czekam na propozycje od życzliwych użytkowników.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięElement optyczny który zwiększa rezyst.pod wpływem światła ?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
to ma być automatyczny włącznik oświeltenia po zapadnięciu zmroku.zmontowałem układ wg.
schematu ale działa odwrotnie i potrzebuje takiego właśnie elementu tylko nie wiem czy taki jest.na schemacie był fotorezystor próbowałem teżfototranzystory ale one mająt aką samą zasade działanie jak fotorezystor i załanczająmi układ gdy jest jasno.
schematu ale działa odwrotnie i potrzebuje takiego właśnie elementu tylko nie wiem czy taki jest.na schemacie był fotorezystor próbowałem teżfototranzystory ale one mająt aką samą zasade działanie jak fotorezystor i załanczająmi układ gdy jest jasno.
-
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
- Kontaktowanie:
Jest dokladnie tak jak przewidywalem, ale.... układ jest OK. Musiałeś pomylić się w montarzu. Schemat jest poprawny - po zmroku rezystancja fotorezystora jest wieksza niz za dnia, napiecie na wejsciu "-" WO spada ponizej progu wyznaczonego przez PR1 i na wyjsciu WO pojawia sie "stan wysoki", co powoduje wlaczenie tranzystora T1 BUZ10.
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie: