Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z doborem rezystora oraz diody

Awatar użytkownika
waski
-
-
Problem z doborem rezystora oraz diody

Postautor: waski » 31 sty 2006, o 11:32

Witam

Proszę o pomoc w dwóch sprawach.
Pierwsza to dobór zaznaczonych X na schemacie rezystorów ograniczających prąd bazy. Układ służy do zasilania żarówk halogenowych i w którym niestety przebiły tranzystory. Przy okazji uszkodzenia spaliły się także te rezystory które są wykonane jako SMD i z których można odczytać tylko dwie z trzech cyferek 2x7. Nie wiem co jest na środkowej pozycji. Ze sposobu kodowania rezystancji może tam być albo R wtedy będzie 2,7 ohma albo jakaś cyferka lecz wtedy rezystancja będzie z przedziału 200 - 290MOhm. Obydwa zakresy rezystanji nie wydają mi się odpowiednie. Proszę o pomoc, bo sam sobie nie poradzę.
Druga sprawa to zaznaczona dioda. Nie jestem pewien jak ona powinna być połączona w układzie. Posiłbym o pomoc.
Załączniki
schemat_k.JPG
schemat układu zasilacza żarówek halogenowych 12V 75W

jarobo
-
-

Postautor: jarobo » 1 lut 2006, o 15:34

Witam gdy by rezystory były rzędu Mega to musiało by powstać duże napięcie zeby się one spaliły więc to raczej 2R7
co do diody to nie mam pewności więc nie będę sugerował

pozdrawiam jarobo

Awatar użytkownika
waski
-
-

Postautor: waski » 2 lut 2006, o 09:16

Dzięki, jarobo. Wstawiłem 3R3 bo takie miałem i układ wybuch (spalił się tor prądowy od mostka po tranzystory włącznie). Ale że jestem człowiek cierpliwy, wymieniłem tranzystory na BUH515 oraz resztę zgliszczy i układ zadziłał. Wydaje mi się, że przyczyną wybuchu były zbyt długie czasy wyłączeń ale mogę nie mieć racji bo jestem zieleniak w tej dziedzinie.
Jeżeli chodzi o diodę to wydaje mi się że to nie jest dioda a raczej diak, stąd brak oznaczeń katody. W załączniku zamieszcam zdjęcie elementu wraz z zapłką dla porównania wielkości - może ktoś rozpozna.

Jednak jak to z zieleniakami bywa (bez urazy dla właścicieli zielenikaów bo nie oto mi chodzi), mam teraz inny problem. Mianowicie układ przy znamionowym obciążeniu startuje z kilku sekundowym opóźnieniem. Zaraz po włąceniu zasilania wydaje krótkie piski z powoli narastającą częstością powtórzeń aż do przejścia w ciągłe w chwili startu czyli zapalenia się żarówek. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu tego zjawiska.
Załączniki
chybadiak.jpg

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”