Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

potrzebuje pomocy z ladowarka do akumulatorkow

roster
-
-
potrzebuje pomocy z ladowarka do akumulatorkow

Postautor: roster » 30 sty 2006, o 17:40

witam
dla mnie elektryka to jak dla elektryka murarstwo :)
dlatego mam problem- mam najtansza ladowarke (nie procesorowa) i nie chce przeladowac akku bo podobno mozna je szybko uszkodzic.
pojemnosc akumulatorkow to 850mAh
na ladowarce widnieja napisy -
input 220V~50Hz 20mA
output 2.4Vx2 (w tym miejscu znaczki na gorze linia ciagla na dole przerywane) 90~120mA
i teraz mam pytanie czy mam je ladowac tak:
850mAh/(srednio 100mA) = 8.5 godziny
czy tak:
850mAh/(120mA/4baterie)28.3 godzin?
czy moze jeszcze inaczej?

Awatar użytkownika
mulkey
-
-

Postautor: mulkey » 30 sty 2006, o 18:38

poszukaj na forum ten temat baterii byl juz poruszany :D ,,kto szuka nie błądzi" :D

roster
-
-

Postautor: roster » 30 sty 2006, o 18:56

szukam szukam, i widze ze Was to bardziej interesuja schematy tych ladowarek albo jak przerobic ladowarke od tel na taka do ladowania baterii paluszkow :) a mi o przyziemne rzeczy chodzi :P
z tego co narazie znalazlem to raczej blizszy jestem teorii nr 1 czyli jak akku ma 850 a prad od 90-120 tzn ze powinien ladowac okolo 8 godzin. ale 100% pewnosci co do tego ze te 120mA max pradu trzeba podzielic na kazda baterie to nie mam :(

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 30 sty 2006, o 19:38

Witam :lol:
850mAh/(srednio 100mA) = 8.5 godziny
:D
To jest tzw. szybki tryb ładowania akumulatorków. Jest on dobry, gdy potrzebujesz akumulatorki na szybko. Ale uwaga! Nie ma róży bez kolców! Częste ładowanie "na szybko" skraca żywotność akumulatorków - używaj tego trybu gdy Ci sie śpieszy :(
850mAh/(120mA/4baterie)28.3 godzin?
:D
To jest tzw. wolny tryb ładowania akumulatorków. Tak sie powinno ładować akumulatorki - wtedy będą Ci służyć przez długi czas ;)

Akumulatory powinno ładować sie w miare niskim prądem(ale wiekszym od 1 aA) :lol: :roll:

Czy to można uznać za spam? :oops:

serkriz
-
-

Postautor: serkriz » 30 sty 2006, o 20:15

ej to chyba nie tak jak na mój przelicznik.

Po pierwsze to tryb szybkiego ładowania (w zwykłej ładowarce jaką mam ) to 540mA.Mam też aku który moge ładowac 2400mA. Ale to już musi być napisane na aku.
Po drugie takim pradem czyli 100mA to można nornalnie ładować akumulatorki (50mA to prąd podtrzymania wiec 100mA to mały prąd ładowania).

Z tego co wiem to można przeładować akumulatorek 1,5 razy i nic się zbytnio nie stanie czyli do aku 800mA można "wsadzić" 1200mA.

Po drugie to w lepszej ładowarce mam 4x1.2 kreski 270mA i jeden albo 4 aku ładuje mi normalnie w takim samym czasie (3000mA-10h).

Jedynie nie moge zrozumiec czemu masz w ładowarce 2,4V???
Może to ładowarka to akumulatorków przeznaczonych do telefonów i tym podobne.

Wniosek taki: te akumulatorki możesz ładowac przez 8,5h bo jak to normalny tryb to przez 28h to sie nieźle przeładuja i nagrzeja.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 31 sty 2006, o 03:39

Heh... ciekawe teorie ;)

Aku optymalnie laduje sie pradem 1/10 pojemnosci znamionowej (czyli te 850mAh powinno sie ladowac pradem 85mA). Jest to najlepsza metoda ladowania dla wiekszosci technologii wytwarzania aku. Prawda jest ze mozna przesadzic i przeladowac, mozna tez (co jest niekozystne w niektorych rodzajach aku) ladowac ogniwa nie do konca rozladowane.... w obu przypadkach wystapi tzw. efekt pamieciowy. Ta swoja ladowarka mozesz spokojnie ladorac te ogniwa, nie przesadz z czasem, staraj sie nie ladowac czesciowo rozladowanych ogniw. Nie jest to jednak, jak sie domyslam, ladowarka 'inteligentna' czyli sprawdzajaca stan ogniwa i podejmujaca decyzje o fazie ladowania (tak tak... ladowanie najlepiej tez podzielic na fazy). Wiec sam musisz nabrac troche wprawy.

A dlaczego 2,4V ?? Poniewaz ladujesz w niej ogniwa parami... ot cala filozofia ;)

serkriz
-
-

Postautor: serkriz » 31 sty 2006, o 16:03

a jak bym chciał w takiej ładowarce naładować tylko jeden aku???
co by się stało?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 31 sty 2006, o 18:02

Bez przerobek i kombinacji ?? Nic sie nie stanie (w tym tez nie naladuje sie ogniwo).

Ps. chcialbym dodac, ze to co pisze to tez pewne uogulnienie tematu, ale na potrzeby poruszone przez zalozyciela nie ma sie co zabardzo rozwodzic nad szczegolami.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”