Witam ma ktos albo wie z kad moge dostac schemat TV Goldstar artB ?? tak chcialem zobaczyc gdzie znajduja sie poszczegolne elementy (blokowy schemat tez by sie przydal).O co chodzi z chassis w TV jak pytacie na forum oto ? jak uczylem sie o oscyloskopie to tez bylo chassis czyli masa .czy to o to chodzi ?? prosze o pomoc z gory dziekuje
[ Dodano: 22-01-2006, 11:38 ]
Wczoraj go rozkręcilem i Model CKT-9742 ...Na scalaku TDA3561A ,16941
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięGoldstar artB
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: Goldstar artB
Chassis to nie jest masa !, chassis to płyta bazowa.... ? jak uczylem sie o oscyloskopie to tez bylo chassis czyli masa .czy to o to chodzi ??
W tym przypadku chassis to PC91A.
Podaj emila na PW, to wyślę schemacik.
mail marcin.mulka@neostrada.pl , z TV nic niejest poprostu chcialem zobaczyc co gdzie sie znajduje .Jak dostane schemat to mam nadzieje ze mi troche podpowiesz za co odpowiedzialny jest dany blok
z tego co tak śledzilem to zazwyczaj gdy jest jakas awaria TV i sa jakies pasy to kazecie sprawdzic tranzystory chyba odchylania i kondenstory elektrolityczne.Mozecie mi pokazac na schemacie w ktorym to jest mniejwiecej miejscu ?.Aha jakie napiecia wystepuja w TV wiem ze duze chodzi mi o ich zblizona wartosc i dlaczego potrzeba az tak duzego napiecia ?3.Gdzie znajduje sie ta plyta bazowa (chassis) ? prosze o pomoc moze sa to lamerskie pytania ale ja zaczynam elektronike wiec prosze o wyrozumialosc
Co do awarii, to musiałbyś podac konkretny przypadek, bo uszkodzeń może być kilka rodzaji i to w różnych miejscach.z tego co tak śledzilem to zazwyczaj gdy jest jakas awaria TV i sa jakies pasy to kazecie sprawdzic tranzystory chyba odchylania i kondenstory elektrolityczne.Mozecie mi pokazac na schemacie w ktorym to jest mniejwiecej miejscu ?.Aha jakie napiecia wystepuja w TV wiem ze duze chodzi mi o ich zblizona wartosc i dlaczego potrzeba az tak duzego napiecia ?3.Gdzie znajduje sie ta plyta bazowa (chassis) ? prosze o pomoc moze sa to lamerskie pytania ale ja zaczynam elektronike wiec prosze o wyrozumialosc
Ale te pasy to sa linie powrotu które objawiają się zazwyczaj przy uszkodzonym trafie WN, uszkodzonym rezystorze w siatce S2 itp. ciężko odpowiedziec jednoznacznie i trafnie w 100% bo usterek może być wiele...