Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Jaki oscyloskop?

Guru
-
-
Jaki oscyloskop?

Postautor: Guru » 10 sty 2006, o 11:13

Zastanawiam się nad zakupem oscyloskopu, o parametrach w pobliżu:
4 kanały, 300MHz.
W zasadzie liczą się firmy: Tektronix, Agilent, Lecroy.
Czy ktoś może mi coś doradzić z poziomu praktyka?

Czajnik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Czajnik » 10 sty 2006, o 17:10

Jedyne co ci moge doradzić to żeby był cyfrowy.... naprawde pomaga:)

mjm
-
-

Postautor: mjm » 11 sty 2006, o 10:04

Witam.
Do czego Ci ten oscyloskop?
Ile mozesz na sprzet przeznaczyc?
Pozdrawiam

Guru
-
-

Postautor: Guru » 11 sty 2006, o 10:13

Przewidywane zastosowanie oscyloskopu:
cyfrówka + analogówka (stawiam nacisk na to pierwsze)
Kwota którą mogę wydać: ok 25 tys. (tzn. jak najmniej za jak najlepsze parametry)

A oscyloskop wręcz musi być cyfrowy.

Awatar użytkownika
areczkas
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: areczkas » 11 sty 2006, o 12:11

Witam

Pozazdrościć kasy- to chyba raczej sprzęt nie do domu:)

Mogę tyle powiedzieć- na uczelni większość oscyloskopów z jakich dane mi było korzystać to tektronix- idąc drogą dedukcji, uczelnia jak każdy twór państowy jest biedna więc brali tańsze ale o podobnych parametrach co te lepsze.

Generalnie- nigdy nie miałem tyle kasy aby myśleć nawet o takim sprzęcie wiec mój głos w dyskucji zapewne nie powinien być wiążący. ( mam stary oscyloskop radiotechniki wrocław , 2 kanały, 20 MHz pasmo za 350 zl )

Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluje zasobów.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 11 sty 2006, o 12:36

Mogę tyle powiedzieć- na uczelni większość oscyloskopów z jakich dane mi było korzystać to tektronix- idąc drogą dedukcji, uczelnia jak każdy twór państowy jest biedna więc brali tańsze ale o podobnych parametrach co te lepsze.
Albo te, ktore mialy akurat promocje dla uczelni... przykladowo u mnie kupili swego czasu ploter A0 za olbrzymia kwote... 1000 zl (5% wartosci)... niestety byl pozniej problem z clem ;) okazalo sie ze jest wyzsze niz zaplacona cena (bo liczone od pelnej wartosci ;) - ale chyba jakos wybrneli z tego). Firmy czesto upychaja na uczelni swoj towar, liczac ze te wyksztalca rzesze urzytkownikow przekonanych do tego wlasnie towaru... mysla przyszlosciowo :twisted:

A pozatym znane przyslowie mowi: rzeczy tanie sa dla bogaczy, biedni kupuja rzeczy solidne.

Chetnie posledze ten temat, gdyz czeka mnie (mam nadzieje) podobny zakup, choc niestety ze znacznie nizszym budzetem niestety - rzedu 3-5 tys.

Guru
-
-

Postautor: Guru » 11 sty 2006, o 13:16

Chyba już wybrałem będzie to Agilent DSO6034A,
Czy ktoś pracował na tym oscyloskopie, w sieci jest porównanie tegoż z innymi, ale wiadomo że owo porównanie finansowła firma A w zwiazku z tym może być ono troszkę nieobiektywne.
A co do tych uczelni to zwykle bywa tak jak pisze Pajączek
Firmy czesto upychaja na uczelni swoj towar, liczac ze te wyksztalca rzesze urzytkownikow przekonanych do tego wlasnie towaru... mysla przyszlosciowo

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”