Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJak to połączyć!
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
- Kontaktowanie:
Chciałbym podłączyć wyświetlacz LCD do mikroprocesora ATtiny15L. Nie wiem jak to dokładnie zrobić, proszę o jakąkolwiek pomoc!
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Jaki sterownik na ten LCD-ek?
Jeżeli HD 44780 to przedstawiam pinologię:
1 - Masa GND
2 - Vcc +5V
3 - Vkontrast(-5V do +5V, polecam dopięcie do masy)
4 - R/S
5 - RW
6 - Enable
7 - D0
8 - D1
9 - D2
10 - D3
11 - D4
12 - D5
13 - D6
14 - D7
15 - +Vled(dołączyć do pinu 2)
16 - masa LED(dołączyc do pinu 1)
Przy sterowaniu 4-bitowym(używanym najczęściej) do procka dopnij piny : 6 , 4 , 11 , 12 , 13 , 14 - łącznie 6 pinów
Piny: 3 i 5 dopnij do masy. Piny 7 , 8 , 9 , 10 mogą wisieć w powietrzu(u mnie tak jest i działa, ale na wszelki wypadek daj je do masy). Pinów 15 i 16 możesz nie mieć - to podświetlenie.
Jeżeli HD 44780 to przedstawiam pinologię:
1 - Masa GND
2 - Vcc +5V
3 - Vkontrast(-5V do +5V, polecam dopięcie do masy)
4 - R/S
5 - RW
6 - Enable
7 - D0
8 - D1
9 - D2
10 - D3
11 - D4
12 - D5
13 - D6
14 - D7
15 - +Vled(dołączyć do pinu 2)
16 - masa LED(dołączyc do pinu 1)
Przy sterowaniu 4-bitowym(używanym najczęściej) do procka dopnij piny : 6 , 4 , 11 , 12 , 13 , 14 - łącznie 6 pinów
Piny: 3 i 5 dopnij do masy. Piny 7 , 8 , 9 , 10 mogą wisieć w powietrzu(u mnie tak jest i działa, ale na wszelki wypadek daj je do masy). Pinów 15 i 16 możesz nie mieć - to podświetlenie.
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Witaj, Radziu!
krzyzowiec1410
Jakbyś program pisał w BASCOM-ie, to on Ci zeżre ok. 500 bajtów. Czyli połowę miejsca. Radzę Ci wziąść coś lepszego np. AT90S2313. Ma 2 kbajty pamięci, ale ja pomimo małego doswiadczenia umiem napisać obsługę 2 czujek Dallasa, LCD i 4 przycisków - to zajmuje tylko 99% miejsca. Poza tym to co mówił Radzio:
krzyzowiec1410
Jakbyś program pisał w BASCOM-ie, to on Ci zeżre ok. 500 bajtów. Czyli połowę miejsca. Radzę Ci wziąść coś lepszego np. AT90S2313. Ma 2 kbajty pamięci, ale ja pomimo małego doswiadczenia umiem napisać obsługę 2 czujek Dallasa, LCD i 4 przycisków - to zajmuje tylko 99% miejsca. Poza tym to co mówił Radzio:
2 piny wolne to mało. chyba, że chcesz coś w stylu jakiejś reklamy, napisu, który sie przesuwa i nic innego nie robi. Wtedy taki procek jest wyśmienity.ATtiny15 ma tylko 8 pinów więc poza wyświetlaczem nie podłączysz nic innego (akurat te 6 pinów zajmie LCD)
-
- -
- Kontaktowanie:
Witaj futrzaczku2!Witaj, Radziu!
Te 2 piny to zasilanie2 piny wolne to mało. chyba, że chcesz coś w stylu jakiejś reklamy, napisu, który sie przesuwa i nic innego nie robi. Wtedy taki procek jest wyśmienity.
[ Dodano: 08-01-2006, 17:56 ]
Myślę, że nawet pamięci na to nie wystarczy. Koniecznie większy procek.jesli uprzesz sie przy ATTiny to musisz zastosowac jakis ekspander szeregowo-rownolegle (np '164, PCF8574) ale to jest kombinownie pod gorke
-
- -
- Kontaktowanie:
Pisalem w asm na ATTiny15L jakies tam RS-y (programowo) itp. Do samego sterowania wyswietlacza w wersji podstawowej (wypisywanie napisow) z uzyciem '164 raczej wystarczy, ale to bez sensu.Myślę, że nawet pamięci na to nie wystarczy. Koniecznie większy procek.
futrzaczku - lepiej (nowoczesniej ) ATTiny2313 a nie AT90S2313
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
O pisaniu tego w ASM nawet nie myślałem, ale to i tak za mało pamięci.
Radziu, nie miej mi za złe, że nie jestem w tym "lotny". Myślałem że są procki w 10-nóżkowych obudowach(2 piny zasilania i reszta programowalna)
a_antoniak: Chyba po raz pierwszy CAŁKOWICIE się z tobą zgadzam.
AT90S2313 przyszedł mi do głowy, bo tym się bawię. O ATTiny2313 słyszałem, ale nic o nim nie wiem, więc nie pisałem.
[ Dodano: 08-01-2006, 17:07 ]
a_antoniak: czy po raz pierwszy udało mi się NIE napisać bzdur?
Radziu, nie miej mi za złe, że nie jestem w tym "lotny". Myślałem że są procki w 10-nóżkowych obudowach(2 piny zasilania i reszta programowalna)
a_antoniak: Chyba po raz pierwszy CAŁKOWICIE się z tobą zgadzam.
AT90S2313 przyszedł mi do głowy, bo tym się bawię. O ATTiny2313 słyszałem, ale nic o nim nie wiem, więc nie pisałem.
[ Dodano: 08-01-2006, 17:07 ]
a_antoniak: czy po raz pierwszy udało mi się NIE napisać bzdur?
-
- -
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
- Kontaktowanie:
Coś już mam!
Macie racje z tą 15 że mi troszke pinów zabraknie Znalazłem schemacik jak podłączyć ATtiny26 do wyswietlacza! Więc problez rozwiązany teraz jest kolejny jak wyzerować wyswietlacz, lub zastopować wyświetlanie, coś jak w stoperze! Na wyświetlaczu będzie pojawiała się prędkość!
- Załączniki
-
- wyÂświetlacz.zip
- Opisane wejÂścia z wyjÂścimi ATtiny26.
- (5.15KiB)Pobrany 221 razy
A w czym chcesz pisać program? (podejrzewam że w Bascomie).
Jeśli się mylę i chcesz pisać w C to możesz skorzystać z : http://mikrokontrolery.net/avr_lcdbit.htm
Jeśli się mylę i chcesz pisać w C to możesz skorzystać z : http://mikrokontrolery.net/avr_lcdbit.htm
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Jak chcesz BASCOM-a, to dobrze, że na mnie trafiłeś
Czyszczenie wyświetlacza:
Zastopowanie pomiaru i innych czynności życiowych procka
I to wszystko. Poza tym, możesz sięgnąć po polskiego helpa do BASCOM-a, www.elektroda.pl
w dziale download.
UWAGA! Przycisk podepnij między masę a pin procesora.
Czyszczenie wyświetlacza:
Kod: Zaznacz cały
CLS
Config Pind.0 = Input 'podpinasz tu przycisk - pin moze być inny
Set portd.0 'Ustawiasz "1" na tym pinie
While Portd.0 = 0 'dopóki trzymasz go naciśniętego
Waitms 1'czekaj milisekundę
wend ' koniec tej ... pętli
w dziale download.
UWAGA! Przycisk podepnij między masę a pin procesora.
-
- -
- Kontaktowanie:
Wielkie dzięki!
Z waszych wypowiedzi, doszedłem do tego że przyciski takie jak STOP, START, ZEROWANIE moge podłączyć do dowolnego pinu (oczywiście przeznaczonego do odczytywania danych) a resztę ustawić programowo! RESET wiadomo podłączyć do reset! Dajcie znac czy mam racje. Może ktoś wie jak takie przyciski bedą wyglądały na schemacie??
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
- Kontaktowanie:
Ciągle cos nowego?
Ja to musze mieć łapotologicznie wszystko wyjaśnione, co dokładnie oznacza wpięcie miedzy mase a pin?
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Dobra, masz prawo nie wiedzieć.Ja to musze mieć łapotologicznie wszystko wyjaśnione, co dokładnie oznacza wpięcie miedzy mase a pin?
Jedną nóżkę wychodzącą z przycisku(obojętnie którą) spinasz kabelkiem z masą(biegunem "-" zasilania procka), a drugą spinasz kabelkiem do odpowiednio wybranej nóżki procesora.
Ps. Pamięta, aby kabelek na końcach obrać z izolacji
A co do ASM i BASCOM-a - owszem, ale jak widziałem kod tego w ASM to się przeraziłem. A w BASCOM-ie wystarczy:
LCD = "cośtam"