witam.
potrzebuje pomocy w takiej oto sprawie: chcialbym zbydowac uklad ktory bylby podlaczany do miernika dB i ew do jakiegos sprzetu audio i po przekroczeniu jakies granicy głosnosci odcinałby zasilanie badz wyciszal cale urzadzenie .
w sprawach elektroniki dopiero raczkuje ale moze ktos bedzie w stanie mi pomoc.
z gory dziekuje za wszelakie sugestie, pomoce, tudziez schematy oraz innego rodzaju pomoc.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięModyfikacja miernika natężenia dźwięku
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Ja tylko coś podsunę - tym razem chcę się postarać, bo takie coś chciałem zrobić.
Jeżeli masz miernik dB na LED-ach to jeseś w domu. Jak można podpiąć się pod interesującą cię diodę, to jeszcze lepiej. Dopinasz do niej odpowiedni układ z przekaźnikiem i tranzystorem jako negatorem sygnałów(dioda świeci - przekaźnik rozłączony i odwrotnie). Jeżeli interesowałyby Cię dalsze szczegóły, to odpisz. Postaram się sklecić schemat.
BTW - Tym razem chciałem pomóc. Wygłupiłem się raz i mi starczy.
Jeżeli masz miernik dB na LED-ach to jeseś w domu. Jak można podpiąć się pod interesującą cię diodę, to jeszcze lepiej. Dopinasz do niej odpowiedni układ z przekaźnikiem i tranzystorem jako negatorem sygnałów(dioda świeci - przekaźnik rozłączony i odwrotnie). Jeżeli interesowałyby Cię dalsze szczegóły, to odpisz. Postaram się sklecić schemat.
BTW - Tym razem chciałem pomóc. Wygłupiłem się raz i mi starczy.
to by bylo bardzo ciekawe co do tego schematu to moge podeslac schemat miernika moze by cos sie dalo sklecic
http://www.elektroda.net/download/dl.ph ... halasu.pdf
znalazlem ten link na EP
http://www.elektroda.net/download/dl.ph ... halasu.pdf
znalazlem ten link na EP
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
No to masz ten ... schemat.
Dioda : 1N4148 albo jakiś Schotk'y - prostownicze odpadają!
Przekaźnik: dowolny, ale o dużej rezystancji cewki(400 omów) - obciążalność 10A chyba starczy?
Rezystor: od 0 do 100 omów. Najlepiej potencjometr.
Zasilanie przekaźnika: ten z dużą cewką(400 omów) zazwyczaj jest na 12V. pobiera ok. 30mA.
Dioda : 1N4148 albo jakiś Schotk'y - prostownicze odpadają!
Przekaźnik: dowolny, ale o dużej rezystancji cewki(400 omów) - obciążalność 10A chyba starczy?
Rezystor: od 0 do 100 omów. Najlepiej potencjometr.
Zasilanie przekaźnika: ten z dużą cewką(400 omów) zazwyczaj jest na 12V. pobiera ok. 30mA.
- Załączniki
-
- b.GIF (2.72KiB)Przejrzano 3143 razy
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Nikon, nie bój się pytać, po to jest to forum
Ja też się dopiero uczę! W wieku 13 lat chyba nie da się wiedzieć za wiele!
Nie, nie zbudowałem tego, ale na 95,34% będzie działać
chciałeś łopatologicznie - sam sie o to prosiłeś!
MOC 3061 to scalony optoizolator. Wygląda jak układ scalony w wąskiej obudowie. Ma 6 nóżek. W nim jest dioda LED i fotoelement(reaguje na światło) przedzielone warstwą przezroczystego tworzywa o wytrzymałości na przebicie rzędu kilowoltów. Kiedy LED świeci, fotoelement przewodzi i to cała filozofia. Tyle, że te obwody są oddzielone galwanicznie(nie stykają się elektrycznie w żadnym punkcie). Chciałem go tu wcisnąć, aby przekaźnik nie zakłócał pracy miernika.
Przekaźnik - elektromagnes, który przyciąga kotwiczkę ze stykiem. Ten styk przełącza prąd między kotwiczką i jednym stykiem albo drugim. Ważne, aby tu pracował przekaźnik o rezystancji cewki 400 omów albo więcej.(prawo Ohma). Takie są na 12V i obciążalności styków 10 A. Koszt: 2-4zł
Dioda 1N4148 - ona zabezpiecza delikatny fotoelement optoizolatora przed uszkodzeniem. Przy wyłączaniu cewki przekaźnika indukują się w niej prądy mogące uszkodzić MOC3061. Polaryzacja tych prądów jest przeciwna do kierunku przepływu przy załączeniu. I dlatego jest ta dioda - zwiera ona w sobie te prądy Diodzie nic się nie stanie, a głowa będzie spokojna
Nie bój się, ja nie gryzę...połykam w całości
I nie narzekaj że zbyt łopatologicznie - sam chciałeś
Ja też się dopiero uczę! W wieku 13 lat chyba nie da się wiedzieć za wiele!
Nie, nie zbudowałem tego, ale na 95,34% będzie działać
chciałeś łopatologicznie - sam sie o to prosiłeś!
MOC 3061 to scalony optoizolator. Wygląda jak układ scalony w wąskiej obudowie. Ma 6 nóżek. W nim jest dioda LED i fotoelement(reaguje na światło) przedzielone warstwą przezroczystego tworzywa o wytrzymałości na przebicie rzędu kilowoltów. Kiedy LED świeci, fotoelement przewodzi i to cała filozofia. Tyle, że te obwody są oddzielone galwanicznie(nie stykają się elektrycznie w żadnym punkcie). Chciałem go tu wcisnąć, aby przekaźnik nie zakłócał pracy miernika.
Przekaźnik - elektromagnes, który przyciąga kotwiczkę ze stykiem. Ten styk przełącza prąd między kotwiczką i jednym stykiem albo drugim. Ważne, aby tu pracował przekaźnik o rezystancji cewki 400 omów albo więcej.(prawo Ohma). Takie są na 12V i obciążalności styków 10 A. Koszt: 2-4zł
Dioda 1N4148 - ona zabezpiecza delikatny fotoelement optoizolatora przed uszkodzeniem. Przy wyłączaniu cewki przekaźnika indukują się w niej prądy mogące uszkodzić MOC3061. Polaryzacja tych prądów jest przeciwna do kierunku przepływu przy załączeniu. I dlatego jest ta dioda - zwiera ona w sobie te prądy Diodzie nic się nie stanie, a głowa będzie spokojna
Nie bój się, ja nie gryzę...połykam w całości
I nie narzekaj że zbyt łopatologicznie - sam chciałeś