Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Obudowa i ząbek...

petersz
-
-
Obudowa i ząbek...

Postautor: petersz » 6 sty 2006, o 13:41

Hej! Mam taki oto problem: gdy się montuje potencjometr na płycie czołowej, to robi się jeszcze otworek na taki ząbek, który ma utrzymywać pokrętełko w jednym miejscu... Tak też bym zrobił, gdyby nie fakt, że gałki na potencjometry, które kupiłem, nie zasłaniają tego ząbka :(, a chcę, aby całość wyglądała estetycnie. Co Wy w takich sytuacjach robicie, jak to wszystko montujecie, żeby było OK? Pozdr...

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 6 sty 2006, o 16:59

Dobrymi cążkami wy(...)walam ten ząbek :lol: i normalnie przykręcam dosyć silno potencjometr... Musi być OK.

petersz
-
-

Postautor: petersz » 6 sty 2006, o 17:44

Usunąłem bez problrmu ząbek :), po wkręceniu okazało się, że nakładka nie dochodzi do końca :oops:! Wtedy nakręciłem najpierw nakrętkę, potem z drugiej strony drugą, i chociaż gałka dochodziła, to potencjometr łatwo było przekręcić. Wtedy nieco wkurzony wpadłem na pewien pomysł :idea:: obszlifowałem "dolną" nakrętkę grubym papierem ściernym, tak aby była całkiem płaska i miała chropowatą powierzchnię :D. Teraz wszystko powinno być OK. Pozdr.

RcTomek
-
-

Postautor: RcTomek » 6 sty 2006, o 21:07

Ja zazwyczj naklejam etykietę na obudowę i wycinam w niej dziurę na samą oś potencjometru.

petersz
-
-

Postautor: petersz » 6 sty 2006, o 21:56

Ja zazwyczj naklejam etykietę na obudowę i wycinam w niej dziurę na samą oś potencjometru.
Rozumiem, że przed tem wyrywasz jeszcze ząb :). Bez tego chyba się nie da, jak miejsce na samą oś... Też mam zamiar wykonać ładną "etykietkę" w Corel'u, wydrukować, nakleić na obudowę z aluminiowej blachy, wywiercić i zmontować. Mam nadzieję, że wszystko ładnie wyjdzie, a potencjometry nie będą się przekręcały :)...

RcTomek
-
-

Postautor: RcTomek » 6 sty 2006, o 23:03

Źle się wyraziłem :P Nie wyrywam go :) Wiercę pod niego dziurę w obudowie na wylot. Później tę dziurę zasłaniam etykietą...

petersz
-
-

Postautor: petersz » 7 sty 2006, o 12:21

Wiercę pod niego dziurę w obudowie na wylot. Później tę dziurę zasłaniam etykietą...
To chyba trzeba zastosować jeszcze podkładki, bo ząbek jest chyba dłuższy niż grubość płyty czołowej... :) Tylko że chciałem zrobić taką etykietkę na której byłoby wyznaczone gdzie wiercić mam otworki i dopiero po naklejeniu bym dziurki robił... Dlatego też nie mam jeszcze pomysłu, jak najpierw wywiercić precyzyjnie otwory, a potem dopiero nakleic etykietkę żeby wszystko się zgadzało...

RcTomek
-
-

Postautor: RcTomek » 7 sty 2006, o 15:15

To chyba trzeba zastosować jeszcze podkładki, bo ząbek jest chyba dłuższy niż grubość płyty czołowej... :) Tylko że chciałem zrobić taką etykietkę na której byłoby wyznaczone gdzie wiercić mam otworki i dopiero po naklejeniu bym dziurki robił... Dlatego też nie mam jeszcze pomysłu, jak najpierw wywiercić precyzyjnie otwory, a potem dopiero nakleic etykietkę żeby wszystko się zgadzało...
Jak narazie montowałem wszystko w plastikowych obudowach. Miały one dość grube ścianki, więc nie było problemu z wystającym ząbkiem.
Jeśli chodzi o wiercenie otworów, to ja robię tak: naklejam na obudowę kartkę z odpowiednio rozmieszczonymi punktami, które należy przewiercić. Wiercę otwory. Robię ładną etykietę i wycinam w niej potrzebne dziury. Na końcu naklejam ją na obudowę i montuję elementy.

petersz
-
-

Postautor: petersz » 7 sty 2006, o 17:31

Napewno to będzie metalowa obudowa, bo ma to być wzmacniacz (mam nadzieję ;)). Plastikowa się raczej do takich celów nie nadaje... Najpierw wywiercę otwory na ośki i ząbki wg szablonu, zdejmę szablon i nakleję docelową etykietkę z wyciętymi już dziurkami na osie i diody... A jakiego papieru najlepiej użyć? Kredowy, samoprzylepny... ? Chciałem też jeszcze popryskać czymś etykietkę - jakiś spray bezbarwny - a może coś lepszego jest? Pozdr.

RcTomek
-
-

Postautor: RcTomek » 8 sty 2006, o 00:57

Ja drukuję etykietę na zwykłej kartce, laminuję i przyklejam taśmą dwustronną (wszystko dobrze się trzyma). Żeby etykieta wyglądała ciekawiej, można wydrukować ja na papierze kolorowym :wink:

petersz
-
-

Postautor: petersz » 8 sty 2006, o 13:25

Myślę, że jak wydrukuję etykietkę (raczej czrna/szara, białe napisy) na dobrym papierze gdzieś w drukarni ;), to będzie git. Całość pomaliję raczej sprayem, słyszałem też o takim "plastiku w sprayu"; może takie coś... :idea:
Pozdr.

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 8 sty 2006, o 14:37

Eeee, tam

Ja robię dziurę na ząbek. Ten opis zabrzmi lamersko.

1. Mierzę linijką odległość między środkiem ośki a ząbkiem.
2. Taki rozstaw ustawiam na zmodyfikowanym cyrklu(zamiast rysika jest czubek zaostrzonego gwoździa).
3. Wbijam nóżkę cyrkla w środek otworu przeznaczonego na potencjometr
4. Zataczam kółko. Na obrzeżu tego kółka wypadnie ząbek.
5. Wiercę dziurę na oś i mniejszą na ząbek.
6. Na naklejce robię otwór tylko na oś
7. GOTOWE!!!

Ząbka nie wycinam, tylko odginam na zewnątrz. Jednak zazwyczaj wiercę dziurę. To tylko taki awaryjny środek zaradczy :)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”