Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

USB z AVR-em - czy to będzie działać?

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:
USB z AVR-em - czy to będzie działać?

Postautor: Futrzaczek » 1 sty 2006, o 10:59

Witajcie

Czy możliwe jest(przez konwerter np. FT232BM) podpięcie pendrive'a na USB do AVR-a?

Jurek Szczesiul
-
-
Kontaktowanie:

Re: USB z AVR-em - czy to będzie działać?

Postautor: Jurek Szczesiul » 1 sty 2006, o 15:35

Witajcie

Czy możliwe jest(przez konwerter np. FT232BM) podpięcie pendrive'a na USB do AVR-a?
Niestety nie. Magistrala USB ma charakter master-slave czyli musi być centralnie
zarządzana. To złożony proces ( wykrywanie podłaczenia / odłączenia poszczególnych
urządzeń, rozpoznanie ich konfiguracji i przydzielenie adresu i w końcu zapisywanie
i odczytywanie z urządzenia danych ) - wymaga sporych zasobów i zazwyczaj zajmuje się
tym PC. Wszystkie podłączane urządzenia ( w tym kostka ft a także pendrive) są dużo
prostsze - umieją tylko podać na zapytanie hosta swoją konfigurację a później na jego komendy odbierać lub zwracać pakiety danych. Nic więc nie da połączenie klienta
z klientem ( np. ft z pendrivem ) - taki zestaw pozostanie martwy.
Dla obsłużenia pendrive'a z poziomu swojego przenośnego urządzenia ( BTW to obecnie
bardzo modny i na czasie temat ! ) potrzebujesz wbudować w urządzenie całego
skomplikowanego hosta USB. Oferta gotowych kostek w tym zakresie jest niewielka
(Cypress SL811HS - gdzie i za ile u nas - nie wiem ). Albo od razy mocny procesor
z serii ARM9 .
Na poziomie amatorskim prościej będzie zrobić własny przenośny kontenerek danych
oparty np. o DataFlash albo o niektóre ( dobrze udokumentowane ) uniwersalne karty
pamięci. Taki przyrząd można wtedy dopiąć do USB ( jako klienta ) właśnie poprzez FT
w celu np. załadowania danych ( tak jest zrobione w znanym Yamppie ) a dodatkowo
procesorek zarządzający ( wystarczy np. AVR ) może pełnić różne dodatkowe funkcje
według potrzeb ( np. może być to potrzebny Ci przenośny programatorek ISP )

Pozdrowienia Noworoczne Jurek S.

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 1 sty 2006, o 15:44

No właśnie potrzebuję go jako programatora ISP, ale też chciałbym w wolnych chwilach powoli produkować odtwarzacz mp3. Jak cos będę robił i nie będzie chciało działać, to mi przejdzie. Googlałem się. No właśnie ja tak mam(i tak interesuje się elektroniką :) ) - najpierw się na coś napalam, potem sprawdzam, czy da się to zrobić. Jeżeli się da, liczę koszty. Potem robię i jak z niedomiaru wiedzy nie działa, to się zniechęcam i mi przechodzi(to tak na marginesie) :) . Jeden był bardzo fajny projekt - na AT90S2313, karcie SD i jakimś VT...

[ Dodano: 01-01-2006, 14:48 ]
Aha - jeszcze jedno w BASCOM-ie :) :) :)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”