Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięDekoder BCD <-> wyświetlacz 7-segmentowy LED
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Witajcie elektronicy i nieelektronicy...
Czy można znaleźć dekoder BCD <-> wyświetlacz 7-segmentowy, taki, aby przy załączonym segmencie wyświetlacza "wypluwał" on z siebie plus zasilania, a nie masę, tak jak 7447 i 7446?
Chcę użyć dużych(5 cm wys.) wyświetlaczy, ale one mają wspólną KATODĘ, a nie ANODĘ. Nie chcę stosować 7 inwerterów.
Dziękuję z góry za pomoc
Czy można znaleźć dekoder BCD <-> wyświetlacz 7-segmentowy, taki, aby przy załączonym segmencie wyświetlacza "wypluwał" on z siebie plus zasilania, a nie masę, tak jak 7447 i 7446?
Chcę użyć dużych(5 cm wys.) wyświetlaczy, ale one mają wspólną KATODĘ, a nie ANODĘ. Nie chcę stosować 7 inwerterów.
Dziękuję z góry za pomoc
-
- -
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Dołóż po jednym (na każdy segment) tranzystorze PNP (+ oczywiście rezystor w bazie) i podłącz do 7447 bazami przez rezystor, emiterem do +zasilania a kolektorem do anod wyświetlaczy. Dużo taniej niż UDN a efekt taki sam.
Ostatnio zmieniony 3 sty 2006, o 12:01 przez radzio, łącznie zmieniany 1 raz.
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
- Kontaktowanie:
Nie pasuje Ci UDN, nie pasują tranzystory, nie pasuje multiplex (dlaczego?). Na cos sie musisz zdecydowac, więcej możliwości właściwie nie ma .Sterowanie multipleksowe - wolałbym tego unikać
Chociaż jak ten CD4543 czy jakoś tam ( ) może dostarczyc 25 mA, a te kobyły działają na 20 mA, to może zadziałać.
1. Nie chce mi sie wierzyc, ze wyswietlacze potrzebuja az 20mA na segment, chyba ze wyprules je z jakiegos starocia. Nowoczesnym displejom wystarczy 5...10mA na segment(a niekiedy mniej).
2. Jesli juz zdecydujesz sie na multiplex, to dobierajac wartosci elementow pamietaj, ze musisz zapewnic SREDNI prad przeplywajacy przez segment na poziomie jakiego on wymaga. Oznacza to, ze prad _szczytowy_ bedzie odpowiednio wiekszy.
3. Zgodnie z radą radzia (nomen omen ) proponuje zrezygnowac z dekodera i podpiac segmenty przez tranzystory pod port uC.
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Racja, wyświetlacze kupiłem używane na allegro.
Jednak użyję CD 4534. Skoro może wydolić 25 mA na segment, a mi udało się wczoraj okroić do 17 mA- musi działać. Lutowanie 14 tranzystorów mi nie pasi, ale wezmę pod uwagę. UDN na pewno nie - 2 * UDNcośtam = 50 zł to dużo za dużo. Udało mi się te wyświetlacze zasilić z portu mikrokontrolera i on był zimny, więc aż tak dużo nie żrą
Multiplex nie pasuje mi dlatego, że będzie to straszliwie pokomplikowany program w BASCOM-ie i bez multiplexu. Próbowałem się jeszcze raz przekabacić na C, ale po raz trzeci nie wyszło.
Jednak użyję CD 4534. Skoro może wydolić 25 mA na segment, a mi udało się wczoraj okroić do 17 mA- musi działać. Lutowanie 14 tranzystorów mi nie pasi, ale wezmę pod uwagę. UDN na pewno nie - 2 * UDNcośtam = 50 zł to dużo za dużo. Udało mi się te wyświetlacze zasilić z portu mikrokontrolera i on był zimny, więc aż tak dużo nie żrą
Multiplex nie pasuje mi dlatego, że będzie to straszliwie pokomplikowany program w BASCOM-ie i bez multiplexu. Próbowałem się jeszcze raz przekabacić na C, ale po raz trzeci nie wyszło.
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Ufff... Jak to dobrze, że nie ja to napisałem
Dobra, reasumując, mam układ, który wydala z siebie "+" zasilania, a nie "-", tak jak 7447.
Wydolność 25 MA na segment też mi starczy. I jeszcze jedno:
Czy polecenie MAKEBCD w BASCOM-ie przetłumaczy liczbę dziesiętną na kod BCD zarówno dla TTL, jak i dla CMOS?
Dobra, reasumując, mam układ, który wydala z siebie "+" zasilania, a nie "-", tak jak 7447.
Wydolność 25 MA na segment też mi starczy. I jeszcze jedno:
Czy polecenie MAKEBCD w BASCOM-ie przetłumaczy liczbę dziesiętną na kod BCD zarówno dla TTL, jak i dla CMOS?