Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKarta SD = programator AVR???
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Witam
Pytanie: czy kartę SD z wpisanym do niej programem można użyć jako programatora do procka? Program w BASCOM-ie, procek: ATMEGA32, można by mu dać w programie jakąś domyślną nazwę jego programu do wgrania...
A może przez złącze USB i konwerter USB<->UART(tylko piny TxD i RxD)?
Mogę mu w tym pomóc, wprowadzając w stan resetu i takie tam...
Pytam się z ciekawości i jakby ten temat o programatorze na długim kablu nie wypalił
Pytanie: czy kartę SD z wpisanym do niej programem można użyć jako programatora do procka? Program w BASCOM-ie, procek: ATMEGA32, można by mu dać w programie jakąś domyślną nazwę jego programu do wgrania...
A może przez złącze USB i konwerter USB<->UART(tylko piny TxD i RxD)?
Mogę mu w tym pomóc, wprowadzając w stan resetu i takie tam...
Pytam się z ciekawości i jakby ten temat o programatorze na długim kablu nie wypalił
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
W bascomie przykładowego żadnego nie widziałem - ale i nie szukałem. Na pewno łatwiej znaleźć w avr-gcc lub asemblerze.
Ogólnie może to działać np. tak, że bootloader jest uruchamiany zawsze, sprawdza stan pewnego pinu (zworka) i w zależności od niego próbuje odebrać dane z komputera po RS (tu można użyć wtedy niskiej prędkości transmisji i wydłużyć przewód, nawet dodać kontrolę CRC i retransmisję) czy z karty SD (tu polecam kod ze strony http://www.ulrichradig.de/) bądź przekazuje sterowanie do programu użytkowego (po prostu skok).
Ogólnie może to działać np. tak, że bootloader jest uruchamiany zawsze, sprawdza stan pewnego pinu (zworka) i w zależności od niego próbuje odebrać dane z komputera po RS (tu można użyć wtedy niskiej prędkości transmisji i wydłużyć przewód, nawet dodać kontrolę CRC i retransmisję) czy z karty SD (tu polecam kod ze strony http://www.ulrichradig.de/) bądź przekazuje sterowanie do programu użytkowego (po prostu skok).
Ostatnio zmieniony 30 gru 2005, o 19:28 przez OT, łącznie zmieniany 1 raz.
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Słabo szukasz...Na BASCOM-a nie znalazłem żadnego bootloadera...
http://www.mcselec.com/index.php?option ... &Itemid=57
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie: