Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Jak zmierzyć ...

Upi
Jak zmierzyć ...

Postautor: Upi » 6 gru 2005, o 00:05

Jak zmierzyć pobór prądu mikrokontrolera ??

Ja osobiście nie mam pojęcia , na początku myślałem , że pin na który jest podane zasilanie będzie pobierać tyle prądu ile użądzeniu trzeba i że wskazanie miernika właśnie na tym pinie pokaże mi ile prądu pobiera mikrokontroler ... ale chyba jestem w będzie bo bzdury mi wychodzą ...

Jakieś inne pomysły ??

Awatar użytkownika
bis
-
-

Postautor: bis » 6 gru 2005, o 09:14

Taki pomiar trzeba zrobic mając na uwadze że pozostałe wyprowadzenia procka muszą być odłączone od żródeł prądu ( zewnetrzne pull-up (down), inne układy scalone itd.) Prąd zasilania (na pinach zasilania) "wpływający" nie bedzie taki sam jak prąd "wypływający" (suma na pinach masy) w układzie rzeczywistej konstrukcji.
Innym problem to że prąd zasilający urządzenia cyfrowe (a zwłaszcza synchroniczne jak mikroprocki) jest bardzo zmienny i załeży od całej masy czynników (program działania procka, tryby i sposób działania wewnetrznych bloków funkcjonalnych itp). Prosty miernik tego nie pokaże, a dodatkowo może mieć problemy z uśrednieniem. Lepiej zastosować mały rezystor pomiarowy w szeregu z zasilaniem i obrazować przebieg zmienności prądu na oscyloskopie.

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Re: Jak zmierzyć ...

Postautor: gawel » 6 gru 2005, o 11:23

... ale chyba jestem w będzie bo bzdury mi wychodzą ...
A co oznaczają te bzdury? A może to nie są bzdury? Napisz bardziej szczegółowo.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”