Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

VGA na TV

Tom27
-
-
VGA na TV

Postautor: Tom27 » 12 lis 2005, o 23:12

Witam
Czy ktoś ma doświadczenia w zbudowanym i działającym (poprawnie) układzie konwertera VGA-video? Może temat wydaje się archaiczny i nie na czasie dzisiaj, kiedy karty graficzne są w standardzie z wyjściem TV. Tak się złożyło, że mam laptopa, który takiego wyjścia nie ma. Natomiast ma wyjście pod dodatkowy monitor i chciałby to wykorzystać do „zasilenia” TV. Zbudowałem przejściówkę na układzie Analog-a AD724JR zgodnie ze schematem aplikacyjnym ze strony, ale efekt jest raczej mizerny. Do podłączenia TV wykorzystałem wejście scart z przejściem z S-video na composite. Najlepiej było by wykorzystać od razu S-video, ale mój TV takiego nie ma. Tak, więc z karty graficznej pobierane są sygnały RGB + V i H synchronizacja i to podłączone jest do TV. Po podłączeniu od razu nic wielkiego się nie pojawiło na ekranie telewizora tylko skośne pasy jak przy braku synchronizacji. Dopiero po długich zmaganiach z Power Script-em udało mi się coś zobaczyć na TV. Niestety obraz jest bardzo niewyraźny i kolory też są nie takie jak mają być chyba coś jest po odwracane. I tu dochodzę do sedna sprawy czy ktoś zbudował taki układ i jest z niego zadowolony. Tak jak wspomniałem mój układ oparty jest o AD724JR i miałem nadzieję, że dzięki specjalizowanemu scalakowi rozwiążę problem niestety nie do końca niby układ działa, ale nie takiego efektu oczekiwałem. Chyba, że winna jest temu właśnie „zamiana” na siłę S-video na scart Szukam osób, które mogą mi coś doradzić, jakie parametry ustawić w karcie by wyświetlało poprawnie na TV.
A może inaczej jak podłączyć S-video do TV, który takiego wejścia nie ma. Chodzi mi oczywiście o możliwość wpięcia się w środek a nie o prostą przejściówkę.
Pozdrawiam wszystkich.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 13 lis 2005, o 01:17

:) nigdy nie robilem tego ukladu :arrow: vga to TV ale moze on bedzie lepszy tylko bedziesz musial sprawdzic czy w ukladzie matrycy jest mozliwosc podlaczenia sie pod RGB (jesli nie ma w eurozlaczu) i przelaczac jak bedziesz chcial ogladac komputer :wink:
:D

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”