Wiatm!
Kiedyś dostałem kolejkę elektryczną HO nakupiłem torów i zwrotnice nawet dwie, ale nie dzałał zasilacz, tzn. działał ale jeżeli budowałem "coś większego" to były problemy cos jakby słaby zasilacz. objawy były takie: jechał i jak odjeżdżał od miejsca przypięcia zasilacza na dłuższy dystans to albo przejerzdzał albo się dławił albo jeszcze stawał, trzeba było go popychac.
Teraz pytanie co sie działo, a własciwie dzieje ??
odniosłem wrażenie że zasilacz ma za słaba moc - zmontowac sobie jakis zasilacz regulowany??
A może dałoby się tanio??
np. podpiecia bym doprowadzał co iles tam segmentów wiec prąd byłby podobny we wszystkich fragmentach torów.
Dla mnei najlepiej byłoby zrobic wariant drugi bo jest tańszy.
a jeżeli nie drugi, to rzućcie jakies schematy zasilacza regulowanego najlepiej montowanego z wykorzystanmiem zasilacza stabilizowanego bo takich mam soporo.
Pozdrawiam.
Michał M.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZasilanie makiety kolejowej
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
zeby stwierdzic co jest zle to wystarczy uzyc miernik (multimetr) i zobaczyc jak w czasie kiedy sa problemy zmienia sie napiecie i prad (mozliwe ze przez mieszanie roznych kolejek robisz jakies zwarcie) jesli masz to mozesz uzyc zarowke bo taki silniczek to jest jakies obciazenie zarowka rowniez nim moze byc a emitowane swiatlo bedzie rodzajem wskaznika pradu a jesli chodzi o schematy to masz cos takiego jak google sorry chce mi sie sprawdzac jestes zainteresowany sprawdz sam
No więc to jest raczej słaby zasilacz.
Kiedyś kiedys też sie przednio bawiłem kolejką HO z całą furą torów zwrotnicami, lampkami i innymi rzeczami, no i problem słabego zasilacza wyszedł mi bardzo szybko. Im dalej od zasilacza tym kolejka jechała wolniej, czasami miała problemy z ruszeniem z miejsca itp. Wybadałem problem u sprzedawcy bo sam wówczas nie miałem szans (a może podstaw elektroniki) aby sie domyślić co jest grane. No i sprzedawca zalecił solidny zasilacz. Kupiłem. Oryginalny, używany, niemiecki (możliwe że z DDR ), o wadze ze 2KG, w szarej obudowie, z osobnym wyjściem do zasilania dodatkowych gadżetów. Chyba do dziś gdzieś mi szafie zalega Nie miałem na tyle dużo torów aby ten zasilacz miał poźniej problemy.
Wykorzystanie więc tych gotowych zasilaczy stabilizowanych których masz sporo będzie raczej utrudnione, potrzebny ci solidny transformator, i niemały amperaż na wyjściu i full zabezpieczeń aby była to bezpieczna zabawa. Nie pamietam jakie tam jest napięcie, ale lekko sięga 12V, może nawet 14, czy 16, a moze wiecej.
Jeśli nie da sie dostac oryginalnego, oraz jeśli to jest napięcie stałe to może byś kupił jakichchś z tych na tej stronce, i dorobić odpowiednie ograniczenie napięcia.
pozdr.
[/u]
Kiedyś kiedys też sie przednio bawiłem kolejką HO z całą furą torów zwrotnicami, lampkami i innymi rzeczami, no i problem słabego zasilacza wyszedł mi bardzo szybko. Im dalej od zasilacza tym kolejka jechała wolniej, czasami miała problemy z ruszeniem z miejsca itp. Wybadałem problem u sprzedawcy bo sam wówczas nie miałem szans (a może podstaw elektroniki) aby sie domyślić co jest grane. No i sprzedawca zalecił solidny zasilacz. Kupiłem. Oryginalny, używany, niemiecki (możliwe że z DDR ), o wadze ze 2KG, w szarej obudowie, z osobnym wyjściem do zasilania dodatkowych gadżetów. Chyba do dziś gdzieś mi szafie zalega Nie miałem na tyle dużo torów aby ten zasilacz miał poźniej problemy.
Wykorzystanie więc tych gotowych zasilaczy stabilizowanych których masz sporo będzie raczej utrudnione, potrzebny ci solidny transformator, i niemały amperaż na wyjściu i full zabezpieczeń aby była to bezpieczna zabawa. Nie pamietam jakie tam jest napięcie, ale lekko sięga 12V, może nawet 14, czy 16, a moze wiecej.
Jeśli nie da sie dostac oryginalnego, oraz jeśli to jest napięcie stałe to może byś kupił jakichchś z tych na tej stronce, i dorobić odpowiednie ograniczenie napięcia.
pozdr.
[/u]