Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj siębariera podczerwieni
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
- Kontaktowanie:
Chciałbym wykonać zewnętrzną barierę podczerwieni do odległości co najmniej 60 m, bardzo proszę o pomoc, gdzie znaleźć jakiś schemat ewentualnie gotowy lub do montażu KIT
Mógłbyś przybliżyć trochę temat? Na czym to ma polegać, jakieś założenia, specyficzne oczekiwania?
[ Dodano: 03-11-2005, 15:19 ]
W tym -> poście <- puszczałem coś o barierze podczerwieni... looknij...
[ Dodano: 03-11-2005, 15:19 ]
W tym -> poście <- puszczałem coś o barierze podczerwieni... looknij...
bariera podczerwieni
Wiatam
postaraj sie pomoc poszukac mi diod nadawczych TSIP5201 lub podobnych w parametrach
wlasnie podjąłem temat bariery w dziale ,,Części i podzespoły"
jurek m
JM
postaraj sie pomoc poszukac mi diod nadawczych TSIP5201 lub podobnych w parametrach
wlasnie podjąłem temat bariery w dziale ,,Części i podzespoły"
jurek m
JM
Ja nie widze problemu:) bierzesz baterie diod IRED o kancie kocherencji poniżej 5 stopni. Dla konkretu powiedzmy 5-7 sztuk. Odbiornik całkiem standardowy do RC5 (o ile pamietam to te duże używane przez EP i EdW są dobre ale wymbolu nie pamietam) wsadzasz go w rurke żeby osłonić przed złańcem i 60 m to tylko ułamek tego co możesz uzyskać:)
hmmm... to dołączając się do pomysłu kolegi nadminię ze do lasera (faktycznie dobra sprawa i nawet nie trzeba tej soczewki) będziesz musiał wziąść sobie fototranzystor no i ręcznie zbudować układ filtrujący zaleta jest taka że możesz dowolnie sobie zmieniać częstotliwość fali nośnej (w granicach warónków pracy laser i tranzystora) a co za tym idzie możesz dużo szybciej niż 3,6 kHz (10 impulsów z 36 kHZ na poprawną interpretację poziomu) przesyłać dane.