Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięNie mogę poradzić sobie z flash eprom
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Bohaterem jest AT45DB011B 1Mbajt flash eprom. Potrafię zapisywać i odczytywać tą pamięć za pomocą ATmega. Programuję w asseblerze i jest wszystko ok. Tylko teraz mam problem bo muszę zaprogramować tą pamięć właśnie około 700kbajtami danych. Chcę podłączyć tą kość pod port lpt komputera i zaprogramować ją bezpośrednio bez używania mikrokontrolera. Czy ktoś już programował tą kość i może mi dać jakieś wskazówki?
Ostatnio zmieniony 14 paź 2005, o 19:07 przez darecki23, łącznie zmieniany 1 raz.
Troche dziwne pytanie skoro wiesz jak sie programuje z microprockiem to dokladnie tak samo programuje sie bez niego co musisz zrobic to wymusic odpowiednie stany na szynie adresowej to samo na szynie danych i zapuscic sygnaly programujace na szynie sterujacej, mozesz uzyc zwyklego programatora do pamieci EPROM (rownolegly)
BTW do sterowania z portu LPT bedziesz musial uzyc zatrzaskow 573 lub 574 oraz gate 244 i 245 albo wykorzystac podciwego 8255
[ Dodano: 14-10-2005, 20:05 ]
O widze ze zmienila sie kosc pamieci moj opis byl do Am29F080B wstrzymuje sie z odpowiedzia do jutra bo moze jeszcze bedziesz zmienial zdanie z kilka razy wiec nie bede szukal na daremnie
BTW do sterowania z portu LPT bedziesz musial uzyc zatrzaskow 573 lub 574 oraz gate 244 i 245 albo wykorzystac podciwego 8255
[ Dodano: 14-10-2005, 20:05 ]
O widze ze zmienila sie kosc pamieci moj opis byl do Am29F080B wstrzymuje sie z odpowiedzia do jutra bo moze jeszcze bedziesz zmienial zdanie z kilka razy wiec nie bede szukal na daremnie