Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięEpox 8KHA+ Athlon XP 1800+ @ Athlon XP 2600+ = 2Ghz !!!
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam, postawnoiłem sobie podkręcić procka i mam tutaj kilka pytań.
Mam procka z odblokowanym mnożnikiem i ustawiłem mnożnik na 13x FSB 144
Wyszło mi 1809Mhz a temp procka nie przekracza 36C
Czyli wszystko si?
Mam jeszcze jedno pytanie, w BIOS-ie moge przestawić mnożnik na x14 i x15 jednak po ustawieniu powyżej x13 i zapisaniu zmian w BIOS-ie wszystko powraca spowrotem do Athlon XP 1800+ i częstotliwości taktowania 1533Mhz
W sumie gdyby się dało, chciałbym go podkręcić do 2Ghz ! jednak przeszkodą jest ten mnożnik a na FSB nie chcę kręcić za mocno, bo nie wiem jak to się odbije na HDD i RAM.
Jakieś propozycje? (Wiem, ze temat już był, ale wtedy miałem Athlona na jądrze Palomino...)
[ Dodano: 09-10-2005, 14:59 ]
Podniosłem FSB do 155Mhz przy mnożniku x12.5 i jak widać 1934Mhz temp 37C teraz.
Mam pytanie, czy nie zyłuję zbytnio na FSB ?
Troche się boję o HDD i RAM
Mam procka z odblokowanym mnożnikiem i ustawiłem mnożnik na 13x FSB 144
Wyszło mi 1809Mhz a temp procka nie przekracza 36C
Czyli wszystko si?
Mam jeszcze jedno pytanie, w BIOS-ie moge przestawić mnożnik na x14 i x15 jednak po ustawieniu powyżej x13 i zapisaniu zmian w BIOS-ie wszystko powraca spowrotem do Athlon XP 1800+ i częstotliwości taktowania 1533Mhz
W sumie gdyby się dało, chciałbym go podkręcić do 2Ghz ! jednak przeszkodą jest ten mnożnik a na FSB nie chcę kręcić za mocno, bo nie wiem jak to się odbije na HDD i RAM.
Jakieś propozycje? (Wiem, ze temat już był, ale wtedy miałem Athlona na jądrze Palomino...)
[ Dodano: 09-10-2005, 14:59 ]
Podniosłem FSB do 155Mhz przy mnożniku x12.5 i jak widać 1934Mhz temp 37C teraz.
Mam pytanie, czy nie zyłuję zbytnio na FSB ?
Troche się boję o HDD i RAM
- Załączniki
-
- cpu2.JPG (34.33KiB)Przejrzano 3375 razy
-
- cpu.JPG (34.72KiB)Przejrzano 3392 razy
Ostatnio zmieniony 10 paź 2005, o 09:41 przez end, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Epox 8KHA+ Athlon XP 1800+ @ Athlon XP 2600+ = 1934Mhz !
Wydaję mi się, że nie... bo czytałem jakiś "fachowy" artykuł o podkręcaniu w którym pisano, że można próbować kręcić parametry do góry (oczywiście wiedząc jak - mnożnik, FSB, Vcore, itp) dopóki sprzęt chodzi stabilnie.Mam pytanie, czy nie zyłuję zbytnio na FSB ?
Czyli po takim podkręceniu należałoby zapodać jakieś 'obciążenie' dla procesora (wymagające gra) i obserwować pracę kompa...
Jeżeli wiesza się lub cuś podobnego to należałoby powrócić do ustawień poprzednich i uznać to za max wydajności...
Ps. O ile pozwolą inne parametry podzespołów w komputerze na podkręcenie.
No to zrobiłem "równe" 2Ghz !
Tzn. w cpu-z pokazuje troszkę mniej, ale BIOS "widzi" 2000Mhz Athlon XP 2600+
Podkręciłem FSB jeszcze troszkę no i proszę...
Więcej nie daję, boje się o HDD i o całą resztę a to i tak w sumie dobry wynik.
Choć marzy mi się wycisnąc około 2,5Ghz
Tzn. w cpu-z pokazuje troszkę mniej, ale BIOS "widzi" 2000Mhz Athlon XP 2600+
Podkręciłem FSB jeszcze troszkę no i proszę...
Więcej nie daję, boje się o HDD i o całą resztę a to i tak w sumie dobry wynik.
Choć marzy mi się wycisnąc około 2,5Ghz
- Załączniki
-
- cpu3.JPG (34.62KiB)Przejrzano 3339 razy
-
- cpu temp.JPG (7.52KiB)Przejrzano 3339 razy
-
- -
- Kontaktowanie:
witam
Krecic mozesz do woli, o ile nie wiesza sie komp. Ja na tej plycie mialem ponad 2000MHz (mnoznikow nie pamietam juz) z athlonha 1700+. Jedynym mankamentem tej operacji bylo puchniecie kondensatorow ( choc niekoniecznie musi miec to zwiazek z podkrecaniem).
Wazna zecza przy tego typu eksperymentach jest bardzo wydajny markowy zasilacz...
Krecic mozesz do woli, o ile nie wiesza sie komp. Ja na tej plycie mialem ponad 2000MHz (mnoznikow nie pamietam juz) z athlonha 1700+. Jedynym mankamentem tej operacji bylo puchniecie kondensatorow ( choc niekoniecznie musi miec to zwiazek z podkrecaniem).
Wazna zecza przy tego typu eksperymentach jest bardzo wydajny markowy zasilacz...
Sorki The End. Nie chcialo (i szczerze nadal nie chce) przygladac tej konkretnie plycie. Jezeli mozesz osobno ustawic FSB, osobno taktowanie PCI/AGP (bo od tych raczej zalezne bedzie i IDE) i (co ostatnio tez jest popularne) magistrale pamieci, to mozesz podkrecac mocno elastycznie. Jednak drzewiej bywalo, ze zmieniajac fsb lecialy tez isa/pci (agp o ile wogole bylo), magistrala pamieci... i wszystko inne.
-
- -
- Kontaktowanie:
Witam
Gdyby faktycznie mialo sie cos popsuc to juz by mi sie dawno pospulo, a plyte mialem przez rok podkrecona 11.5x179 a bywalo rowniez 11.5x 180 i nic sie niestalo.
Faktem jest ze podkrecajac FSB zmienia sie tez czestotliwosc na szynie ISA i PCI ale jak wspomnialem mi do tej pory nic nie padlo, w koncu nie jest to byle jaka plyta tylko Epox stworzony do krecenia. Oczywiscie to ze ja mialem wykrecony na ponad 2 giga klocek nieznaczy ze na innych komponentach bedzie to mozliwe.
Temperatura na procku 49 i 54 w stresie - dodam ze jest to na zwyklym Arctic Cooling przy 2200 obr/min - do kupienia w kazdym sklepie za 8 pln ), nie posiadam zadnych innych udziwnien tj. radiatory na mostku, pamieciach itd. jedynie dodatkowy cooler (identyczny jak na procku) umieszczony w gornej czesci obudowy - temp wewnatrz 28- 32 st C
Pozdrawiam
Gdyby faktycznie mialo sie cos popsuc to juz by mi sie dawno pospulo, a plyte mialem przez rok podkrecona 11.5x179 a bywalo rowniez 11.5x 180 i nic sie niestalo.
Faktem jest ze podkrecajac FSB zmienia sie tez czestotliwosc na szynie ISA i PCI ale jak wspomnialem mi do tej pory nic nie padlo, w koncu nie jest to byle jaka plyta tylko Epox stworzony do krecenia. Oczywiscie to ze ja mialem wykrecony na ponad 2 giga klocek nieznaczy ze na innych komponentach bedzie to mozliwe.
Temperatura na procku 49 i 54 w stresie - dodam ze jest to na zwyklym Arctic Cooling przy 2200 obr/min - do kupienia w kazdym sklepie za 8 pln ), nie posiadam zadnych innych udziwnien tj. radiatory na mostku, pamieciach itd. jedynie dodatkowy cooler (identyczny jak na procku) umieszczony w gornej czesci obudowy - temp wewnatrz 28- 32 st C
Pozdrawiam