Cześć.
Poradźcie mi bo się już trochę zamieszałem.
Mam plik rysunkowy np w formacie .bmp. Ma on jakieś rozmiary, ale napewno nie takie jaka jest rozdzielczość LCD tzn. 48x84 piksele. Oczywiście jaest on kolorowy.
Teraz potrzebuję przerobić go tak aby mógł zostać wyświetlony na LCD. Jak to zrobić.
Próbowałem różnym proghramami ale zawsze efekt jest taki sam, ucina mi od lewego górnego rogu. czy macie jakąś metodę na taką konwersję aby można było wyświetlić interesującą cześć obrazka a nie przypadkowy fragment.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWyświetlanie grafiki na LCD od Nokii 3310 - konwersja
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Dokładnie to samo można zrobić przy użyciu Irfan View który zajmuje nieporównalnie mniej miejsca i jest darmowy. Szukanie Corela tylko po to aby zmienić rozdzielczość to trochę jak armata na muchy.Jeśli chodzi Ci o rozwiązanie softwearowe to zainstaluj sobie Corel Photopaint 8 i zmniejsz rozdzielczość, a potem przekonwertuj na plik 1bitowy monochromatyczny. Jeśli szukasz jak to zrobić hardwearowo, to było już chyba kiedyś na tym forum, poszukaj.