Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Obróbka plików MPG

marecki
-
-
Kontaktowanie:
Obróbka plików MPG

Postautor: marecki » 26 wrz 2005, o 20:48

Witam...
Mam trochę a i ciągle przybywa mi teledysków w formacie .mpg
Ale problem w tym że nie są nagrane z jednakowym poziomie dźwięku, ponadto przydałoby się poprawić w niektórych korekcję dźwięków....
Można to zrobić co prawda np. VirtualDubMod'em tzn wyjąć audio z pliku i zapisać jako .wav potem jakimś programikiem skorygować dźwięki i poziom i znowu połączyć wszystko w jedno...
Tylko taka zabawa z 200-300 teledyskami ??
Znacie może jakiś ciekawy program który załatwiłby tę sprawę ...???

czarutek

Postautor: czarutek » 27 wrz 2005, o 03:51

A który to MPEG, 1 czy 2?
I czy chodzi Ci o normalizację liniową, czy ze zmianami w dynamice?

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 27 wrz 2005, o 05:14

Duża część z tego co mam to pliki MPEG-1 ale są też MPEG-2...
A jeżeli chodzi o normalizację to bez znaczenia.... żebym tylko podniósł poziom.

czarutek

Postautor: czarutek » 27 wrz 2005, o 17:10

Mam sporo programów, ale wszystkie dłubią też w wideo.
Podobno jest szansa, że zrobi to któryś NERO.
Z biodra nic więcej nie wymyślę... :(

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 27 wrz 2005, o 17:41

A może powiem inaczej... chcę te kawałki nagrywać na płytkę w formacie DVD (tak jak to robię z filmami .avi i dźwiękiem 5.1)
Może jakiś program który przygotowywuje materiał wyjściowy DVD poradzi sobie z tym...??

czarutek

Postautor: czarutek » 27 wrz 2005, o 18:21

A jakim programem kompresujesz DV do MPEG-2? On nie chce łykać jako źródło MPEG-ów?
Niestety darmowych nie mam. Mógłbym Ci dać Pinnacle Express, ale skoro Studio7 nie chce, to on pewnie też nie zechce zassać MPEG-ów.
Jedyne dwa, którymi mi się to udaje, to Ulead MediaStudio Pro i MPEG Encoder MainConcepta, ale jak mówiłem, nie chcą pozostawić w spokoju wideo.
A zaglądałeś na www.divx.pl ?

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 27 wrz 2005, o 21:15

W przypadku filmów jako źródło .avi podaję do programu The FilmMachine i on robi mi wyjściowy materiał DVD, ale jak coś się skiepści w tym programie z plikiem wynikowym (bo i tak bywa) pomagam sobie TMPGEncDVD. Tylko że na jednej płycie mam jeden film i poziom audio jest stały.
A chciałbym na jednej płytce nagrać kilkadziesiąt teledysków i tu wychodzi problem różnicy poziomu dźwięków.
Ja nie mam problemu ze zrobieniem formatu DVD ani z .avi ani z .mpg tylko ta różnica poziomów.....

czarutek

Postautor: czarutek » 28 wrz 2005, o 08:17

... Tylko że na jednej płycie mam jeden film i poziom audio jest stały...
Nie znam tych programów. Robiąc nimi DVD nie masz możliwości wzmocnienia dźwięku, np. przez nałożenie filtru na ścieżkę dźwiękową? (tak jest np. w UMSPro)
... Ja nie mam problemu ze zrobieniem formatu DVD ani z .avi ani z .mpg tylko ta różnica poziomów.....
Czyli nie chodzi Ci o nietykanie wideo...? Każdy teledysk ma być, prawdopodobnie, sceną?
Dawno tych rzeczy nie robiłem, są pewnie jakieś nowe programy...
Obecnie robiłbym to jednak na piechotę, czyli JobListą pod np. VDubem wyciągnąłbym te 300 WAV-ów, potem kazał je po kolei znormalizować AudioCatalystowi. Mało tego, wraz z wyciąganiem WAV-ów, wszystkie wideo kazałbym VDubowi powiększać do rozdzielczości DV i MPEG-4 z maksymalnym bitrate. Dopiero to wszystko bym wstawił do projektu Pinnacle Express i zapuścił na noc. Mam Win98SE...
Ameryki raczej nie odkryłem... ;)
Nie wiem, najwięcej chyba znajdziesz na forum www.divx.pl

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 28 wrz 2005, o 17:46

Te programy których używam są maksymalnie uproszczone i wiele do ustawiania w nich nie ma.
Wolałbym zająć się tylko dźwiękiem bo z video lepiej niż oryginał to nie zrobię o pogorszyć jakość można...
Chyba spróbuję na piechotkę tak jak piszesz.... No i zajrzę jeszcze na stronkę DivX'a...

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”