Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJak podkręcić AMD DURON 700Mhz na płycie ECS K7S5A ?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam i bardzo prosze o podpowiedź jak podkręcić swojego procka np.o 200mhz na tej płycie głównej która w temacie.Mam niestety ubogi bios no i nie da się tam dużo zrobić,a podobno nie tylko bios jest metodą,więc zgłaszam się z prośbą o pomoc.Wielkie dzięki za poradę.
A jak bys nic nie znalazl to raczej na pewno masz w BIOSie plyty regulacje magistrali (to takie cos co regulujesz w zakresie 100-200 MHz o ile plyta pozwoli) ewentualnie probuj przejsc ze 100 MHz (nominalnie Duron chyba) na 133 MHz, ale przy tym ustawieniu moze Ci wieszac kompa. Chyba wiesz ze predkosc procesora to mnoznik X magistrala jezeli mnoznik masz zablokowany to podkrecic procka mozesz jedynie czestotliwoscia na magistrali. O innych metodach overclokingu ja osobiscie nie slyszalem. A i dobrze byloby podniesc mu Vcore (napiecie rdzenia procesora) choc moj sprzet jest przetaktowany i dziala bez tej regulacji. Dobrze jak i pamieci obsloguja wyzsze czestotliwosci bo ci bedzie komp sie wieszal.
Dobrze jak wszystko wytrzyma wyzsza czestotliwosc... bo jak juz podkrecasz magistrale, to poza typowymi wartosciami jak 33/66/100/133/166/200..., podkrecasz takze magistrale ISA/PCI/AGP/IDE i ogolnie wszystko, i np. moze Ci poprawnie dzialac procek i pamiec, ale burzyc sie dysk, albo karta grafDobrze jak i pamieci obsloguja wyzsze czestotliwosci bo ci bedzie komp sie wieszal.
Napisz jesli mozesz czy Twoja plyta glowna potrafi zmieniac czestotliwosc magistrali z krokiem 1 MHz czy tak jak napisal spiderek skokowo co 33 MHz. Jezeli skokowo to przetaktowanie o juz o 33 MHz moze Ci wieszac kompa. Jezeli mozesz podnosic magistrale stopniowo to rob ze skokiem 2-5 MHz. Zmecz troche sprzeta jakas wymagajaca gierka a jesli idzie i sie nie wiesza to podnos dalej. Jak nie odpali system albo bedzie wieszal sie to wroc do wczesniejszych ustawien i uznaj ze to wszystko co mozesz zrobic - pisze tu o pracy przy oryginalnym chlodzeniu. Ja osobiscie mam AsRock'a K7VT2 zwykla plytka regulacja co 1 MHz od 100-200 MHz, bez regulacji Vcore, Athlon 1.8 GHz nominalnie szyna 133 MHz podniesiona na 155 MHz co daje mi Athlona 2,2 GHz wszystko przy oryginalnym wiatraku.
Ostatnio zmieniony 19 sie 2005, o 17:44 przez marecki, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki za odpowiedzi!A więc,w móim biosie co do opcji ustawień procka jest jedynie możliwość przetaktowania magistrali ze 100 na 133 mhz i mnożnik.Standardowo przed podkręceniem wygląda to tak 100/100 mhz gdy zmieniam na 100/133mhz to nie ma żadnej różnicy w działaniu itd.ale gdy daje 133/100mhz lub 133/133 mhz no to już sprawa nie wygląda zbyt ciekawie ponieważ komputer startuje ale już potem zero reakcji (tak jak by nie było procka,czyli czarny ekran).Więc wyczyściłem cmos no i mam fabryczne ustawienia i wszystko działa po staremu,a problem jest taki że nie mam włśnie tej opcji zwiększania napiecia rdzenia procesora,i w związku z tym nie wiem co robić.
Ogólnie K7S5A nie jest stworzona do O/C. Nie ma regulacji napięć, mało opcji zmiany fsb i ogólnie kiepska jakość powoduje iz podkrecanie na niej jest malo efektowne. Po wgraniu nowego biosu (nie orginalny - juz nie pamieam konkretnej nazwy) otrzymalem wiecej opcji zmian fsb i pamieci. 200 Hhz to raczej wynik nie na ten sprzet lecz najbardziej prawdopodobną liczbą byloby cos ok kilkudziesiciu Mhz
Jeszcze doda, że na płytach ECS można chyba w biurze siedzieć.
To najgorsze płyty z jakimi się spotkałem, może ktoś się nie zgodzić ze mną ale ja tak uważam, nie wiem jak teraz ich nowe produkty ale to co robili...
Miałem do czynienia z różnymi cudami ECS-a i stąd moja wypowiedź.
Mało stabilne, szybko puchną im kondensatory, nie da się nic podkręcić ( a moze to ich + )
Może wklej CPU-Z i zobaczymy co to w ogóle za procek, jak coś w miarę to zawsze można plytę wymienić a proca podkręcić ile się da.
To najgorsze płyty z jakimi się spotkałem, może ktoś się nie zgodzić ze mną ale ja tak uważam, nie wiem jak teraz ich nowe produkty ale to co robili...
Miałem do czynienia z różnymi cudami ECS-a i stąd moja wypowiedź.
Mało stabilne, szybko puchną im kondensatory, nie da się nic podkręcić ( a moze to ich + )
Może wklej CPU-Z i zobaczymy co to w ogóle za procek, jak coś w miarę to zawsze można plytę wymienić a proca podkręcić ile się da.
-
- -
- Kontaktowanie:
Ja tam nic nie mówie sam mam płyte ECS już 3 rok leci i nic sie nie dzieje wszystkie jak narazie gry chodzą i nie puchnie słuszałem już na temat tej firmy różne sugestie i dobre i złe.musisz znać mnożnik to pierwsza rzecz 2 to częstotliwość magistrali najlepiej bylo by na zworkach na płycie główej niewiem ja mam ECSK7SOM i podkręciłem z 2000 do 2300 i nic sie nie dzieje ale musiałem znać mnożnik tez sie z tym namęczyłem potrzebny będzie ołówek jeżeli są plomby
[ Dodano: 07-05-2006, 17:24 ]
i jak próbowałeś podkręcic ??
[ Dodano: 07-05-2006, 17:24 ]
i jak próbowałeś podkręcic ??