Witam.
Znam teorię programowania po ISP (AVR). Chodzi mi bardziej o techniczną realizację złącza programowania w systemie. To znaczy - jakie są warunki, i, projektując urządzenie, czego nie podłączać do linii programowania MOSI, MISO, SCK, a co podłączać, tak, aby wszystko działało - po podłączeniu programatora, uP się programował, a programator nie spłonął.
Pytanie głównie do praktyków. Uważnie przeczytam wszystkie Wasze porady, za które, już teraz, z góry serdecznie dziękuję!
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięAplikacja złącza programowania ISP - MOSI, MISO itd...
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
A w takim przypadku, jak poniżej, jak będzie?
MOSI = D4 wyświetlacza LCD 1602
MISO = ENA wyświetlacza LCD 1602
SCK = RS wyświetlacza LCD 1602
Znak '=' oznacza stałe połączenie gniazda programatora i komponentów systemu.
I co z resetem, jeśli w układzie wykorzystuję reset DS1813?
W takim wypadku muszę durzucić:
RST = RST DS1813
Czy w takim wypadku wszystko gra? Może być?
Czy muszę coś pozmieniać?
Znak '=' oznacza stałe połączenie gniazda programatora i komponentów systemu.
I co z resetem, jeśli w układzie wykorzystuję reset DS1813?
W takim wypadku muszę durzucić:
RST = RST DS1813
Czy w takim wypadku wszystko gra? Może być?
Czy muszę coś pozmieniać?
Ja pracuję na płytce AVT3500 która ma połączone linie danych LCD z SPI i poza wyświetlaniem bzdur na LCD podczas programowania nic złego się nie dziejeA w takim przypadku, jak poniżej, jak będzie?
DS1813 mam zaś w Pecelu i też nie wpływa ujemnie na proces programowania.I co z resetem, jeśli w układzie wykorzystuję reset DS1813?
Ogólnie chyba chodzi o to, żeby na liniach SPI nie pojawił się stan wysoki gdy programator wymusza niski i na odwrót, czyli należy uważać przy podłączaniu wyjść do SPI. Natomiast podłączenie wejść nie powinno zakłócać transmisji.