Witam.
Problem: Przy symulacji programowej kodu Atmega16 nie jest uruchamiany kod obsługujący przerwanie przetwornika.
Czy to normalne że debugując/symulując działanie programu, po wystartowaniu przetwornika adc w programie, łacznie z przerwaniem, symulator wogóle nie wchodzi w procedurę obsługi przerwania ?
rozumiem że "odczytana" wartośc będzie 0, ale przecież czas przetwarzania w AtMega jest stały w czasie, wiec chyba nie było to problemem dla Atmela aby zrobić dobrą obsługe symulacji przetwornika....
pozdr.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj siędebugowanie w AvrStudio, przetwornik adc Atmega16
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
- Kontaktowanie:
Re: debugowanie w AvrStudio, przetwornik adc Atmega16
Cześć .... Atmela aby zrobić dobrą obsługe symulacji przetwornika....
Może i nie - ale faktem jest , że nie zrobili o czym uczciwie piszą w pomocy ( known issues/simulator ). Tak więc póki co ADC w AvrStudio sie nie obejrzy.
Pozdrowienia Jurek S.
Po kolei.
JTAGICE z EP nie obsługuje wszystkich najnowszych procków Atmela. Obsługuje jednak ATmega16.
Funkcjonalnie to urządzenie jest dokładnie takie samo jak poprzednio produkowany JTAGICE. Cóż, wykorzystuje ten sam software.
Czy warto zrobić JTAGa z EP ? Odpowiedź znajdziesz czytając komentarze do kitów AVT ulokowane na tym Forum. Podpowiem Ci jedynie, że kit jest oznaczony jako AVT-581. Ze swojej strony uważam, że warto jest posiadać taki sprzęt. Cena jest adekwatna do jego możliwości chociaż trzeba pogodzić się z pewnymi niedogodnościami wynikającymi ze skuch popełnionych przez inżynierów z Atmela przy pisaniu softu. Wykonanie tego "domowego" JTAGa nie nastręcza większych trudności (przeczytaj komentarze). Całą "drogę przez mękę" osobiście odwaliłem konstruując pierwszy egzemplarz. Miało to jednak miejsce jeszcze przed napisaniem artykułu.
Śmiało możesz to urządzenie wykorzystać do emulacji działania przetwornika ADC w ATmega16. Pamiętaj tylko aby oglądać zawartość rejestrów ADCL i ADCH dopiero po konwersji. Nie próbuj prowadzić emulacji linia po linii bo układ ADC pogubi się.
Pozdrawiam.
JTAGICE z EP nie obsługuje wszystkich najnowszych procków Atmela. Obsługuje jednak ATmega16.
Funkcjonalnie to urządzenie jest dokładnie takie samo jak poprzednio produkowany JTAGICE. Cóż, wykorzystuje ten sam software.
Czy warto zrobić JTAGa z EP ? Odpowiedź znajdziesz czytając komentarze do kitów AVT ulokowane na tym Forum. Podpowiem Ci jedynie, że kit jest oznaczony jako AVT-581. Ze swojej strony uważam, że warto jest posiadać taki sprzęt. Cena jest adekwatna do jego możliwości chociaż trzeba pogodzić się z pewnymi niedogodnościami wynikającymi ze skuch popełnionych przez inżynierów z Atmela przy pisaniu softu. Wykonanie tego "domowego" JTAGa nie nastręcza większych trudności (przeczytaj komentarze). Całą "drogę przez mękę" osobiście odwaliłem konstruując pierwszy egzemplarz. Miało to jednak miejsce jeszcze przed napisaniem artykułu.
Śmiało możesz to urządzenie wykorzystać do emulacji działania przetwornika ADC w ATmega16. Pamiętaj tylko aby oglądać zawartość rejestrów ADCL i ADCH dopiero po konwersji. Nie próbuj prowadzić emulacji linia po linii bo układ ADC pogubi się.
Pozdrawiam.
wlasciwie to chce sprawdzac moment wejscia w przerwanie od adc, czyli juz po konwersji, mam nadzieje ze to powinno dzialac.
Sprzecior zamówiłem w propoxie, nie mam czasu na kompletowanie czesci i zabawe z lutownicą przy klejeniu kitu. Mam nadzieje że funkcjonajność jest conajmniej taka sama.
A da sie gdzieś dostać tańszy odpowiednik JTAG ICE MkII ?
Sprzecior zamówiłem w propoxie, nie mam czasu na kompletowanie czesci i zabawe z lutownicą przy klejeniu kitu. Mam nadzieje że funkcjonajność jest conajmniej taka sama.
A da sie gdzieś dostać tańszy odpowiednik JTAG ICE MkII ?
Najtańszy JTAGICEmkII widziałem za 279 USD w jakimś sklepie internetowym za Oceanem. Uważam jednak, że cena ta jest zbyt wygórowana jak na opisywane możliwości tego urządzenia. Mam wystarczający niesmak spowodowany niedoróbkami softwareowymi starego JTAGICE by wyobrazić sobie to co siedzi we flashu nowego.
Jeśli miałbyś schemat nowego JTAGa to byłbym bardzo zobowiązany za jego udostępnienie. Chętnie pobawiłbym się znowu.
Pozdrawiam.
Jeśli miałbyś schemat nowego JTAGa to byłbym bardzo zobowiązany za jego udostępnienie. Chętnie pobawiłbym się znowu.
Pozdrawiam.