Witam!
Mam taki problem:
Potrzebuję mierzyć temperaturę dwóch przepływających cieczy 0-130st.C (najlepiej termoparami pt100) i zapisywać wynik pomiarów na kompie. Ponieważ najczęściej pracuję w MATLABie, chciałbym ten program do tego wykorzystać (producent pisze, iż MATLAB współpracuje on-line). Nie wiem jednak w jaki sposób podłączyć termoparę do kompa, gdyż w dziedzinie elektroniki jestem noga.
Słyszałem, iż należy mieć przetwornik napięcia z czujnika (Pt100) na napięcie standardowe. Napięcie standardowe można przesłać do kompa bezpośrednio lub inaczej... ale co dalej to mam bardzo mgliste pojęcie.
Bardzo proszę o pomoc. Jestem z Wrocławia, jeśli ktoś zna się na tym mogę dać zarobić - oczywiście w miarę mojej studenckiej kieszeni.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPomiar temperatury za pomocą termopary i rejestracja na PC
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam
Czujnik DS18 20 okazuje się zbyt duży. Muszę wykorzystać termoparę.Dysponuję kilkoma (nawet o bardzo małej srednicy). Nie wiem jednak jak je polączyć, aby osiągnąć cel i przesyłać dane do kompa. Wiem, że potrzebny będzie wzmacniacz.
Termopara ma dwa końce. Zastanawiam się czy podłączyć je do wzmacniacz a potem sygnał w przetwornik A/C i następnie wtyczką SERIAL (9pin) do kompa??
Nie znam szczegółów, więc proszę się nie śmiać jeśli piszę herezje. Proszę o pomoc.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Czujnik DS18 20 okazuje się zbyt duży. Muszę wykorzystać termoparę.Dysponuję kilkoma (nawet o bardzo małej srednicy). Nie wiem jednak jak je polączyć, aby osiągnąć cel i przesyłać dane do kompa. Wiem, że potrzebny będzie wzmacniacz.
Termopara ma dwa końce. Zastanawiam się czy podłączyć je do wzmacniacz a potem sygnał w przetwornik A/C i następnie wtyczką SERIAL (9pin) do kompa??
Nie znam szczegółów, więc proszę się nie śmiać jeśli piszę herezje. Proszę o pomoc.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Witam
Jezeli konieczna jest duza precyzja a koszty nie sa bardzo istone to mozna zastosowac specjalizowany uklad firmy Texas (kiedys Burr Brown) serii XTR10x (wyjscie pradowe 4-20 mA). Mozna tam zrobic latwo kompensacje i linearyzacje czujnikow typu termopara czy PT100). Nastepnie przetworzyc prad na napiecie (np. RCV420 tego samego producenta), nastepnie przetwornik a/c i malutki procek, ktory odbierze dane i przesle, np. po RS do kompa.
Pozdrawiam
Jezeli konieczna jest duza precyzja a koszty nie sa bardzo istone to mozna zastosowac specjalizowany uklad firmy Texas (kiedys Burr Brown) serii XTR10x (wyjscie pradowe 4-20 mA). Mozna tam zrobic latwo kompensacje i linearyzacje czujnikow typu termopara czy PT100). Nastepnie przetworzyc prad na napiecie (np. RCV420 tego samego producenta), nastepnie przetwornik a/c i malutki procek, ktory odbierze dane i przesle, np. po RS do kompa.
Pozdrawiam