Znajomy dostał laptopa z ery lodowcowej Amstrad ALT 286 :
Nome computer:Amstrad Alt-286
Anno costruzione:1982
Nazione (costruito in): Giappone
Linguaggio: Ms-Dos / Windows
Processore:80286
Velocita': 12 MHz
HD 40 mb
Floppy disk drive 3,5
RAM:640 kb
Modalitŕ grafica:VGA
Colori:schermo monocromatico
Suono:beep
I/O PORTS:uscita vga - 2 seriali - 1 parallela - expansion slot
z wgranym Win 3.1 w wersji włoskiej.
Zdobyłem Win 3.1 pl który zajmuje na płycie CD 11BM i nie mam pojęcia jak zainstalować go do tego cudaka.
Ktoś się zapyta po co się w to bawić z tym czymś, odpowiędz jest taka żę ma to być tylko maszyna do pisania z polską czcionką.
Mam nadzieję że ktoś nam doradzi
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWindows 3.1 jak zainstalować ?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Jeżeli komp ma tylko 640k ramu to daruj sobie. Win 3.1 do w miarę "normalnej" pracy potrzebują 4 mega. Co do instalacji to win 3.1 było dostarczane na dyskietkach 3.5 ( nie przypominam sobie aby było na cd ). Gdy są to dyskietki skopiowane na cd to trzeba skpiować je na dyskietki i z dysku pierwszego uruchomić plik setup.
nie wpierw trzeba wgrac dosa aby windows mogl wogule zaczac sie instalowacJeżeli komp ma tylko 640k ramu to daruj sobie. Win 3.1 do w miarę "normalnej" pracy potrzebują 4 mega. Co do instalacji to win 3.1 było dostarczane na dyskietkach 3.5 ( nie przypominam sobie aby było na cd ). Gdy są to dyskietki skopiowane na cd to trzeba skpiować je na dyskietki i z dysku pierwszego uruchomić plik setup.
Zrob tak z formatuj caly HD. Zainstaluj dosa. Wyjmij HD i przeloz do komputra na ktorym masz CD i z niego zrob copie katalogu w ktorym jest win (3.1) na HD. Przeloz z powrotem HD do komputera i pod dosem odpal setup.exe ktory powinien byc w katalogu gdzie skopiowales windows. Dalej postepuj z godnie z poleceniami z instalatora. Po wgraniu windowsow mozesz skasowac katalog z ktorego wgrales windowsy