Witam
Ja takze postanowilem napisac list dotyczacy tych modulow. Otoz kupile kilka takich na allego na onecie i chcialbym sie dowiedziec jak mozna okreslic moc jaka maja te moduly. Niestety nie mam zadnych danych jedynie to tylko rozmiary a sa nast. 25X30X8 mm.Chcialbym troche sie nimi "pobawic" ale nie wiem jakim nap je zasilac . Swego czasu polaczylem je w szereg ( mam ich 4 ) i po jakims czasie jeden z przewodow sie odlutowal bo tak sie nagrzaly wiec teraz jestem bardziej ostrozny aby ich nie uszkodzic.
Pozdrawiam
Wosiekpl
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięModuly Peltiera
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Przeszukac forum overclokerskie, jest ich troche w tym i polskojezyczne. Tam pewnie predzej uzyskasz informacje nt. wydajnosci i zasilania. Ew. google...
Acha... pamietaj zeby odpowiednio odprowadzic od nich cieplo. Modul Peltiera oddaje 2 razy tyle ciepla (strona "ciepla", co pobiera z ukladu chlodzonego (strona "zimna"). Pozatym radzilbym sie upewnic co do strony "zimnej" i "cieplej", bo jesli podlaczysz odwrotnie to zamiast chlodzic uklad, zaczniesz go, wyjatkowo skutecznie, dogrzewac
Acha... pamietaj zeby odpowiednio odprowadzic od nich cieplo. Modul Peltiera oddaje 2 razy tyle ciepla (strona "ciepla", co pobiera z ukladu chlodzonego (strona "zimna"). Pozatym radzilbym sie upewnic co do strony "zimnej" i "cieplej", bo jesli podlaczysz odwrotnie to zamiast chlodzic uklad, zaczniesz go, wyjatkowo skutecznie, dogrzewac
Zanim zabierzesz się do modułów Peltiera, ściągnij z archiwum EP i przeczytaj dobry, choć trochę zapomniany artykuł P.Góreckiego na ten temat:
"Ogniwa Peltiera", Elektronika Praktyczna 1,2,3/96
EP 1/96 - Cz. I
EP 2/96 - Cz. II
EP 3/96 - Cz. III
http://www.ep.com.pl/?strona=archiwum.php&r=1996
--
MDz
"Ogniwa Peltiera", Elektronika Praktyczna 1,2,3/96
EP 1/96 - Cz. I
EP 2/96 - Cz. II
EP 3/96 - Cz. III
http://www.ep.com.pl/?strona=archiwum.php&r=1996