Mam kłopot z modułami radiowymi. Posiadam RT1 i RR3 firmy Telecontrolli (zakupione w sklepie AVT).
Kłopot jest w małym zasięgu transmisji (poniżej 1-2m).
Nadajnik jest zbudowany z koderem MC145026, odbiornik na MC145027.
Zasilanie z baterii jest prawidłowe (11.5V przy obciążeniu), odb. na 5V. W odbiorniku zainstalowałem antenkę z srebrzanki 1.0mm o dł. 17cm.
Sprawdzałem przebiegi na oscyloskopie i na wyjściu odbiornika RR3 (pin 15) są przebiegi prostokątne, które b. szybko zanikają przy oddalaniu nadajnika (przy tym mocno się zniekształcają).
W nadajniku mam elementy przy koderze MC: RS=43k, CTC=10n, RTC=24k
W odbiorniku są elementy o wartościach: R1=56k, C1=22n, R2=200k, C2=20n
Czy dobór tych elementów jest bardzo krytyczny (1% rezystory), czy nie ma to większego znaczenia na pracę toru?
Z zaniku sygnału bezp. na odbiorniku wynikałoby, że nie wtym tkwi przyczyna.
Czy moduł radiowy RR4 różni się znacznie pod względem zasięgu od RR3?
Proszę o pomoc, bo już nie mam więcej pomysłów, jak rozwiązać ten problem. W niektórych artykułach czytałem, że zasięg może sięgać nawet do 100m na otwartej przestrzeni, co byłoby wielkim marzeniem dla mnie.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięModuły telecontrolli - problem z zasięgiem
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
W przypadku tych modułów Telecontrolli, musisz wziąć pod uwagę, że są to najprostsze z możliwych rozwiązań RF. Kiedyś z nimi się bawiłem, to na otwartym terenie to miało zasięg gdzieś 100m, ale do sygnału użytecznego dolepiały się inne śmieci, więc póżniej ciężko to było odfiltrować. Jeżeli jesteś w zamkniętym pomieszczeniu, to zasięg spada do kilku metrów. Jednak dla układów MC145xx, to może być.
W przypadku kostek MC, to zalecałbym użyć rezystorów metalicznych oraz jakieś porządniejsze kondensatory. Te układy używają oscylatora RC, więc to się mówi samo przez się.
W przypadku kostek MC, to zalecałbym użyć rezystorów metalicznych oraz jakieś porządniejsze kondensatory. Te układy używają oscylatora RC, więc to się mówi samo przez się.