Do programowania urzywam programu ISPprog. Po podlaczeniu układu prosto ze sklepu program rozpoznał typ procesora, potem zmienilem fuse bits CKSET wszystkie na 1 i CKOPT na 0 bo mam kwarc 16mhz. I od tego momentu procek nie działa na nózce Xtal1 jest przebieg sino ok 16mhz ofset ok 2,5V PP ok 1V,po odlaczeniu kwarcu rusza tylko z zewnetrznym generatorem. Ok wzielem kolejny uklad atmega8535 podlaczylem kwarc 6mhz i ckset ustawilem tak 1001 co oznacza low frequency cristal oscilator od tego momentu procek nie dziala ani z kwarcem ani z zew generatorem. O co tu chodzi?
PS mam podlaczone tylko zasilanie do procka kable od programatora, kwarc z C 22pF reszta nozek jest nie podlaczona
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięATmega 8515 nie dziala z zewnetrznym kwarcem.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Poszukaj w poprzednich postach ten temat jest popularny i poczytaj o bezpiecznikach w AVRach
http://www.easy-soft.tsnet.pl/modules.p ... cle&sid=49
nawet jak ci sie wydaje że dobrze nastawiłeś procek potrafi zdechnąć ,
napewno CKSEL jest źle ustawiony, lub w najgorszyw wypadku SPI jest
wyłączony.
Popróbuj podłączyć do XTAL1 - po kolei nic czyli wewnętrzny generator RC procka , zewnętrzny generator sygnałowy nastawiony na różne częstotliwośći,
kwarc, lub rezonator RC . W najgorszym razie potrzeba programatora równoległego.
http://www.easy-soft.tsnet.pl/modules.p ... cle&sid=49
nawet jak ci sie wydaje że dobrze nastawiłeś procek potrafi zdechnąć ,
napewno CKSEL jest źle ustawiony, lub w najgorszyw wypadku SPI jest
wyłączony.
Popróbuj podłączyć do XTAL1 - po kolei nic czyli wewnętrzny generator RC procka , zewnętrzny generator sygnałowy nastawiony na różne częstotliwośći,
kwarc, lub rezonator RC . W najgorszym razie potrzeba programatora równoległego.
Moze w tym 8535 jest wylaczony SPI. Ale ten procek atmega 8515 dziala tylko na zewnetrznym generatorze. A wszystkie CKSETy sa poustawiane na 1 co oznacza ze powinien pracowac z kwarcu 16mhz.
A poustawiałem ckset tak 0001 (praca na wew generatorze )
Uklad rozpoznany wgrałem prosty program
Loop: NOP
LDI R16,00
OUT PORTA,R16
LDI R16,255
OUT PORTA
RJMP Loop
Powinienem miec przebieg prostokatny na wyjściu i wsumie mam go tylko jest jedno ale, do portuA nie jest podłączone żaden układ poza oscyloskopem i max amplituda wynosi 5V.
A jak zewrze ta nózke ukladu przez rezystor 10k do Masy lub plusa to przebieg zanika jest caly czas albo 0V albo + 5V Nierozumiem dlaczego.
I dlaczego nie działa na kwarcu 16Mhz skoro oscyloskop pokazuje ze na xtal1 jest 16 mhz tyle ze z offsetem ok 2,5V. 3 dzien i to gówno nadal nie działa co za jełop robił te procki, powoli zaczyna mnie to wkurzać chyba spowrotem cofne sie na 89c51
[ Dodano: 22-06-2005, 21:11 ]
Zrobiłem duzy postep. Podlaczylem zew generator 1mhz wgralem program który zapala i gasi diode led odpalilem ten program na procku taktowanym zew generatorem i dziala dioda miga, ustawilem ckset wszystkie na 1, odlaczylem generator pozostawiajac kwarc i dioda miga duzo szybciej co oznacza ze dziala na kwarcu 16mhz ale w tym momencie programator juz nie działa nie rozpoznaje układu. Co jest nie tak kable mam krótkie ok 1metra
A poustawiałem ckset tak 0001 (praca na wew generatorze )
Uklad rozpoznany wgrałem prosty program
Loop: NOP
LDI R16,00
OUT PORTA,R16
LDI R16,255
OUT PORTA
RJMP Loop
Powinienem miec przebieg prostokatny na wyjściu i wsumie mam go tylko jest jedno ale, do portuA nie jest podłączone żaden układ poza oscyloskopem i max amplituda wynosi 5V.
A jak zewrze ta nózke ukladu przez rezystor 10k do Masy lub plusa to przebieg zanika jest caly czas albo 0V albo + 5V Nierozumiem dlaczego.
I dlaczego nie działa na kwarcu 16Mhz skoro oscyloskop pokazuje ze na xtal1 jest 16 mhz tyle ze z offsetem ok 2,5V. 3 dzien i to gówno nadal nie działa co za jełop robił te procki, powoli zaczyna mnie to wkurzać chyba spowrotem cofne sie na 89c51
[ Dodano: 22-06-2005, 21:11 ]
Zrobiłem duzy postep. Podlaczylem zew generator 1mhz wgralem program który zapala i gasi diode led odpalilem ten program na procku taktowanym zew generatorem i dziala dioda miga, ustawilem ckset wszystkie na 1, odlaczylem generator pozostawiajac kwarc i dioda miga duzo szybciej co oznacza ze dziala na kwarcu 16mhz ale w tym momencie programator juz nie działa nie rozpoznaje układu. Co jest nie tak kable mam krótkie ok 1metra