Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięjaki miernik mi zaproponujecie
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam. Od razu powiem ze dopiero zaczynam z elektronika . OK przejde do konkretu potrzebny mi jest miernik pojemności kondensatorów. Mam zamiar naprawić radio a nie mam czym sprawdzić elektrolity w nim. Potrzebje mozliwie taniego i dokładnego miernika.Poradzcie mi coś. Nie musi on być jakiś wypasiony ale taki aby mi starczył na domowe warunki.
Słuchaj w takim radyjku nie ma ich za wiele więc jak wymienisz wszystkie elektrolity to zbytnio nie zuborejesz
taki zwykły multimetr kosztuje w granicach 100zł tańszych nie opłac si kupować
nie kupuj z automatyczną zmianą zakresu bo jest mniej dokładny - nigdy nie wiesz na którym zakresie pracujesz chodzi o momenty gdy mierzysz wartości w okilicy zmian zakresu
np.
2V możesz zmierzyć na zakresie 2V lub 22 V a w dokładności to jest już różnica
pozdrawiam adam
taki zwykły multimetr kosztuje w granicach 100zł tańszych nie opłac si kupować
nie kupuj z automatyczną zmianą zakresu bo jest mniej dokładny - nigdy nie wiesz na którym zakresie pracujesz chodzi o momenty gdy mierzysz wartości w okilicy zmian zakresu
np.
2V możesz zmierzyć na zakresie 2V lub 22 V a w dokładności to jest już różnica
pozdrawiam adam
W EDW 6/04 jest znakomity "Mikroprocesorowy miernik pojemności", problemik w tym, że potrzebujesz czegoś mniej profesjonalnego. Proponuję abyś zalukał do internetowego sklepu AVT, tam na pewno znajdziesz coś, co cię zadowoli
Sklep Internetowy AVT
Pozdrawiam
ivan
Sklep Internetowy AVT
Pozdrawiam
ivan
- peter falk
- -
Od lat paru używam w swoim serwisie takiego mierniczka:
http://www.cyfronika.com.pl/kityN/KIT2006.htm
Polecam szczerze, ponieważ doskonale wyłapuje elektrolityczne kondensatory, które wprawdzie maja jeszcze znamionową pojemność, ale już charakteryzuja się już wysokim ESR. Ma automatyczne ustawienie zera pojemności, pamięć nieulotną ustawień, automatycznie ujmuje zadaną poprawkę pojemności kabli połaczeniwych pomiedzy mierniczkiem a mierzonym kondensdatorem.
http://www.cyfronika.com.pl/kityN/KIT2006.htm
Polecam szczerze, ponieważ doskonale wyłapuje elektrolityczne kondensatory, które wprawdzie maja jeszcze znamionową pojemność, ale już charakteryzuja się już wysokim ESR. Ma automatyczne ustawienie zera pojemności, pamięć nieulotną ustawień, automatycznie ujmuje zadaną poprawkę pojemności kabli połaczeniwych pomiedzy mierniczkiem a mierzonym kondensdatorem.