Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProtel czy inny?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Mam prośbę do wszystkich zaawansowanych użytkowników oprogramowania do schematów elektronicznych. Jestem w tym temacie nowicjuszem i nie wiem co te programy potrafią. Co wybrać na początek? Mam na myśli wersje free i jak są takie to PL.
Hej, Ja używam CircuitMaker 2000/Traxmaker jest do tego spolszczenie.
Program jest przejżysty i dość łatwy w obsłudze.
Protel 99SE to na początku dużo siedzenia i myślenia co i gdzie, bo jest to naprawdę duży program i ma dużo funkcji.
Polecam też Eagle (free) ale zależy co też chcesz projektować w tych programach.
Ja używam CM2000 z nakładką PL i jestem zadowolony
Program jest przejżysty i dość łatwy w obsłudze.
Protel 99SE to na początku dużo siedzenia i myślenia co i gdzie, bo jest to naprawdę duży program i ma dużo funkcji.
Polecam też Eagle (free) ale zależy co też chcesz projektować w tych programach.
Ja używam CM2000 z nakładką PL i jestem zadowolony
Eagle jest calkiem fajny. Sa wersje Linux/Windows. Jest free (do wymiarow 100x80 x 2 warstwy) do zastosowan niezarobkowych (jak to autorzy ujeli: jesli zarobisz jakiekolwiek pieniadze przy wykozystaniu Eagle, powinienes wykupic licencje).Polecam też Eagle (free) ale zależy co też chcesz projektować w tych programach.
-
- -
- Kontaktowanie:
Re: protell czy inny?
Protel jest duzy, ale jesli zdecydowalbys sie po niego siegnac to nie ma czego sie obawiac.Mam prośbę do wszystkich zaawansowanych użytkowników oprogramowania do schematów elektronicznych. Jestem w tym temacie nowicjuszem i nie wiem co te programy potrafią. Co wybrać na początek? Mam na myśli wersje free i jak są takie to PL.
Jeden zgrzyt: Wersja free to trial 30-dniowy.
P.S W EdW w 2002/2003 roku byl moim zdaniem b. dobry kurs podstaw Protela99SE (autorstwa Piotra Góreckiego), ktorych poznanie pozwoli zrealizowac wiekszosc zadan z jakimi sie spotkasz na poczatku (i nie tylko).
P.S1. Poza programami wymienionymi przez Kolegow jest tez cos takiego jak P-CAD. Troche inna filozofia pracy niz w Protelu, jest to pakiet zdecydowanie mniej "kobylasty" i mozna go dosc szybko poznac. Wada moim zdaniem jest mniejszy stopien zintegrowania poszczegolnych czesci programu (sch, pcb) - wymiana danych przez specjalne logi-pliki.
Ostatnio zmieniony 27 maja 2005, o 23:58 przez a_antoniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Protel jest ok., ale jak to wszyscy ujęli jest duży i przez to może sprawiać trochę problemów, zwłaszcza, kiedy chcesz zaprojektować szybko prościutką płytkę. Protel żyje własnym życiem i trzeba się umieć z nim dogadać, bo inaczej będzie Ci robił na złość. Z rozżaleniem wspominam Autotraxa. Co do nauki to również polecam kurs z EdW dużo pomaga.
nie spodziewałem się
Dzięki wszystkim za zainteresowanie moim tematem! Nie było mnie 3 dni a tu tyle porad. Pogotowie ratunkowe tak szybko nie działa. Teraz będę miał problem co wybrać, ale chyba spróbuję wszystkiego. Jak będą jakieś problemy to znowu się poradzę.
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie: