Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

cyfrowy licznik predkosci

michalxb
-
-
Kontaktowanie:
cyfrowy licznik predkosci

Postautor: michalxb » 16 maja 2005, o 19:57

Mam mały problem.
jako ze jestem modelarzem zdalnie sterowanym i dokonuje wielu modyfikacji na moim autku, wpadłęm an pomysł ze zbuduje MINI HAMOWNIE.
od strony konstrukcji to nie mam problemów ale od strony pomiaru jest dosc duzy.
zasadniczo chodzi o to aby na hamowni mozna było sprawdzic jak model zachowuje sie op zmianach tzn. jakie ma przyspieszenie i jaka jest predkosc maksymalna.
nie bardzo moge znaleźć a[parature pomiarową która by obsłuzyła predkosci dochodzące do 100 km na godzine i wiecej.
jezeli macie jakies pomysły to piszcie, najbardziej interesuja mnei gotowe urzadzenia ale moge tez cos wykonac sam jakis kit czy projekt autorski.

Z góry dzięx
//Michał M.//

Awatar użytkownika
bis
-
-

Postautor: bis » 16 maja 2005, o 21:12

O jakim rodzaju hamowni myślisz? Kiedyś oprzyrządowywałem dynamiczną hamownię dla gokartów. W zasadzie slużyła do pomiaru momentu obrotowego uzyskiwanego w cyklu przyspieszania. Pozwalało to na dopasowanie charakterystyki rezonansowej wydechu dwusuwa dla uzyskania możliwie dużego momentu dla jak najszerszego zakresu obrotów. Mogę trochę o tym napisać.

twazny
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: twazny » 17 maja 2005, o 08:00

Ja bym to uprościł. 100km/h to około 30m/s. przy obwodzie koła modelu równym powiedzmy 15cm daje to zaledwie 200obrotów na sekundę.Gdybyś zamontował na elemencie obrotowym magnes i blisko statycznie czujnik Halla z powiedzmy monowibratorem 1ms (choćby na 555) mógłbyś to zwykłym miernikiem zmierzyć jako napięcie.Ewent. obrotomierzem,częstościomierzem,itp.200Hz to jest nic,większe problemy są przy małych prędkościach.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”