Irytuje mnie (dzisiaj:)) jedna sprawa... O co chodzi z oznaczeniami na transformatorach typu 12/2 czy 14/6 itp. Właśnie proboje dobrac do mojego urzadzonka odpowieni transformator sieciowy i jestem w kropce
Please help...
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięO co chodzi z oznaczeniami na transformatorach?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Pierwsza liczba to moc podana w watach a druga to jakby nr transformatora i majac do dyspozycji katalog mozesz sprawdzic jakie sa jego parametry
Poszukaj tu katalog transformatorow
Poszukaj tu katalog transformatorow
Aha
Dzieki.
[ Dodano: 18-05-2005, 15:11 ]
A mam jeszcze kilka pytań, natury dociekliwej :
Czy moc, którą wydziela transformator liczy się dodając moc wydzielającą się na uzwojeniu wtórnym oraz pierwotnym?
Czy moc dla prądu zmiennego liczy się tymi samymi wzorami co dla prądu stałego? (P=U*I itp.)
Jeśli z uzwojenia wtórnego pobierane jest przez układ np. 100mA to jaki prąd płynie przez uzwojenie pierwotne, zakładając, że przekładnia transformatora wynosi 10. (220V~ na wejściu i 22V~ na wyjściu)?
Pozdrawiam Bardzo Serdecznie
Dzieki.
[ Dodano: 18-05-2005, 15:11 ]
A mam jeszcze kilka pytań, natury dociekliwej :
Czy moc, którą wydziela transformator liczy się dodając moc wydzielającą się na uzwojeniu wtórnym oraz pierwotnym?
Czy moc dla prądu zmiennego liczy się tymi samymi wzorami co dla prądu stałego? (P=U*I itp.)
Jeśli z uzwojenia wtórnego pobierane jest przez układ np. 100mA to jaki prąd płynie przez uzwojenie pierwotne, zakładając, że przekładnia transformatora wynosi 10. (220V~ na wejściu i 22V~ na wyjściu)?
Pozdrawiam Bardzo Serdecznie