Witam,
kolega ostatnio zainteresował mnie przetwornikiem C/A nazwanym DAC0830. Czy ma ktoś może jakieś schematy na nim, czy może da urzyć się portów procesora 8051 do generowania sygnału analogowego dzięki temu scalakowi(sterować przetwornik prockiem 8051), czy ktoś takie coś już robił?
-----------------------------------------------------
Googloojąc znalazłem pdf`a a w nim opisaną budowe przetwornika A/C(poniżej załączam plik jak wyglada schemat). Dalej chciałbym urzyć do tego celu AT89C2051. Zauważyłem, że nic nie stoi na przeszkodzie żeby zamiast przełączników dać nózki Atmel`a. Jedyne co nie odpowada mi, to że jesli w tym momencie zamienie przełączniki na nózki procesora, chcąc np napędzać silnik, nie osiągne zbyt dobrych rezultatów, ponieważ prąd który uzyskam przez te połaczenie(w momencie gdy na nóżce bedzie stan wysoki) bedzie bardzo mały. A gdybym w Punkcie A podłaczył +16V(nom jak urzywam procka to +5V) mógłbym uzyskać o wiele większy prąd, w momencie gdy nózka procka bedzie zwarta do masy. Czy się nie mylę? Można tak zrobić? Pytanie kieruję do ludzi którzy sie zajmują 8051.
Może jednak berdzie lepiej poprostu dać jakiś tranzystor i zostawić tak jak jest?
Czekam na wasze opinie.
[ Dodano: 17-05-2005, 15:52 ]
Witam ponownie,
Nie poddałem się i wypróbowałem aplikację. Działa jak należy, podłączona jest dokłądnie tak jak na obrazku, zamiast przełączników dałem nóżki procesora. Procesor zaprogramowałem w ten sposób, że wysyłam przez COM`a jakiś znak ASCII a procesor przedstawia go w postaci 8bitowej na nóżkach 11-19 (AT89C2051). Drabinka 2R przekształca go na analogowy i w rezultacie mam syngał od 0,8mV(cyfrowe 0) do około 130mV(cyfrowe 255) stałego. I teraz są już schody, dlatego pisze na forum, chcę wzmocnić ten sygnał aby poruszał ramieniem od dysku twardego(tam gdzie jest czytnik magnetyczny, nie wiem czy tak to sie nazywa ale o to mi chodzi ). Czy ktoś potrafiłby mi pomóc z zaprojektowaniem wzmacniacza tego sygnału. Wszelkie opampy odpadają bo nie mam zasilania symetrycznego, chce to zrobić na tranzystorach, najlepiej na BC550.
Proszę o pomoc
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięDAC0830
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Załączniki
-
- przeCA.JPG (8.2KiB)Przejrzano 703 razy