Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

ARM LPC2138 i skrypty linkera

Uszatek
-
-
Kontaktowanie:
ARM LPC2138 i skrypty linkera

Postautor: Uszatek » 12 maja 2005, o 21:10

Witam !
Czy ktoś z szanownych grupowiczów używał może procków lpc2138 ? Kupiłem sobie takowy i mam mały problem ze skompletowaniem zestawu narzędzi pogramistycznych do tego. Zciągnąłem gcc ze strony gnuarm.org (pod linuxa), teraz potrzebuję jeszcze jakeigoś przykładowego makefila, a najważniejsze, skryptów linkera odpowiednich do tego modelu procka i assemblerowego "startup file" potrzebnego przy kompliowaniu swoich programów.
Byłbym baaardzo wdzięczny za wskazówki, skąd to wziąć.
Pozdrawiam serdecznie !

GO
-
-

Postautor: GO » 12 maja 2005, o 22:51

Proponuję przegląd listy dyskusyjnej LPC2000,
http://groups.yahoo.com/group/lpc2000/ . W sekcji download i treści postów z pewnością coś znajdziesz (ja wielokrotnie z tego korzystałem).

Grzegorz

Piotr
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Piotr » 12 maja 2005, o 23:29

Proponuje Ci ARM-GCC i do tego IDE Keila lub ewaluacyjna wersje Keila z ich kompilatorem.
Pzdr
PZb

Awatar użytkownika
Tawez
-
-

Postautor: Tawez » 13 maja 2005, o 10:05

Proponuje Ci ARM-GCC i do tego IDE Keila
Czy IDE Keila działa pod Linuxem (jakimkolwiek Unixopodobnym systemem) :?

Uszatek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Uszatek » 13 maja 2005, o 11:42

No właśnie problem jest taki, że na archiwum lpc2000 nie ma nic na temat tego konkretnego procka. Jak się pytałem tam, poradzili mi 30 dniowy komercyjny kompilator+ide (crossarm) działający nawet pod linuxem. Tylko że włąśnie ja chciałem moje ulubione fully darmowe gcc :). Mam arm-gcc, lecz ono nie jest tak elegancko zrobione jak dla AVR, że w makefile podaje się linkerowi numer procka, a on już wie ile ma pamieci, gdzie i jakiej itd. Tutaj trzeba użyć skryptu linkera - gotowe są w archiwum dla procka 2106 (najpopularniejszego) oraz pliku startup.s.
Narazie sobie potestuje ten komercyjny IDE, ale byłbym wdzięczny o wszelkie informacje o gcc i lpc2138.
Co do IDE - do tej pory (avr i msp430) pod linuxem zawsze bawiłem się gcc+Kdevelop, makefile zawsze sobie ręcznie piszę żeby było wiadomo co i jak :)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”