Witam !
Czy ktoś z szanownych grupowiczów używał może procków lpc2138 ? Kupiłem sobie takowy i mam mały problem ze skompletowaniem zestawu narzędzi pogramistycznych do tego. Zciągnąłem gcc ze strony gnuarm.org (pod linuxa), teraz potrzebuję jeszcze jakeigoś przykładowego makefila, a najważniejsze, skryptów linkera odpowiednich do tego modelu procka i assemblerowego "startup file" potrzebnego przy kompliowaniu swoich programów.
Byłbym baaardzo wdzięczny za wskazówki, skąd to wziąć.
Pozdrawiam serdecznie !
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięARM LPC2138 i skrypty linkera
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Proponuję przegląd listy dyskusyjnej LPC2000,
http://groups.yahoo.com/group/lpc2000/ . W sekcji download i treści postów z pewnością coś znajdziesz (ja wielokrotnie z tego korzystałem).
Grzegorz
http://groups.yahoo.com/group/lpc2000/ . W sekcji download i treści postów z pewnością coś znajdziesz (ja wielokrotnie z tego korzystałem).
Grzegorz
No właśnie problem jest taki, że na archiwum lpc2000 nie ma nic na temat tego konkretnego procka. Jak się pytałem tam, poradzili mi 30 dniowy komercyjny kompilator+ide (crossarm) działający nawet pod linuxem. Tylko że włąśnie ja chciałem moje ulubione fully darmowe gcc . Mam arm-gcc, lecz ono nie jest tak elegancko zrobione jak dla AVR, że w makefile podaje się linkerowi numer procka, a on już wie ile ma pamieci, gdzie i jakiej itd. Tutaj trzeba użyć skryptu linkera - gotowe są w archiwum dla procka 2106 (najpopularniejszego) oraz pliku startup.s.
Narazie sobie potestuje ten komercyjny IDE, ale byłbym wdzięczny o wszelkie informacje o gcc i lpc2138.
Co do IDE - do tej pory (avr i msp430) pod linuxem zawsze bawiłem się gcc+Kdevelop, makefile zawsze sobie ręcznie piszę żeby było wiadomo co i jak
Narazie sobie potestuje ten komercyjny IDE, ale byłbym wdzięczny o wszelkie informacje o gcc i lpc2138.
Co do IDE - do tej pory (avr i msp430) pod linuxem zawsze bawiłem się gcc+Kdevelop, makefile zawsze sobie ręcznie piszę żeby było wiadomo co i jak