Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Mikrokontrolery-jestem poczatkujacy :))

Kabuto
-
-
Kontaktowanie:
Mikrokontrolery-jestem poczatkujacy :))

Postautor: Kabuto » 4 maja 2005, o 20:38

Mam pytanie. Mianowicie kwestia wstepu jestem poczatkujacym "elektronikiem". Ostatnio wzialem sie za mikrokontrolery-zmontowalem willema. Problem w tym, ze nie wiem czy mozna odczytac z jakiegos chipa zawartosc pamieci, nastepnie przekonwertowac ja na czytelny kod (tzn. basica, c++ itd.). Moze moj problem jest prozaiczny, ale ja nie wiem za pomoca jakiego narzedzia to zrobic i czy w ogole to jest wykonalne:(( Dzieki, za ewentualna pomoc.

Piotr
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Re: Mikrokontrolery-jestem poczatkujacy :))

Postautor: Piotr » 4 maja 2005, o 21:17

[quote="Kabuto"]Mam pytanie. Mianowicie kwestia wstepu jestem poczatkujacym "elektronikiem". Ostatnio wzialem sie za mikrokontrolery-zmontowalem willema. Problem w tym, ze nie wiem czy mozna odczytac z jakiegos chipa zawartosc pamieci, nastepnie przekonwertowac ja na czytelny kod (tzn. basica, c++ itd.). [/quote]

>> Tak, ale raczej nie. Sporo trzeba wiedziec, zeby takie dzialanie zakonczylo sie sukcesem, wiec raczej nie polecam na poczatek. Do tego pamiec programu mikrokontrolera nie moze byc zabezpieczona przed odczytem, a zazwyczaj jest.
Pzdr
PZb

lukbaj
-
-

Postautor: lukbaj » 13 maja 2005, o 12:18

Jezeli pamiec mikrokontrolera nie jest zabezpieczona przed odczytem to mozna przekonwertowac ja na kod, ale jest to kod w assemblerze. Przypominam ze kazdy kompilator jezyka wysokiego poziomu (C, basic itp.) docelowo tlumaczy go na jezyk asemblera. Sposob interpretacji komend i polecen jezyka wysokiego poziomu na kod assemblera zalezy od producenta kompilatora.

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 13 maja 2005, o 21:50

Podobny wątek był już poruszany, więc nie będę się powtarzać.
viewtopic.php?t=12300

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”