Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięMierzenie odległości
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Czesc jestem nowy na tym forum. Mam do was pytanie. Chcem zrobic uzadzenie mierzace odleglosc. Tzn. potrzebuje 2 urzadzen ktore sa w stanie zmierzyc odleglosc miedzy soba. Myslalem nad uzyciem dzwieku ale niestety ten sposob nie nadaje sie, poniewaz te urzadzenie musi mierzyc odleglosc takze jesli na drodze staja jakies przeszkody. Moze macie jakies pomysly jak to zrobic.
Re: Mierzenie odległości
a o jakich odleglosciach mowimy ?Czesc jestem nowy na tym forum. Mam do was pytanie. Chcem zrobic uzadzenie mierzace odleglosc. Tzn. potrzebuje 2 urzadzen ktore sa w stanie zmierzyc odleglosc miedzy soba. Myslalem nad uzyciem dzwieku ale niestety ten sposob nie nadaje sie, poniewaz te urzadzenie musi mierzyc odleglosc takze jesli na drodze staja jakies przeszkody. Moze macie jakies pomysly jak to zrobic.
mozna by uzyc miarki
jak wieksze odleglosci to gps
re
Chodzi tu zapewne, o mieżenie wielu punktów jednoczoeśnie.. z kilku perspektyw.... np punkty umieszcone na ciele człowieka... któ¶e można zapisać w postaci danych liczbowych..a o jakich odleglosciach mowimy ?
mozna by uzyc miarki
Czy ja dobrze rozumiem, chciałbys mierzyć odległość np. z punktu A jaka jest do punktu B, a punkt B się porusza(zakładam, że punkt A nie.). Nie wiem w jakim terenie chciałbyś tego urzywać, ale domyslam się, że np w lesie(są obiekty na drodze, więc ultradźwięki odpadają). Jeśli chodzi o las, mógłbyś pogłówkować nad takim cudem, że punkt B nadaje fale radiowe a Punkt A je odbiera i mierzy jak mocny sygnał otrzymał, czym dalej tym słabszy, ale nie wiem czy to by było dokładne, nom nie wiem to jest mój pomysł, niech może ktoś inny cos podpowie...
A czy tak aby uniknąc zbędnych pytań, mógłbyś napisac do czego Ci to i jakie obiekty będą stały na drodze? Myślę, że te 100 razy na sekundę nie bedzie stanowić problemu.
A czy tak aby uniknąc zbędnych pytań, mógłbyś napisac do czego Ci to i jakie obiekty będą stały na drodze? Myślę, że te 100 razy na sekundę nie bedzie stanowić problemu.
może ultradzwięki ?
był kiedyś projekt chyba w ep radaru z zastosowaniem ultradziwięków można by wyciągnąć czas odbicia i zrboić jakiś przelicznik jeszcze tylko trzeba było by poporacować nad dokładnością:)
Akurat jak juz robić na ultradźwięki to bedzie naprawdę bardzo dokładny! Popatrz możesz urzyć nawet malutkiego Atmel`a AT89C2051, on max taktowanie(że stabilnie działa, nikt nie mówi, że nie można jeszcze trochę go "podkręcić") ma 24MHz, jeden takt, trwa chyba 12 rezonansów, także okres jednego taktu bedzie równy T = (1 / 24 000 000) * 12. Fala akustyczna w powietrzu rozchodzi się zaledwie V = 340m/sek (biję z pamięci także moge sie mylić) czyli jeden metr pokonuje w t = 1/340 sek, a co to jest, jeśli mamy tyle "zapasowych" taktów? - możemy mierzyć dokładniej . Na moje oko można zrobić dokładność nawet do 5cm(bo chyba więcej nie potrzeba). Teraz tylko trzeba pomyśleć jak najlepiej napisać program i jak "najoszczedniej" go zaprojektować(aby nie było niepotrzebnych instruckcji które nam zjadają takty - czyli dokładność). Ja znam tylko assemblera, także myslę, że on jest najlepszy . Gotowe urządzenie bedzie wielkości nie dużo większej niż pudełko od zapałek(nie liczac bateri 3V-6V) a na dodatek możesz je podłączyć do komputera i zrobić do tego jakąś "profesjonalną" aplikację.
Ja taki bedę robić, bo u mnie nie potrzeba dużych odległości tylko własnie dokładność, a nie bedzie żadnych przeszkód na drodze(będe miał takie trzy: na lewo, prawo i przód). Na tym samym procesorze zrobie jeszcze sterowanie dwoma silnikami(przód tył, bez regulacji prędkości) od zabaweczki i mam fajna sąde sterowaną z komputera(mój temat: robot zabawka[w archiwum]).
U Ciebie i tak to nie wypali bo masz przeszkody na drodze.
Ja taki bedę robić, bo u mnie nie potrzeba dużych odległości tylko własnie dokładność, a nie bedzie żadnych przeszkód na drodze(będe miał takie trzy: na lewo, prawo i przód). Na tym samym procesorze zrobie jeszcze sterowanie dwoma silnikami(przód tył, bez regulacji prędkości) od zabaweczki i mam fajna sąde sterowaną z komputera(mój temat: robot zabawka[w archiwum]).
U Ciebie i tak to nie wypali bo masz przeszkody na drodze.
Dokladnosc powinna miescic sie w granicach 1 cm. Moze pokombinowac cos z falami radiowymi. Mam na mysli wysylanie fali radiowej i obliczanie czasu po jakim zostanie odeslana do nadajnika. Ale fala radiowa jest zbyt szybka i praktycznie jest to niemozliwe do wykonania.
Moze macie jeszcze jakies inne pomysły.
prawdziwy technik nigdy nie mowi nigdy ;] tak mnie uczyliDokladnosc powinna miescic sie w granicach 1 cm. Moze pokombinowac cos z falami radiowymi. Mam na mysli wysylanie fali radiowej i obliczanie czasu po jakim zostanie odeslana do nadajnika. Ale fala radiowa jest zbyt szybka i praktycznie jest to niemozliwe do wykonania.
a teraz pytanie
Jak bardzo sa dokladne zestawy do namierzania kart wifi , sa przeciez specjalne programy ktore namierzaja (odleglosc moc sygnalu i inne takie) droga karte ? taki laptop ma duza moc obliczeniowa a zrobioenie nadajnika typu "becon" na 2,4 jest morzliwe w amatorskich warunkach Sam laptop nie musi byc jakis wypasiony taki p2 by zapewne juz wystarczal a takiego mozeny juz zdobyc w normlanej cenie na allegro
tylko trzeba sie wpierw rozejrzec za odpowiednim softem
nadajnik becon by sie zapewne miescil w pudelku od papierosow
Zapomnij.Jak bardzo sa dokladne zestawy do namierzania kart wifi , sa przeciez specjalne programy ktore namierzaja (odleglosc moc sygnalu i inne takie) droga karte ? taki laptop ma duza moc obliczeniowa a zrobioenie nadajnika ...
Dokladnosc w najlepszym wypadku parenascie m, szybkosc pomiaru niewielka, a na dodatek dokladnosc sie uzyskuje (jak to w namierzaniu) przy wykonaniu pomiarow z kilku punktow.
Z taka definicja taktowania to bym sie niezgodzil, ale to sprawa slownictwa, niewazne.Popatrz możesz urzyć nawet malutkiego Atmel`a AT89C2051, on max taktowanie(...) ma 24MHz, jeden takt, trwa chyba 12 rezonansów, także okres jednego taktu bedzie równy T = (1 / 24 000 000) * 12. Fala akustyczna w powietrzu rozchodzi się zaledwie V = 340m/sek (biję z pamięci także moge sie mylić) czyli jeden metr pokonuje w t = 1/340 sek, a co to jest, jeśli mamy tyle "zapasowych" taktów? - możemy mierzyć dokładniej.
Zas kluczowym elementem tym przypadku jest raczej szybkosc interface (portu) przez ktory beda dokonywane pomiary, niz samego uC (no chyba ze okaze sie on szybszy niz uC ).
WiFi to częstotliwość mikrofalowa, która jak najbardziej powinna sie nadawać do takich pomiarów. Są scalaczki które mierzą moc sygnału, np. do zastosowań gsm. Czytałem o tym niedawno na jakieś stronce producentów typu Maxim, Ti, National czy Analog. Pewnie są rózne scalaczki na rózne czestotliwości. Wystarczy więc jeszcze jakiś generator w miare stabilny na taką czestotliwosć i mierzyć tymi scalaczkami poziom mocy, która bardzo mocno spada z odległością więc pomiar być może będzie dość dokładny ....
[ Dodano: 21-05-2005, 21:11 ]
jeszcze jedno: jak są przeszkody to niestety będą wpływać na dokładność pomiaru. Chyba że wykalibrujesz sobie dla róznych przypadków i dasz możliwośc w urządzeniu wyboru jednego z takich ustawień.
[ Dodano: 21-05-2005, 21:11 ]
jeszcze jedno: jak są przeszkody to niestety będą wpływać na dokładność pomiaru. Chyba że wykalibrujesz sobie dla róznych przypadków i dasz możliwośc w urządzeniu wyboru jednego z takich ustawień.
Raczej: ktora absolutnie nienadaje sie do pomiarow w srodowisku w ktorym w gre wchodza nieznane przeszkody (nieznane rozmieszczenie i struktura). A takie srodowisko przedstawil pytajacy.WiFi to częstotliwość mikrofalowa, która jak najbardziej powinna sie nadawać do takich pomiarów.
Tlumienie na 2,4 GHz to ok 100 db na dystansie 1km, i wzrasta o 6 db wraz z podwajaniem odleglosci (badz spada przy zmniejszaniu o polowe ;P ). Oczywiscie o ile wujek Fresnel nie postawi czegos na drodze.
nie mowimy o kilometrach a o kilku metrach jak nir 2,4 to 5ghz tam moc morze wynosic 500mWRaczej: ktora absolutnie nienadaje sie do pomiarow w srodowisku w ktorym w gre wchodza nieznane przeszkody (nieznane rozmieszczenie i struktura). A takie srodowisko przedstawil pytajacy.WiFi to częstotliwość mikrofalowa, która jak najbardziej powinna sie nadawać do takich pomiarów.
Tlumienie na 2,4 GHz to ok 100 db na dystansie 1km, i wzrasta o 6 db wraz z podwajaniem odleglosci (badz spada przy zmniejszaniu o polowe ;P ). Oczywiscie o ile wujek Fresnel nie postawi czegos na drodze.
Wiem ze mowimy metrach (a wlasciwie jak wspomnial problemodawca o ich dziesiatkach). A czy potrafisz zrozumiec ze taka wartosc jest latwiej zapamietac ?? Bo moze niebardzo to kojazysz.nie mowimy o kilometrach a o kilku metrach jak nir 2,4 to 5ghz tam moc morze wynosic 500mW
Pozatym rozwiazanie to "umila" bardzo piekna nieliniowosc.
A z innej beczki: skad masz takie info ze na 5G moc moze wynosic 0,5 W ??
z ustawy :O pisze tam 500mWWiem ze mowimy metrach (a wlasciwie jak wspomnial problemodawca o ich dziesiatkach). A czy potrafisz zrozumiec ze taka wartosc jest latwiej zapamietac ?? Bo moze niebardzo to kojazysz.nie mowimy o kilometrach a o kilku metrach jak nir 2,4 to 5ghz tam moc morze wynosic 500mW
Pozatym rozwiazanie to "umila" bardzo piekna nieliniowosc.
A z innej beczki: skad masz takie info ze na 5G moc moze wynosic 0,5 W ??