Witam
Postanowiłem ożywić komputerek DELL GX1 chipset Intel 440BX PIIX4e, procek PII 333MHz, ram 64MB i mam problemik. Próbowałem podłączyć do kompa dysk twardy SEGATE ST32122A o pojemności 2,1GB i okazuje się, że kompik nie widzi tego dysku. Dysk jest 100% sprawny, ponieważ sprawdzałem go na drugim moim kompie (procek celeron 1000MHz, płyta... nie pamiętam, musiałbym sprawdzić). Ciekawe jest to, że początkowo po podłączeniu dysku coś tam wykrywał. Próbowałem zainstalować windowsa, odpaliłem instalator z płyty CD, pojawiło się okno konfiguracji dysku (oczywiście wybrałem opcję "konfiguruj nieprzydzielony obszar dysku"), później oczywiście wybrałem obsługę dużych dysków (tak jak to odbywa się standardowo przy instalacji) dalej oczywiście automatyczny restart kompa i automatyczne formatowanie dysku (tak jak zwykle przy instalacji systemu). Po sformatowaniu dysku wywaliło komunikat "podłączono niewłąściwy dysk, podłącz inny dysk i naciśnij dowolny klawisz aby kontynuować" i "po ptokach". Próbowałem jeszcze odpalić kompa z dyskietki startowej i udało się, utworzyłem za pomocą fdisku jedną partcję (partycja podstawowa). Po utworzeniu partycji dysku już nie wykrywa (odpalenie kompa z dyskiem powoduje wywalenie komunikatu o niewłaściwym dysku, próba odpalenia kompa z twardziela (opcja "boot from hard disc") powoduje wywalenie komunikatu, że nie można odpalić kompa z dysku twardego, w biosie nie wykrywa dysku - próbowałem podłączyć do każdego kanału i nic). Po tym wszystkim podłączyłem dysk na próbę do nojego drugiego kompa i wykrywa go bez najmniejszego problemu, więc wina leży po stronie kompa (tak mi się przynajmniej wydaje). Co jest grane?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięDELL GX1 nie widzi dysku
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Wejdz w system jak sie uruchamia wcisnij F2 i sprawdz co widzi w Primary Drive 0 to znaczy czy jest Auto, Off czy User. Druga sprawa to czy jak zmieniales partycje dysku to sprawdziles czy jest ona aktywna bo jesli jest nie aktywna to disk moze byc na innym komp widzialny ale nie ma mozliwosci robienia boota. Zawsze po zmianie partycji nalezy sformatowac dysk oczywiscie po restart
Wczoraj miałem chwilę czasu więc pobawiłem się z kompem. Okazało się, że tasiemka (kupuiona na allegro za parę groszy) zrobiła mi dowcip. Po podłączeniu do jednego kompa działała dobrze, a po podłączeniu do drugiego kompa (DELL) musiała być lekko przekręcona (z uwagi na nietypowy czyt. głupawy sposób mocowania twardziela) już nie chciała działać (jakieś uszkodzenia jednej, lub kilku żył taśemki). Tak więc temat uważam za zamknięty.
Pozdr.
Pozdr.