Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięMatryca LCD do VGA???
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam drodzy koledzy
Czy jest to możliwe? Tzn. podłączenie Matrycy LCD z jakiegoś notebooka do zwykłego wyjścia VGA w każdym komputerze i uzyskanie na niej jedynie 1024x768 i głębie 24-bit(oczywiście zasilanie panela mogę zrobić). Albo jeśli może jest to łatwiejsze, podłączenie LCD i wyświtlanie na nim sygnał Video(RGB chyba, ale nie wiem). W grę mogą wchodzić układy scalone(ale raczej takie które trzeba programować to nie poradzę sobie). Jeśli macie jakies pomysły, sugestie, schematy - piszcie.
Problem mam taki, że chcę wyświetlać filmy na takiej matrycy, lecz mój pomysł, aby kupić gotowego notebooka za małe pieniądze, raczej nie wyszedł, bo za 100pln na allegro mogę mieć cos około 100MHz, to na tym nawet dobrze BestPlayer sie nie uruchomi
Czy jest to możliwe? Tzn. podłączenie Matrycy LCD z jakiegoś notebooka do zwykłego wyjścia VGA w każdym komputerze i uzyskanie na niej jedynie 1024x768 i głębie 24-bit(oczywiście zasilanie panela mogę zrobić). Albo jeśli może jest to łatwiejsze, podłączenie LCD i wyświtlanie na nim sygnał Video(RGB chyba, ale nie wiem). W grę mogą wchodzić układy scalone(ale raczej takie które trzeba programować to nie poradzę sobie). Jeśli macie jakies pomysły, sugestie, schematy - piszcie.
Problem mam taki, że chcę wyświetlać filmy na takiej matrycy, lecz mój pomysł, aby kupić gotowego notebooka za małe pieniądze, raczej nie wyszedł, bo za 100pln na allegro mogę mieć cos około 100MHz, to na tym nawet dobrze BestPlayer sie nie uruchomi
nie chce cie zniechęcać ale z tego co piszesz to odrazu daj sobie spokuj:) sterowanie matrycą LCD wcale nie jest takie proste... zwlaszcza jak mowisz ze programowanie uC jest nie dla Ciebie to jest to projek wrecz nie do wykonania we wlasnym zakresie.... lepiej i tajniej bedzei Ci kupic jkaąc PII 400MHz a ta tym juz poogladasz...
Sory za slowa krytyki ale lepiej zeby ktos cie odrazu sprowanil na ziemie zanim niepitrzebnie zmarnujesz czas i pieniadze no i jeszcze sie zniechecisz.... chyba ze uda ci sie wymontowac z jakiegos laptopa calość- lcd z VGA ale pozostaje problem podłączenia tego do normalnego kompa i jeszcze nie sadze zeby VGA z PI 10MHz wyswietlila filmy.... wiec znowu pozostaje problem ceny za laptopa odpowiedniej klasy...
pozdrawiam...
Sory za slowa krytyki ale lepiej zeby ktos cie odrazu sprowanil na ziemie zanim niepitrzebnie zmarnujesz czas i pieniadze no i jeszcze sie zniechecisz.... chyba ze uda ci sie wymontowac z jakiegos laptopa calość- lcd z VGA ale pozostaje problem podłączenia tego do normalnego kompa i jeszcze nie sadze zeby VGA z PI 10MHz wyswietlila filmy.... wiec znowu pozostaje problem ceny za laptopa odpowiedniej klasy...
pozdrawiam...
tak jak napisal poprzednik lepiej sobie darowac bo do sterowania taka matryca potrzba specjlany steronwik na pci... ktory kosztuje ... wiec to bezsens lepiej kupic p2 i do tego jakas karte z tv outem :O albo zwykly monitor <kupic peceta tanio ? > monitor juz od 140zl dostaniesz na allegro Pozadny of course
Nom ja sie oczywiście nie gniewam , rozumiem, że jak sie pytam o coś na czym w ogóle sie nie znam, a to nie jest łatwe, to normalne, że powiecie zebym dał sobie spokój. Nom jednak zrezygnuję z samej matrycy, aczkolwiek nie z całego pomysłu
Tak na marginesie... bo wydaje mi sie, że troszeczkę niezrozumieliście celu mojego projektu. Komputer to ja mam.... i na nim tez moge oglądać filmy, chcę wyświetlać je na LCD, bo jeśli wyświetlę na LCD i podświetle go mocnym światłem od dołu(oczywiście dobre chłodząc), oraz puszcze obraz przez soczewkę, to co będe miał..... Projektor . Ludzie takie rzeczy robią i super świeci!!!
[ Dodano: 14-04-2005, 22:23 ]
Czytam na forach, to to masakra zrobić to w domowych warunkach, a jeszcze 1024x768 24-bity...... oj, ale jak to jest wyświtlaniem na panelu LCD obrazu z DVD-playera, sygnału Video(RGB jeśli sie nie mylę) tu potrzeba tylko 640x480! - coś może wiecie na ten temat?
Ja mogę tak zrobić, ale nie znam sie co jest co, tzn, nie wiem jak ta matryca jest podłączona do reszty w laptopach.... czyli poprostu nie wiem, czy taka matryca jest połączona do karty graficznej VGA(takiej laptopowej) - gdyby była to przecież moge wywalić grafikę i podpiąc do innej? Dla mnie, to nawet cały laptop moge urzyć, tylo chce wymontować i zrobić jak najmniej, zeby nie było zbędnych "bebechów" w moim urzadzeniu, ale jeśli nie ma innego wyjścia to nie ma problemu, bedzie cały w pudle...chyba ze uda ci sie wymontowac z jakiegos laptopa calość- lcd z VGA ale pozostaje problem podłączenia tego do normalnego kompa i jeszcze nie sadze zeby VGA z PI 10MHz wyswietlila filmy.... wiec znowu pozostaje problem ceny za laptopa odpowiedniej klasy...
pozdrawiam...
Tzn chodzi Ci, ze monitor z panelem LCD za te pieniądze??? Jeśli taki(za tą cenę) bym znalazł to nie bawił bym sie z laptopami -odrazu mam połączenie VGA.albo zwykly monitor <kupic peceta tanio ? > monitor juz od 140zl dostaniesz na allegro Pozadny of course
Tak na marginesie... bo wydaje mi sie, że troszeczkę niezrozumieliście celu mojego projektu. Komputer to ja mam.... i na nim tez moge oglądać filmy, chcę wyświetlać je na LCD, bo jeśli wyświetlę na LCD i podświetle go mocnym światłem od dołu(oczywiście dobre chłodząc), oraz puszcze obraz przez soczewkę, to co będe miał..... Projektor . Ludzie takie rzeczy robią i super świeci!!!
[ Dodano: 14-04-2005, 22:23 ]
Czytam na forach, to to masakra zrobić to w domowych warunkach, a jeszcze 1024x768 24-bity...... oj, ale jak to jest wyświtlaniem na panelu LCD obrazu z DVD-playera, sygnału Video(RGB jeśli sie nie mylę) tu potrzeba tylko 640x480! - coś może wiecie na ten temat?
Jesli jestes zainteresowany to na tym linku masz adres strony gdzie jest podane jak zrobic samemy (DIY) taki projector wraz z cenami i porownanie obrazu z orginalnym projectorem cena ciagle jest wysoka ale bedziesz wiedzial co i jak bo mozesz sobie sciagnac zdjecia projektu i co jest potrzebne...ale jak to jest wyświtlaniem na panelu LCD obrazu z DVD-playera, sygnału Video(RGB jeśli sie nie mylę) tu potrzeba tylko 640x480! - coś może wiecie [fade]na ten temat?[/fade]
Hehe byłem na tej stronie, nom rzeczywiście, tam jest już wszytko co potrzeba, tylko.......
. Myslałem, ze to nie jest aż takie kłopotliwe i da sie to zrobić jakoś w domowych warunkach(Polak potrafi ) ale jak narazie widzę, nie dam rady i chyba rezygnuję.Our price 238.- EUR
29% cheaper !
Save entire 95.- EUR !
Ja Ci podalem tego linka jako podglad jak sprawa wyglada. Ten podany przyklad z cena 238 EUR to jest cena za 7.0" widescreen (16x9) o rozdzielczosci 800 na 480 a nie 640 na 480 z wyprowadzeniem VGA (do PC) i dwa Video. Zaleta jego jest ze bez zadnych problemow mozesz go rozebrac do rosolu to znaczy zdjac wszystkie elementy przeslaniajace matryce TFT (bo czasem jest to klopotliwe). I nie musisz robic zadnych sterownikow i jeszcze masz pilota do sterowania. Oprocz tego potrzebujesz zrodlo swiatla ktore u nich kosztuje 114 EUR za 250W oraz optyka 65 EUR. Nie wspominajac o ekranie. Czyli koszty sa jeszcze wieksze. Jednak nic nie szkodzi bys zastosowal jakis ekran z laptopa ktory jak zasugerowal LucASWw ma wyjscie DVI i sterowal nim przez karte graficzna z takim wyjsciem. Pozostaje jeszcze sprawa lampy i optyki. Ale tu sam powiedziales polak potrafi i moze zastosuj jak tu... . Myslałem, ze to nie jest aż takie kłopotliwe i da sie to zrobić jakoś w domowych warunkach(Polak potrafi ) ale jak narazie widzę, nie dam rady [fade]i chyba rezygnuję.[/fade]
BTW otworz gogla i wpisz 'DIY projector'
ale jaki układ generacji obrazu mam dokładnie zastosować? Zasilanie juz sobie zrobie JEŚLI te matryce działają na prad stały, bo nie wiem też czy tak jest.Do tego potrzebny jest układ generacji obrazu oraz zasilanie.
nom czy ktoś na tym forum zaprzeczy - soczewki itp prawdopodbnie bede kupował tam, ale to dopiero jak skończę matryczę.Ale tu sam powiedziales polak potrafi [...]
Nom jak widzicie, ja nie znam sie na tym sprzęcie prawie wcale, ale interesuje mnie samo zrobienie tego a raczej w drugiej kolejności jak to działa(te matryce TFT, wejscia DVI itp.).
Czyli czy ja dobrze rozumiem, mam szukać Matrycy TFT bo ma ona odrazu układ sterowania.
Ogólnie sprawa wygląda tak, ze wyjścia DVI nie mam w grafice, wiec chcę nadal to zrobic na bazie VGA bądź sygnału Video. Przeczytałem, ze te matryce TFT moga być sterowane wyjściem VESA z grafiki w trybie 256kolorów(8-bit), wyjście 26pinów u "boku" karty-akurat je mam, myslę ze na początek mogę sprówać podłączyć tak, jeśli bedzie mi za mało to cos bede kombinował.
Co do matrycy TFT, czy taka może być: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=47509537 ?
Jeszcze raz się powtórzę. Jeśli to ma być matryca TFT ( Thin Film Transistors), która potrzebuje do życia źródło obrazu oraz zasilanie. Jak wspomniałem w pierwszym poście TFT mają z reguły wejście obrazu DVI, ale mogą się zdażyć egzemplarze, które mają inne typy interfejsu.
W przypadku zasilania, TFT wymaga zasilania niesymetrycznego. Np. dla sterownika TFT jest wymagane 3V3DC, układy wykonawcze potrzebują np. 18VDC i -5VDC. To są przykłady i nie należy się nimi sugerować przy zasilaniu swojej matrycy, bo można ją uszkodzić.
Najlepiej przed eksperymentami z TFT poczytać sobie datasheet'a. Te elementy są bardzo wrażliwe i można je ławo uszkodzić.
Matryca TFT jest to w zasadzie monitor, który do pełni szczęscia potrzebuje blok zasilania, podświetlenie świetlówką oraz pudełko. Toteż, żeby cokolwiek wyświetlić na niej potrzebujesz cyfrowy sygnał wizyjny np. DVI doprowadzony np. z karty graficznej, lub innego urządzenia obrazującego. Lub jakiekolwiek inne urządzenie, które współpracuję z tą matrycą.ale jaki układ generacji obrazu mam dokładnie zastosować
W przypadku zasilania, TFT wymaga zasilania niesymetrycznego. Np. dla sterownika TFT jest wymagane 3V3DC, układy wykonawcze potrzebują np. 18VDC i -5VDC. To są przykłady i nie należy się nimi sugerować przy zasilaniu swojej matrycy, bo można ją uszkodzić.
Najlepiej przed eksperymentami z TFT poczytać sobie datasheet'a. Te elementy są bardzo wrażliwe i można je ławo uszkodzić.
To złącze się nie nadaje do podłączenia bezpośrednio monitora, chyba że karta graficzna ma taką opcję.wyjście 26pinów u "boku" karty-akurat je mam
nom tak ale monitory LCD chyba da sie podłączyć do VGA czy sie mylę?Jak wspomniałem w pierwszym poście TFT mają z reguły wejście obrazu DVI, ale mogą się zdażyć egzemplarze, które mają inne typy interfejsu.
Nom to już rozumiem jak to jest, TFT są samowystarczalne jakoby, tylko cos trzeba na nie puścić. Teraz mam taki problem, bo jak nie mam tego wyjścia DVI nom to nie mogę wyświetlić na niej znów obrazu :[. A czy istnieja konwertery z VGA na DVI? Rozumiem, że chodzi o DVI-D? Gdyby byłoby możliwe przekonwertowanie sygnału VGA na DVI nom to nic wiecej poza zasilaniem nie trzeba!Toteż, żeby cokolwiek wyświetlić na niej potrzebujesz cyfrowy sygnał wizyjny np. DVI doprowadzony np. z karty graficznej, lub innego urządzenia obrazującego. Lub jakiekolwiek inne urządzenie, które współpracuję z tą matrycą.
Niechcący odpowiedziałeś mi na pytanie A czy macie może schematy jakieś takiego urządzenia? I czy taki DVI to interfejs uniwersalny, tzn. czy każda matryca DVI, czy może sie zdazyc, ze bedzie inny i mój cały konwerter VGA>DVI wcale sie nie przyda?A czy istnieja konwertery z VGA na DVI? Rozumiem, że chodzi o DVI-D? Gdyby byłoby możliwe przekonwertowanie sygnału VGA na DVI nom to nic wiecej poza zasilaniem nie trzeba
P.S.
Wszytko domyślam się zalezy od konkretnego modelu matrycy, ale gdzie mam szukać datasheetów o matrycach, bo googlowanie nic nie daje!
jeśli ktoś może poszukać dokumentacji oto matryca jaka mnie interesuje:
Hitachi
LMG9925ZWCC
640X480 VGA
11.30"
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2005, o 17:45 przez Sova, łącznie zmieniany 1 raz.
Ze schematem nic nie zrobisz, bo wykorzystują podzespoły, które raczej nie są dostępne dla hobbysty. Pewnie taniej wyszłoby zakup karty graficznej z tym interfejsem.
Datasheety matryc znajdziesz na stronach producentów tych komponentów.
W przypadku DVI, ten interfejs został ustandaryzowany więc nie powinno być zadnych problemów, lecz producent rezerwuje sobie prawo wyprowadzenia z matrycy innego interfejsu niż to, które posiada docelowe urządzenie, czyli monitor, czy inne urządzenie przetwarzające obraz.
Datasheety matryc znajdziesz na stronach producentów tych komponentów.
W przypadku DVI, ten interfejs został ustandaryzowany więc nie powinno być zadnych problemów, lecz producent rezerwuje sobie prawo wyprowadzenia z matrycy innego interfejsu niż to, które posiada docelowe urządzenie, czyli monitor, czy inne urządzenie przetwarzające obraz.
Jeśli dało by się podłaczyć tą matrycę do interfejsu DVI to wcale nie tak drogo, VGA>DVI kosztuje około 30pln, tylko teraz cały jest problem, CZY SIE TAK DA? Szukam datasheetów ale nic nie ma w necie , Może jeśli ktoś sie oriętuje czy napewno zadziała ta matryca z DVI to tak zrobie i zobaczę, ale mówią, ze te nowe matryce to sa jakoś dual-scan i nie da sie tak łatwo, rzeba robić drivera z pamięcią, tworzyć całą ramkę i dzielić na dwa..... wiecie czy w tej trzeba robić to samo???