Witam
Mam pytanie - minowicie chciałem sobie zamontować zamiast żarówki w światełku wewnątrz autka trzy diody LED. Moje pytanie brzmi czy można tak zrobić i jaki by trzeba było zamontować rezystor ograniczający prąd, bo taki będzie trzeba chyba zamontować - a może jakiś bardziej rozbudowany układ Mam zamiar jeszcze wmontować układzik AVT2733 "Sterownik lampki do kabiny samochodu" ale ten ukł. nie chyba nie obniża prądu . Bardzo proszę o pomoc - ukł. AVT 2733 jest w EdW12/2004
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj się3 diody zamiast żarówki 10W - można??
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
nie wiem co to za uklad ten z AVt ale diody mozna spokojnie... tyle ze one nie dadza ci takiego samego swiatla beda slabsze... co do rezystora ograniczającego to do 3 diod połaconych rzeregowo najlepiej bedzie 620 om nalozylem tu maksymalne napiecie instalacji 14,4V i zwykle diody Dla ktorych Prąd max to 20 mA jak bedzeisz stosowal ultrajasne biale diody to to sie zmienie bo te diody najczesciej maja rozne parametry zaleznie od producenta i typu wie tak ci nei pomoge... jakbys dobiedal eksperymentalnie to na oko widac jak prad jest za duzy to dioda po właczeniu nagle blysnie a potem troche przygasnie... to jest juz grube przeciazenie...