Jest bajera... Mam zlecenie od qmpla - zbudowac stroboskop na lampie od skanera ( to chyba jest lampa jarzeniowa 8W ale pewny nie jestem (taka dluga biala rurka ))
No i tak:
Pytanko nr1 - Jaki generator blyskow bylby dla takiej lampy odpowiedni ?
Pytonko nr2 - Czy moze byc to generator astabilny ?
Pytanko nr3 - Czy taka lampa jest dobra do zrobienia stroboskopu ?
Pytanko nr4 (najwazniejsze) - Czy cos takiego by zadzialalo ?
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJaki generator do stroba ?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: Jaki generator do stroba ?
coś na 555 albo przerzutnik astabilny (dwa npn, 4 R, 2 C )Pytanko nr1 - Jaki generator blyskow bylby dla takiej lampy odpowiedni ?
aha, jak wyżejPytonko nr2 - Czy moze byc to generator astabilny ?
ee, jeżeli to ma być "imprezowe" urządzenie, to jest taka lampka IFK120, dośćPytanko nr3 - Czy taka lampa jest dobra do zrobienia stroboskopu ?
popularna, energia błysku 120J, z reflektorem daje dość nieźle...
aha, tylko efekt (wizualny) jak dla mnie mizernyPytanko nr4 (najwazniejsze) - Czy cos takiego by zadzialalo ?
looknij na to: błyskotka
IFK120 leżą na Allegro po 4..7 pln
Zobaczymy
Aha czyli pogadam z nim czy by nie chcial tego stroboskopu zamiast na jarzeniowce to na IFK120. Argument: lepszy efekt
Dzieki za stronke...
Dzieki za stronke...
Nie dzieki
Nie dzieki... wlasnie chcialbym zaprojektowac go sam i miec to poczucie ze cos sam zrobilem (i w dodatku jeszcze dzialajacego )
No to zrób coś z generatorem NE555 na tym strobo będzie śmigać moc.
Pozatym jak zrobisz strobo to będzie bardzo podobne do innych bo w sumie wszystko to to samo...po prostu stroboskop...
To tak jak w tych czasach projektowac sobie wazmcaniacz...Po co? Jak to i tak będzie to samo co wszystko,a w sumie tyle tego jest, że chyba nie warto się trudzic bo zagra on jak każdy dobrze skonstrułowany wzmacniacz...czyli normalnie..
Chyba, że dla własniej przyjemności to tak
Pozatym jak zrobisz strobo to będzie bardzo podobne do innych bo w sumie wszystko to to samo...po prostu stroboskop...
To tak jak w tych czasach projektowac sobie wazmcaniacz...Po co? Jak to i tak będzie to samo co wszystko,a w sumie tyle tego jest, że chyba nie warto się trudzic bo zagra on jak każdy dobrze skonstrułowany wzmacniacz...czyli normalnie..
Chyba, że dla własniej przyjemności to tak
Ostatnio zmieniony 7 lis 2005, o 13:30 przez end, łącznie zmieniany 1 raz.
Cze, no to zobaczcie sobie np. tutaj:Endi rzuć na forum coś z tych schematów... chciałbym zrobić lampę stroboskopową do samochodu (sprawdzanie zapłonu)Jak chcesz to mam kilka schematów strobo...
http://www.elektroda.net/wizualne/samstrobol.html
Życzę udanych stroboskopowych zabawek, ja ostatnio zrobiłem dwa.. i śmigają pięknie u znajomego co disco robi