Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Prądnica tachometryczna i ATmega8

Awatar użytkownika
darecki23
-
-
Prądnica tachometryczna i ATmega8

Postautor: darecki23 » 20 mar 2005, o 16:21

Znalazlem w piwnicy tachoprądnicę o przekładni 2V/1000 rpm -max 5000 rpm -rezystancja na zaciskach ~ 173W. Chcialbym ja wykorzystac do pomiaru prędkosci wiatru. Nadaje się idealnie, gdyz opór obrotu wału tachoprądnicy jest znikomo mały. Wiatr zatem bedzie napedzal tachopradnice, ktora bedzie dawala napiecie proporcjonalne do obrotow rotora. Nie mam zielonego pojęcia w jaki sposób połączyc taka pradnice do mikrokontrolera. Czy bedzie konieczny jakis zewnetrzny przetwornik A/C i czy konieczna bedzie zmiana poziomu napiec?

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 20 mar 2005, o 18:13

:) Proponuje Ci zapoznanie sie z tym schematem zastosowany tam uklad AC to TDA 8703 i on dla napiecia U < 1.55V daje 0H a dla U > 3.26V FFH majac odpowiednio dobrana drabinke masz gotowy przetwornik dla bezpieczenstwa mozesz uzyc transoptor i wzmacniach operacyjny :wink:
:D

Fredy
-
-

Postautor: Fredy » 27 mar 2005, o 22:00

Na wyjściu prawdopodobnie masz trójfazowy sygnał. Podłącz transoptor przez rezystor do którychkolwiek dwóch wyjść i po sprawie. Na wyjściu otrzymasz czysty sygnał prędkości.

Awatar użytkownika
darecki23
-
-

Postautor: darecki23 » 27 mar 2005, o 22:35

Ktoś mi powiedział, że lepiej mierzyć czętotliwość napięcia z tachoprądnicy. Słyszałem też, że może być problem z wyprostowaniem napięcia zachowując liniową charakterystyke. Czy to prawda?

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”