Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięprocesory DSP
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
Cześć poszukuję jakiegoś kursu programowania procesorów DSP. możecie mnie naprowadzić na jakąś stronkę w internecie lub artykół w którymś z czasopism Elektronice praktyczne czy EdW lub jakiejś innej. Mam oprogramowanie Visual DSP++ firmy Analog Devices i procesor ADSP-26061
SHARK...?!
popatrz Kari´s SHARC-page
do mniejszego, ADSP-2181 mam fajny pdf - adsp2181-experiments, sporo rozjaśnia
jaki masz codec? AD1847 czy AD1819, bo troszkę sampli też by się znalazło...
tasza
popatrz Kari´s SHARC-page
do mniejszego, ADSP-2181 mam fajny pdf - adsp2181-experiments, sporo rozjaśnia
jaki masz codec? AD1847 czy AD1819, bo troszkę sampli też by się znalazło...
tasza
-
- -
Hej dzieki za odpowiedz. U mnie codec to AD1847. Byłbym wdzięczny gdybyś wysłał mi na pocztę te pliki: arkadiusz_spam_99@tlen.pl moj adres oczywiscie jest bez _spam_ .
hejka!
to co wiem, że można 4 public jest w załącznikach, może się innym przyda,
"experiments" leci na prv, bo tu akurat mam moralne opory
w polskiej edycji Elektronik Elektor był coś jakby "kurs", ale bardzo ogólnie,
jak znajdę które to numery, poprawię posta...
ale wiesz, radzę Ci zapoznać się z takimi dwoma sympatycznymi gościami:
Oppenheim, Schaffer 'Cyfrowe przetwarzanie sygnałów'.
ale mnie natchnąłeś tym Sharkiem...
a gdyby tak taki "kicik" zmajstrować, na jakiejś low-cost sygnałówce,
ot, ADSP2104/09, kawałek flasha, jakieś ac/ca, max232....
i namalować coś takiego jak Naczelny EdW zrobił do BASCOM-a...
taką "Sygnałową Oślą Łączkę"...
tia, fajnie jest pomarzyć ...
no to miłego!
tasza
to co wiem, że można 4 public jest w załącznikach, może się innym przyda,
"experiments" leci na prv, bo tu akurat mam moralne opory
w polskiej edycji Elektronik Elektor był coś jakby "kurs", ale bardzo ogólnie,
jak znajdę które to numery, poprawię posta...
ale wiesz, radzę Ci zapoznać się z takimi dwoma sympatycznymi gościami:
Oppenheim, Schaffer 'Cyfrowe przetwarzanie sygnałów'.
ale mnie natchnąłeś tym Sharkiem...
a gdyby tak taki "kicik" zmajstrować, na jakiejś low-cost sygnałówce,
ot, ADSP2104/09, kawałek flasha, jakieś ac/ca, max232....
i namalować coś takiego jak Naczelny EdW zrobił do BASCOM-a...
taką "Sygnałową Oślą Łączkę"...
tia, fajnie jest pomarzyć ...
no to miłego!
tasza
- Załączniki
-
- arkadiusz99-pdf.zip
- trochÄ pdf o adsp2181 i reszcie
- (464.54KiB)Pobrany 290 razy
-
- EXAMPLES.ZIP
- filtry, delay-e, sekcja biquad,etc
- (12.96KiB)Pobrany 289 razy
-
- SAMPLES-DSP.ZIP
- samplesy z mojego EZ-KIT-a 2181
- (93.35KiB)Pobrany 283 razy
-
- -
Tasza, taki "kicik" jest dostępny na: http://www.axoris.be . Mam zamiar go złożyć.
Dużo teorii na temat DSP jest tu: http://ccrma.stanford.edu/~jos/pasp/
Marek
Dużo teorii na temat DSP jest tu: http://ccrma.stanford.edu/~jos/pasp/
Marek
morph13 i będziesz mi przynosił paczki w miejsce odosobnienia?
tak na poważnie to nie wiem jak jest z prawami do rozpowszechniania tych aplikacji,
ja to dostałam na dyskietkach razem z płytką, ale w sieci gdzieś pewnie to leży, zagogluj, ja tego tu nie wystawię.
a sygnałowa ośla łączka - nie wiem jeszcze, pomyślę, może w EdW?
wszystko może i wszystko kiedyś....
tak na poważnie to nie wiem jak jest z prawami do rozpowszechniania tych aplikacji,
ja to dostałam na dyskietkach razem z płytką, ale w sieci gdzieś pewnie to leży, zagogluj, ja tego tu nie wystawię.
a sygnałowa ośla łączka - nie wiem jeszcze, pomyślę, może w EdW?
wszystko może i wszystko kiedyś....
Nic niebój Tasza, załatwimy Ci Białą Łąkę (jeśli 'koedukacyjna'), a tam mam blisko, to ja Ci będę przesyłał...... i będziesz mi przynosił paczki w miejsce odosobnienia?
A i ze wpółpensjonariuszkami sobie poradzisz, jak im taki tekst dasz na przywitanie:
"... a gdyby tak taki "kicik" zmajstrować, na jakiejś low-cost sygnałówce, ot, ADSP2104/09, kawałek flasha, jakieś ac/ca, max232... i namalować coś takiego jak ..."
Będzie dobrze jak by coś to mam qmpla co tam pracuje to i się coś załatwi .......
Ale do konkretów, kiedyś taka dyskietka z tym softem była dostępna w Elektorze (EE), niestety się nie załapałem.....
W necie też jakoś nie mogę tego namierzyć........... (może PW ).
Mam asma do 2181 ale to nie to ..........
Ale do konkretów, kiedyś taka dyskietka z tym softem była dostępna w Elektorze (EE), niestety się nie załapałem.....
W necie też jakoś nie mogę tego namierzyć........... (może PW ).
Mam asma do 2181 ale to nie to ..........
A może zaszczepić tym problemem "złote rączki z EP" bo ostatnio zaczeli więcej pisać na temat DSP i nawet prezentować ciekawe projekty (EP 06/05 - generatorek 6 kanałowy)...... a gdyby tak taki "kicik" zmajstrować, na jakiejś low-cost sygnałówce, ot, ADSP2104/09, kawałek flasha, jakieś ac/ca, max232...
.... taki moduł jak kiedyś bardzo popularny AVT-222 z '51-nką" na pokładzie a tu np. ADSP-2181, Flash, RS, jakiś C/A i A/C no i np na pokładzie 89c4051 (propozycja oczywiście) po to by za pomocą dodatkowego portu RS-a (też propoz...) programować kość Flash w układzie bez ciągłego wyciągania jej i przekładania moduł-programator... programator-moduł DSP... doszłyby zapewne dodatkowe "zatrzaski" ale ile mniej kombinowania .....
I wtedy walnąć "kurs DSP"...... czasami się zastanawiam ilu by było chętnych na taki "zestaw startowy DSP z EP" gdyby go oczywiście "zmodzili"... z prockiem z Analoga a nie z TI bo TI ostatnio (i czy wogóle) nie kocha nawet uczelni nie mówiąc o indywidualnych odbiorcach..
morph13
po pierwsze primo - PW
po drugie secundo:
walnąć "kurs DSP"
ładnie napisane...
możliwe że taki mix Atmelka, flasha i sygnałowca miałby szanse, prawie napewno,
tylko żeby to wszystko miało sens, to należałoby też przystępnie wyłożyć
przynajmniej podstawy cyfrowego przetwarzania sygnałów, zakładając minimalny (czyt. zerowy) poziom wiedzy potencjalnej ofiary, a po drodze jest nie wiem czy przyjemna matematyka: transformata Laplace'a, przekształcenie Z etc,itd...
jak bez tego wytłumaczysz co to za cudo FIR albo IIR i jak działa?
można się nie zgadzać, ale taki weźmy ADSP2181 to jest z pewnego punktu widzenia zwykły procesor, tylko jak to Gaweł kiedyś ciekawie określił o "drapieżnej nazwie",
opisać co w tym procku jest do czego i jak działa to pikuś, ale takie opracowanie wymalować,
aby ktoś kto to strawi był w stanie samodzielnie zrobić coś więcej niż migający led na porcie FL0....
no, to będzie sztuka i to jest delikatnie mówiąc - dużo pracy...
po pierwsze primo - PW
po drugie secundo:
walnąć "kurs DSP"
ładnie napisane...
możliwe że taki mix Atmelka, flasha i sygnałowca miałby szanse, prawie napewno,
tylko żeby to wszystko miało sens, to należałoby też przystępnie wyłożyć
przynajmniej podstawy cyfrowego przetwarzania sygnałów, zakładając minimalny (czyt. zerowy) poziom wiedzy potencjalnej ofiary, a po drodze jest nie wiem czy przyjemna matematyka: transformata Laplace'a, przekształcenie Z etc,itd...
jak bez tego wytłumaczysz co to za cudo FIR albo IIR i jak działa?
można się nie zgadzać, ale taki weźmy ADSP2181 to jest z pewnego punktu widzenia zwykły procesor, tylko jak to Gaweł kiedyś ciekawie określił o "drapieżnej nazwie",
opisać co w tym procku jest do czego i jak działa to pikuś, ale takie opracowanie wymalować,
aby ktoś kto to strawi był w stanie samodzielnie zrobić coś więcej niż migający led na porcie FL0....
no, to będzie sztuka i to jest delikatnie mówiąc - dużo pracy...
Wiesz Natka, masz w zupełności rację. Przekształcenie Z, wcześniej Laplace'a, wcześniej przekształcenia całkowe, wcześniej funkcje zespolone, wcześniej ... ogromny materiał w matmy do łyknięcia. Nie da się ukryć, że "audytorium" będzie nieliczne. Ale może rozważ prezentację czegoś, co już masz zrobione zakładając znajomość pewnych pojęć. Z pewnością masz z czego wybrać. PPEdW czeka...
PS
Czy mam założyć różowe spodnie ?
PS
Wiem ze jest teraz moda na działanie pt. Tasza - wiesz co w sprawie DSP w trawie piszczy to napisz nam co i jak ale zeby bylo prosto bo jak nie to nie mamy czasu na zawracanie głowy...." A ja śmiem wątpić, czy jakiekolwiek bardziej zaawansowane programowe apilikacje DSP beda dostepne dla atmelowsko bascomowej druzyny. Chyba żeby powstał jakiś enviroment z gotowymi bibliotekami np w C, a pisanie apikacji składało się z działań typu buduje domek z klocków Lego, albo rysuje jak w RealizerzeWiesz Natka, masz w zupełności rację. Przekształcenie Z, wcześniej Laplace'a, wcześniej przekształcenia całkowe, wcześniej funkcje zespolone, wcześniej ... ogromny materiał w matmy do łyknięcia. Nie da się ukryć, że "audytorium" będzie nieliczne. ?
Mniemam ze nie ma to nic wspolnego z vetem P. Kaczynskiego w sprawie wiadomej paradyPS
-
- -
- Kontaktowanie:
Moze raczej "bascomowej" niz "atmelowsko bascomowej"? Coz, wszystko zalezy tu od podejscia i checi do nauki nowych rzeczy. Kwestia mentalnosci - dla ludzi ktorzy chca jedynie "skladac z klockow" zamkniety jest moim zdaniem swiat powazniejszych aplikacji nie tylko na DSP ale nawet na "zwykle" uP....A ja śmiem wątpić, czy jakiekolwiek bardziej zaawansowane programowe apilikacje DSP beda dostepne dla atmelowsko bascomowej druzyny. ...
Jak mozesz kwestionowac wiedze Gawla to jest jedna z nie licznych osob ktore zrobily i uruchomily system wieloporocesorywy a Ty zadajesz pytanie o jakis tam jeden procek sprawdz ten link moze sie wiecej nauczysz o procesorach z tym ze on chyba nie pisal do tego oprogramowania w Bascomie... wiesz co w sprawie DSP w trawie piszczy to napisz nam co i jak ale zeby bylo prosto bo jak nie to nie mamy czasu na zawracanie[fade] głowy[/fade]
O czyzby ktos malo tolerancyjny...Mniemam ze nie ma to nic wspolnego z vetem P. Kaczynskiego w sprawie wiadomej [fade]parady[/fade]
Chyle czoła przd Gawłem, jego wieloprocesorowaoscią i AVRowością Zreszta mogłem sie tego spodziewać pisząc ze AVR byc może czegos nie potrafia - bo przecież potrafią wszystko . Zreszta moja uwaga nie dotyczyła Gawła tylko pewnego zjawiska, ale nie istotne.Jak mozesz kwestionowac wiedze Gawla to jest jedna z nie licznych osob ktore zrobily i uruchomily system wieloporocesorywy a Ty zadajesz pytanie o jakis tam jeden procek sprawdz ten link moze sie wiecej nauczysz o procesorach z tym ze on chyba nie pisal do tego oprogramowania w Bascomie
Wracajac do watku głownego podtrzymuje swoja teze, ze technika DSP w wydaniu mniej lub bradziej zaawansowanych algorytmów raczej nie trafi "pod strzechy" bez duzego wsparcia ze strony narzedzi programowych. Stąd moje powątpiewanie w celowośc prowadzenia "kursu DSP" Pomijam fakt, że procesory DSP w wykonaniu sprzętowym lub z zaszytym firmare sa w masowym uzyciu np w technice audio.
...Mniemam ze nie ma to nic wspolnego z vetem P. Kaczynskiego w sprawie wiadomej parady
Ma na imię Tomasz , ale bynajmiej z Panem Nałęczem nie mam nic wspólnego, a kolor różowy w przypadku spodni meskich uwazam za niemozliwyO czyzby ktos malo tolerancyjny
Ps Pozdrawiam A_A z Krasnegostawu.