Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

problem z przesyłaniem danych

finch
-
-
Kontaktowanie:
problem z przesyłaniem danych

Postautor: finch » 7 mar 2005, o 17:25

witam

jestem w posiadaniu notebooka w którym niestety jest uszkodzony napęd DVD. Ale dostałem kabel który ma 2 wtyki usb i można nim przesyłać dane w 2 strony natomiast notebook nie posiada interfejsu USB myślałem żeby zastosować przejściówke RS232<=>USB ale nie wiem czy to wypali podpowiedzcie mi czy ma to w ogule jakiś sens.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 7 mar 2005, o 19:24

Mozesz to zastosowac jako wyjscie mocno awaryjne, takie przejsciowki byly wprowadzane m.in. dla takich wlasnie notebookow. Ale wez pod uwage ze max jaki na niej wyciagniesz to 115,2 kbit, a predkosc x1 CD to 150kbit (DVD to 1,300 Mbit - chyba ze mnie pamiec zawodzi, ale w tych granicach), wiec na dluzsza mete to nie ma sensu. Ale do zrzucenia jednorazowego jakis waznych danych, czy np. sterownika do zainstalowania waznego hardware, to mozna pomyslec.

finch
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: finch » 7 mar 2005, o 23:07

wiesz to jest jedyne wyjście z sytuacji ponieważ posypał mi sie w nim cdrom i nie sądze abym dostał do niego nowy ponieważ jest to za stare uządzenie i mam tylko taką alternatywe no i rzecz jasna pozostaje jeszcze stacja fdd :mrgreen:

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 8 mar 2005, o 21:36

:) Jesli w notebook'u jest zlacze PCMCIA to mozesz uzyc karty sieciowej (NIC) :idea: albo w ostatecznosci wyciagnac HD i przelorzyc do inego kompa i zgrac to co Ci potrzebne :wink:
:D

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”