Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z nietypową 2DD FDD od syntezatora, pomocy!!!

jexus
-
-
Problem z nietypową 2DD FDD od syntezatora, pomocy!!!

Postautor: jexus » 7 mar 2005, o 13:59

Hej,

Słuchajcie, mam stary keyboard [roland w30] który aby wystartowac musi odczytać dyskietkę systemową, jednak nie czyta ich bo zwalona jest jego stacja dyskietek [zaglądałem do środka przez klapkę - górna głowica odpadła ze swojego miejsca i wisi na kablu...].
Sęk w tym że nie moge sobie pójśc do sklepu komputerowego i kupić nowego FDD, bo dzisiejsze napędy są inne i sie nie nadają do W30. W30 korzysta z połówek czyli dyskietek 2DD i ma stację 720kb, a nie 1,44 jak my wszyscy. Jedyny ratunek więc dla mnie to znaleźć jakiś stary komp i wyjąc z niego napęd. Szukam więc napędu który zastąpiłby moj 2DD 720 kilo. Prosze o sugestie, jakich starych komputerów mam szukać, z jakiego modelu amigi, atari mogę wyjąć taki sam napęd ?

[ Dodano: 07-03-2005, 13:14 ]
aha, powiedzcie mi jeszcze z jaką prędkoscią taka amigowska stacja sie krtęci 300 czy 360 obrotów?

Awatar użytkownika
PICIA
-
-
Kontaktowanie:

re

Postautor: PICIA » 7 mar 2005, o 15:16

poco piszesz 2 takie tematy w 2 róznych działach???? :?

wiertacz
-
-

Postautor: wiertacz » 7 mar 2005, o 15:21

Każda stacja fdd 1,44 potrafi czytać dyskietki 720k (właśnie przed chwilą to sprawdziłem w swoim komputerze a mój fdd ma dopiero rok). Jeżeli w urządzeniu jest zwykły fdd to nie powinno być problemów z nową stacją.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 7 mar 2005, o 19:32

Każda stacja fdd 1,44 potrafi czytać dyskietki 720k (właśnie przed chwilą to sprawdziłem w swoim komputerze a mój fdd ma dopiero rok). Jeżeli w urządzeniu jest zwykły fdd to nie powinno być problemów z nową stacją.
Tyle tylko ze jesli tam jest stacja taka jaka byla w Ami, to ma ona inne ustawienie sygnalow :D

Kazda Ami (poza wyposazonymi w niestandardowe) miala stacje 2DD, co do obrotow to nie mam pojecia, i nie sadze by to mialo jakikolwiek wplyw. Jedyna roznica pomiedzy tymi stacjami (z pkt, widzenia osu) w Ami i PC byla w systemie plikow, Ami formatowala je na 800+ KB (max dalo sie wyciagnac cos kolo 940KB, czy nawet 1 MB, ale z ryzykiem utraty danych). Na stacji niestandardowej (2HD) mozna bylo wyciagnac dyskietki ponad 2MB :D
Ostatnio zmieniony 12 mar 2005, o 02:38 przez pajaczek, łącznie zmieniany 1 raz.

jexus
-
-

Postautor: jexus » 11 mar 2005, o 23:59

to powracam ja
tym razem ze zdjęciami dla chętnych
http://kom4.blk.pl/jexus/fdd/

[ Dodano: 13-03-2005, 20:39 ]
Oto wyjasnienie czemu normlany napęd ze sklepu nie moze sie na nic zdać:

Recently I bought a used FZ-1 with a dead disk drive. Fortunately, the disk controller itself was alright - but the drive was broken. Casio, however, decided to implement the standard Shugart bus instead of the (nowadays widely used) PC/AT disk bus which - at first sight - drives a normal PC disk drive useless as replacement part.

...dokończenie na http://www.buchty.net/casio/fz1-diskdrive.html

Może mi to ktoś po polsku wytłumaczyć ?

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”