Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Sterowanie pracą wentylatora.

piotrpd
-
-
Sterowanie pracą wentylatora.

Postautor: piotrpd » 27 lut 2005, o 22:33

Czy ktoś ma pomysł jak wysterować pracę wentylatora na bazie wzmacniacza operacyjnego
gdy jest ciepło to mniej "kręci" a gdy jest zimno to bardziej. Przeciwieństwo układu pracy wentylatora w komputerze.
Pozdrawiam Piotr

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 28 lut 2005, o 03:34

a musi być na wzmacniaczu operacyjnym?

Awatar użytkownika
ZenObi
-
-

Postautor: ZenObi » 28 lut 2005, o 13:56

Robisz dzielnik napiecia na wejscie odwr, w którym umieszczasz potencjomentr. Będzie ci sterował poziomem obrotów przy danej temperaturze.
Na nieodwr. robisz dzielnik napięcia, w którym jednym z elementów będzie ten termistor. Zależnie czy umieścisz go po stronie masy, czy zasilania będziesz miał wzrost obrotów przy malejącej temp., lub odwrotnie. Dobierasz sprzężenie aby miec to w miarę liniowo. Jeżeli to malutki wentylatorek, to bierzesz wzmacniacz z otwartym kolektorem, dobierasz rezystor i bezpośrednio zasilasz wentylator. Jeżeli jest duży, to trzeba jeszcze jakis tranzystor wlepić.
Jako że nie jestem największym fachowcem, proszę o krytykę mojego pomysłu :))

piotrpd
-
-

Postautor: piotrpd » 7 mar 2005, o 19:35

Dzięki , ale chodziło mi żeby działało z układem LM35. Może to wykorzystam.

GD2
-
-

Postautor: GD2 » 12 mar 2005, o 03:43

Może "po prostu" LM35 (LM335) -> mikrokontroler(ATTiny13) -> tranzystor(MOS?) -> wiatrak.

Zakładam, że uC przetworzy sygnał w ADC i na jego podstawie dostarczy dane do bloku PWM...

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”