Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJaki procesor jest najlepszy?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Jaki procesor jest najlepszy Athlon , Sempron , Celeron czy Pentium 4 ???
p.s. Chodzi mi o kolejnosć .
p.s. Chodzi mi o kolejnosć .
Co do pIV to... no szkoda gadac bo zaraz jeszcze kolejna wojna bedzie...p.s. Mam Atlona i co chwilę sie wiesza . Jaka może być tego przyczyna ???
ale wracajac do pytania, mozliwe przyczyny to:
- uszkodzenie plyty glownej
- uszkodzenie procesora
- uszkodzenie pamieci
- uszkodzenie dysku
- uszkodzenie karty graf... muzycznej... jakiejkolwiek innej ktora masz w systemie
- konflikty z przerwaniami
- bledna konfiguracja systemu, brak jakiegos waznego pliku (badz bardziej prawdopodobne jego uszkodzenie)
- aaa.... niewydolnosc zasilacza (bardzo prawdopodobne).
- niewydolnosc chlodzenia
- ..... i wiele, wiele innych
- jesli stosujesz overclocking to przesadzenie z parametrami
- Moj 1,7 spokojnie chodzi przy 2,4 G bez podnoszenia napiecia (temperatura procka ok 27-32st* ) , wiecej nie podkrecalem bo mi sie nie chcialo, i tak 1,7 mi spokojnie wystarcza.
*) na bloku wodnym wlasnego projektu i produkcji... wykonuje bloki na CPU, MBU, GFX. Przymierzam sie do blokow do zasilaczy i HDD
Testowałem win 98 , me i xp {mam jeszcze 95 ale nie instalowalem} . Urzywam me .
Uszkodzenia , niewydolnosć zasilacz wątpliwe bo mam ATX300W , wiatrak jest wielki , kurzy niema bo czysciłem . Jak robieę cos powarzniejszego to albo wyskakuje błąd krytyczny lub zawiesi się jeden program i jak go zakończe to wszystkie inne też się zawieszają {łoncznie z explorerem} .
p.s Jak podkręcić procka i co zmienic w Biosie żeby lepiej to chodziło.
Uszkodzenia , niewydolnosć zasilacz wątpliwe bo mam ATX300W , wiatrak jest wielki , kurzy niema bo czysciłem . Jak robieę cos powarzniejszego to albo wyskakuje błąd krytyczny lub zawiesi się jeden program i jak go zakończe to wszystkie inne też się zawieszają {łoncznie z explorerem} .
p.s Jak podkręcić procka i co zmienic w Biosie żeby lepiej to chodziło.
To wyciagnij jedną kość i sprawdź jak będzie chodzić, jesli lipa to zamien na drugą i zobacz jak się zachowa komp.Muj Ram to 2*256MB 400 Elixir i niewygląda żeby szwankowały chociarz czasami ni stad ni z owąd brakuje pamięci .
Nie wiesz o ile moge podkręcić mojego Athlonka XP 1800+ ? Nie sprzedałem tego jeszcze i chyba nie sprzedam.- Moj 1,7 spokojnie chodzi przy 2,4 G bez podnoszenia napiecia (temperatura procka ok 27-32st* ) , wiecej nie podkrecalem bo mi sie nie chcialo, i tak 1,7 mi spokojnie wystarcza.
*) na bloku wodnym wlasnego projektu i produkcji... wykonuje bloki na CPU, MBU, GFX. Przymierzam sie do blokow do zasilaczy i HDD
Bo w sumie jak mam kupić Semprona 2500 o taktowaniu 1663Mhz a mój Athlon XP taktuje 1533Mhz to chyba nie będzie zauważalnej różnicy...
Sempron = Duron tyle, że inne nazwa.
Co do bloku wodnego własnej produkcji to...jak to zrobiłeś?
Bloki miedziane kupowałeś już gotowe, czy sam robiłeś z "czegoś" ??
Może jakieś foto ?
Wiele zalezy od konkretnego egzemplarza... najlepsze sa te ze srodka platka krzemowego (podczas produkcji). Ogolnie athlonki 1,7-1,8 podkreca sie do wartosci 2,2-2,8 zaleznie od egzemplarza, zasilania (wieksze zapotrzebowanie na energie ), wiele zalezy tez od plyty glownej (naprawde wiele).Nie wiesz o ile moge podkręcić mojego Athlonka XP 1800+ ? Nie sprzedałem tego jeszcze i chyba nie sprzedam.
Bo w sumie jak mam kupić Semprona 2500 o taktowaniu 1663Mhz a mój Athlon XP taktuje 1533Mhz to chyba nie będzie zauważalnej różnicy...
Sempron = Duron tyle, że inne nazwa.
Fajne narzedzie do porownywania amd'kow masz TU - mozna obliczyc np. wydzielana moc zaleznie od nastaw konkretnej wersji procka.
No pisalem przeciez ze wlasnego projektu i konstrukcjiCo do bloku wodnego własnej produkcji to...jak to zrobiłeś?
Bloki miedziane kupowałeś już gotowe, czy sam robiłeś z "czegoś" ??
Może jakieś foto ?
Poszedlem do sklepu, kupilem 1 m plaskownika miedzianego, i pol m2 blachy miedzianej, do tego 3 m rurki mosieznej fi 6mm. Zrobilem rysuneczek blokow (rozne, w zaleznosci od zastosowania - CPU/MBU/GFX) dalem to kumplowi na frezarke cnc, pozniej to juz tylko palnik na propan (tylko nie jakies tam palniki-dlugopisy, bo tym to sie zajedziesz a nie rozgrzejesz taki blok do lutowania), ja uzywam takiego do instalacji co. Pozniej szlifowanie (szlifierka, papiery o gradacji do 600-1000), i... voila...
A fotki... no moze, nawet mam kilka, ale to najwczesniej za kilka dni bym mogl umiescic, teraz niebardzo moge
Ps. Mozna oczywiscie tez kupic bloki, ale trzeba miec pewne rozeznanie co to za wersja, takie np. produkcji cpc potrafily sie rozpadac... (no nie tak zupelnie, ale oni stosowali "turbulizatory"* wewnatrz bloku, ktore z czasem potrafily pelnic role grzechotki wewnatrz bloku.
*) to chyba tylko oni wiedza co to i po co wlasciwie... - no ja tez sie domyslam, ale przy mojej konstrukcji to taki wynalazek nie ma racji bytu, jest poprostu zbednym, a wrecz przeszadzajacym dodatkiem.
Jesli ktos jest zainteresowanym chlodzeniem wodnych, to proponuje pierw tu zajrzec
http://forum.tweak.pl/index.php?showtopic=113854 i poczytac. A wspomniane CPC (CCCP ) sobie darowac, za podobna cene mozna zbydowac cos wlasnego o wiele wydajniejszego i lepszego jakosciowo
http://forum.tweak.pl/index.php?showtopic=113854 i poczytac. A wspomniane CPC (CCCP ) sobie darowac, za podobna cene mozna zbydowac cos wlasnego o wiele wydajniejszego i lepszego jakosciowo
ROM napisał :
To w takim razie na tapętę bad-sectory .
Przeskanuj dysk z opcją "gruntowny".
Również nic to nie daje, ale niedawno instalowałem winde jeszcze raz i było dużo skrzyżowanych plików, jak temu zapobiec?.Jeszcze często pojawia się[glow=blue]niebieski[/glow]komunikat o błędzie ochrony systemu.
To w takim razie na tapętę bad-sectory .
Przeskanuj dysk z opcją "gruntowny".
Również nic to nie daje, ale niedawno instalowałem winde jeszcze raz i było dużo skrzyżowanych plików, jak temu zapobiec?.Jeszcze często pojawia się[glow=blue]niebieski[/glow]komunikat o błędzie ochrony systemu.