Witam Forumowiczów!
Chciałbym opisać problem, na jaki natknąłem się podczas zabawy z układem AT89S53.
Otóż, procesor ten posiada możliwość programowania w systemie (SPI). Gdy próbuję wgrać do niego oprogramowanie - PonyProg zgłasza komunikat "Device Not Responding". Źródła błędu szukałem dość długo. I w końcu udało się. Gdy ustawiłem stan linii pinu /EA na wysoki, czyli program powinien być ładowany z pamięci FLASH mikrokontrolera, programator "nie widzi" układu! Gdy /EA pozostaje niepodłączone - można bezproblemowo wgrać program. Po tej operacji przywracam poziom wysoki na pinie i załadowany uprzednio program działa.
Czy ktoś spotkał się wcześniej z tą dolegliwością? W datasheet'ach nic się nie wspomina o stanach /EA podczas programowania ISP. Nie powinny mieć chyba wpływu na taką operację! Przy aplikacjach z AT89S51 problem ten nie występował (ale korzystałem z innego programatora - WinISP).
Z góry dziękuję za ewentualne porady i pozdrawiam!!
[ Dodano: 28-02-2005, 21:44 ]
No cóż, odpowiadam sam sobie - układ jest po prostu uszkodzony. W końcu udało się go "normalnie" - szeregowo zaprogramować, aczkolwiek działanie ciężko nazwać było stabilnym. Po wymianie kostki wszystko w normie.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięAT89S53 i programowanie SPI
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy