Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Dlaczego CMOSy nie chcą działać ?

Awatar użytkownika
ZenObi
-
-
Dlaczego CMOSy nie chcą działać ?

Postautor: ZenObi » 2 lut 2005, o 20:43

Nie mogę połączyć układu 4013 (dwa przerzutniki D) z 4047 (multiwibrator). Każdy z tych elementów po wypięciu drugiego działa jak trzeba, a po połączeniu nie chcą, tzn na wyjściu układu 4047 pojawia się sygnał nie tylko na narastającym zboczu z ukł. 4013, ale i na opadającym. Układ 4013 działa poprawnie, oglądałem przebiegi na oscyloskopie. Nie ma żadnych szpilek ani innych takich. O co może chodzić? (4047 jest połączony poprawnie do działania na zbocze narastające).
Dodam jeszcze, ze nie jest to wina układów, bo już wymieniałem, przelutowywałem, kombinowałem we wszystkie strony.

Czajnik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Czajnik » 3 lut 2005, o 14:30

nie znam przyczyny ale spoboj jeszcze pomiedzy ukladami wstawic filtr RC to opozni reakcje ukladu i byc moze to bedzie nie do przyjecia jesli chodi o zastosowanie ale przekonasz sei czy przypadkiem nie indukuje sei tam cos zlego...

Awatar użytkownika
ZenObi
-
-

Postautor: ZenObi » 7 lut 2005, o 09:25

Po wstawieniu małego kondensatora na zasilaniu 4047 układ zaczął działać poprawnie. Dziękuję kolegom za pomoc, i polecam to forum wszystkim z brakami w wiedzy.
Poza tym, przeglądając to forum od dłuższego czasu oraz od niedawna ucząc się na stronie Pana Wojtka, napisałem egzamin z elektroniki na 3 roku nie zakuwając przed nim ani sekundy.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”